900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Že imate svoj termin »zaskrbljenosti«?

13. 3. 2023; 04.00
Avtor: njena.si
woman-918896_1920

Naj skrbi ne prevzamejo celotnega dne. foto: Pixabay

Težko je biti produktiven, če so misli polne skrbi in dvomov. Utopična pa je na drugi strani ideja, da lahko te ignorirate. Ne, treba jih je nasloviti … a ob pravem času.

Morda zveni smešno, a občutek zaskrbljenosti lahko prestavite. No, vsaj za nekaj ur. Med tem ko vam mnogi morda rečejo, da jih morate zgolj ignorirati, vam mi svetujemo, da zanje le najdete pravi čas.

Tu vstopi v igro tako imenovan termin »zaskrbljenosti«. Za kaj točno gre? Gre za točno določen termin v vašem dnevu, ko si dovolite intenzivno razmišljati o svojih skrbeh. Vsak dan mora ta biti ob istem času, na primer ob petih popoldan.

Kako določim čas?

Prvo pravilo je, da tega nikar ne postavljajte zgodaj zjutraj ali tik pred spanjem. Termin je idealen ravno popoldan, ko je služba že za vami, prav tako pa ste uspeli v svoje telo spraviti tudi nekaj hrane. Termin naj ne traja dlje kot 30 minut. V tem času se lahko obremenjujete z vsem, kar vam je tekom dne prišlo na pamet.

Kaj naredim, če se skrbi pojavijo tekom dne?

Bodimo realni, nemogoče je, da se te ne bi potihoma prikradle v vaše misli. Nenazadnje smo le ljudje. A namesto, da se začnete vanje poglabljati, si jih zapišite na list papirja. Opomnite se, da se boste ob 17.uri lahko z njimi ukvarjali in tako sedaj na njih ne rabite zgubljati časa. Morda bo to sprva malce težje narediti, a sčasoma vam bo prišlo v navado.

Kako točno speljem ta termin?

Če ste nas ubogali, imate v času termina pred sabo seznam skrbi, ki so vas bremenile tekom dne. Sedaj je čas, da tem posvetite nekaj minut in jih tudi predelate. Presenečeni boste, koliko jih bo tekom dne zgubilo svojo moč – postale bodo povsem nepomembne skrbi, za katere ne boste verjeli, da so se vam sploh porodile. Njihovo »problematičnost« namreč ustvarjamo sami s tem, ko jih predolgo premlevamo.

A ne pozabite v času premišljevanja zanje najti tudi rešitve. Ni namreč smisel, da samo razmišljate, kaj vse gre narobe, ampak da definirate tudi vaše reakcije nanje. Vedno obstaja rešitev, le da jo umirjen um opazi veliko hitreje.

prejšnji članek
Slovenski smučarji za dobrodelnost zbrali več kot 14 tisoč evrov
Svet slavnih
Slovenski smučarji za dobrodelnost zbrali več kot 14 tisoč evrov
naslednji članek
Premalo želodčne kisline sproži zgago in vetrove
Zdravje
Premalo želodčne kisline sproži zgago in vetrove