Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tako boste rešili svoj zakon

9. 4. 2023; 04.00
Avtor: njena.si
bride-and-groom-768594_1920

Obudita strast, ki vaju je povezala na začetku. foto: Pixabay

Veliko je znakov, da zakon propada, a prepogosto se zgodi, da se te (namerno) prezre. Pazite, da se v to ne ulovite tudi vi.

Sploh med Slovenci je precej popularno, da se v odnosih vztraja do bridkega konca, ne glede na bolečino. Med tem ko je to sicer lepo, po večini manjka ključni element: trud.

Mnogi pozabljajo, da odnos zahteva svoj trud, ne glede na veličino prvotne ljubezni. Nenazadnje govorimo o precej specifičnem odnosu, ki lahko prinese veliko dobrega, a tudi slabega.

Vsak odnos lahko pride do težav, te pa je treba v pravem času nasloviti in jih skupaj tudi razrešiti. Se sprašujete, če je vaš zakon (ali le dolgoletna zveza) pod vprašajem? Preverite spodnje znake propadajočih zvez:

  1. Težko sta v istem prostoru
  2. Nenehno se kregata
  3. Sanjarite, da bi bili brez partnerja ali da bi ga prevarali
  4. Veliko je varanja
  5. Ne uživata v skupnem času (si ga sploh ne vzameta)
  6. Komunikacija je slaba ali uradna
  7. Razlog za svoje probleme vidite le v njem
  8. Spolno življenje skorajda ne obstaja (ali je slabo)
  9. Drug do drugega sta fizično ali (in) psihično nasilna
  10. Vsaj en od vaju je odvisen od nečesa (alkohol, cigareti, hrana, droge)

Če se najdete v večini točk, se po vsej verjetnosti soočate s propadajočo zvezo. Med tem ko je vsekakor priporočljiv obisk zakonskega terapevta, vam lahko pomaga tudi nekaj nasvetov terapevtke Jacqui Olliver.

  1. Če želite rešiti odnos, urgirajte zgodaj

Če boste predolgo čakali, bo morda na koncu prepozno. Takoj ko opazite, da v zvezi nekaj ni v redu, je glede tega potrebno kaj ukreniti, za to pa je potrebna odprta komunikacija. Če je problem denar, morata skupaj spisati finančni načrt. Vama je dolgčas? Začnita redno hoditi na izlete ali zmenke.

  1. Sprejmite, da bosta večkrat na isto stvar gledala drugače

V večini primerov se prepiri zgodijo zato, ker obe strani želita imeti prav, ne glede na vse. Kaj če bi raje gledali na to, da bosta oba srečna? Utopično je, da bosta na vse vedno gledala enako. Razlike bodo in s tem ni nič narobe. Naučite se v to vključiti več humorja.

  1. Delajte na treh stebrih zakona

Obstajajo trije stebri vsakega odnosa: čustvena povezava, intimnost in vzajemna korist, ki jo imenujemo tudi poravnava privlačnosti. Šele ko so vsi trije stebri odnosa usklajeni, je odnos uravnotežen, posledično pa srečen in zdrav.

  1. Če vidite, da sama ne moreta rešiti odnosa, se po pomoč obrnita k strokovnjakom

Ne pozabite, da na svetu obstajajo ljudje, ki so usposobljeni, da vama pomagajo rešiti zvezo. Zakaj bi se trudila sama, če imata pri tem lahko pomoč in vodstvo. Žal je to opcija, ki jo mnogi pari namerno ignorirajo, predvsem zaradi moškega.

  1. Če med vama ni kompatibilnosti in kemije, je morda čas, da greste dalje

Včasih pridemo do točke, ko odnosa enostavno ni mogoče rešiti. Če vidite, da se s partnerjem enostavno ne povežeta več in da med vama kemija več ne obstaja, je morda čas za reševanje že mimo. V teh primerih je treba dati vajino srečo na prvo mesto in si dovoliti oditi vsak svojo pot. Zakaj bi trpela v odnosu, ki škoduje ne le vama ampak tudi otrokom? Raje pojdita vsak svojo pot in si dovolita ponovno najti srečo z nekom drugim.

prejšnji članek
Dejan Dogaja obožuje črni humor
Svet slavnih
Dejan Dogaja obožuje črni humor
naslednji članek
Hijacinte, dišeče znanilke pomladi na okrasnih gredah
Moda&Lepota
Hijacinte, dišeče znanilke pomladi na okrasnih gredah