bolnišnica
Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu lahko pisali le še recepte

Klemen Žibert
Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj pravi Žibert?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S sproščanjem proti stresu

20. 2. 2023; 03.00
Avtor: Njena.si
Vzravnano sedite na udoben stol, oči imejte zaprte in preprosto ne počnite ničesar 20 minut

Vzravnano sedite na udoben stol, oči imejte zaprte in preprosto ne počnite ničesar 20 minut foto: dreamstime

Za življenje brez stresa ni recepta. Vsak človek ima svojo osebno formulo za dobro počutje in doseganje notranjega miru.

Ljudje v zrelih letih navadno natanko vedo, kje so njihove šibke točke in kako se lahko sprostijo. Za spremembo pa navadno manjka en sam odločilen impulz. Razmislite o svojem vsakdanjem življenju in pravočasno prepoznajte svarilna znamenja. Mogoče je ravno pravšnji čas, da se odločite za spremembo. Začnete lahko s preprostimi ukrepi:

  • Redni odmori naj bodo obvezen del vašega delovnega dne. Noben človek ne more dobro delati več ur brez prekinitev. Sprostite se s pomočjo posebnih vaj za sproščanje, z dihalnimi vajami, pojdite na sprehod ali popijte skodelico čaja.
  • Poskušajte ugotoviti, kaj vas po napornem dnevu ali stresnem dogodku najhitreje razvedri ali postavi na noge. Morda jogging, dišeča kopel, skodelica vročega čaja, nežnosti s partnerjem, dobra knjiga, glasba ali sprehod s psom? Naj bo to zavestna zavora, s katero preženete stres.
  • Dejavnosti smotrno razporedite prek dneva. V enem dnevu si nikar ne nakopljite preveč obveznosti. Vaše delo bo učinkovito le, če delovni dan ne bo prenatrpan z obveznostmi in nenehnim hitenjem. Vedno imejte na razpolago tudi proste trenutke za nepredvidene dogodke.
  • Izogibajte se stresu v prostem času. Ne načrtujte vsake minute prostega časa. Če ste obremenjeni v poklicu, je kakovost prostega časa še posebej pomembna.
  • Redno se ukvarjajte s športom. Tako zvišate odpornost proti stresu v težkih življenskih situacijah. Gibanje tudi zmanjša vsebnost stresnih hormonov v krvi.
  • Naučite se tehnik sproščanja. Te vas bodo naučile, kako zavestno sprostiti mišično napetost, kako pravilno dihati in doseči duševno mirnost. Pravilno dihanje je neizmeren vir moči za celotno telo. Ni pomembno, ali se odločite za jogo, taj-či, meditacijo, progresivno mišično sproščanje ali dihalne vaje, le redno izvajanje vaj bo obrodilo sadove in vsakdanje obveznosti boste opravljali veliko bolj sproščeno. Tovrstne tečaje prirejajo številna društva in centri, tudi fitnes studiji. Napotke boste dobili tudi pri zdravnikih in terapevtih. Lahko pa si preberete katero izmed številnih knjig, ki obravnavajo to tematiko.

Priporočamo Zen za sprostitev

Sprva ta vaja morda ne bo dosegla želenega učinka in bo v vas sprožila občutke nemira. Če pa jo boste redno izvajali vsak dan, boste po treh tednih ugotovili, da se čez delovni dan prebijate veliko bolj sproščeno in ste polni energije. Vzravnano sedite na udoben stol, oči imejte zaprte in preprosto ne počnite ničesar 20 minut (lahko si nastavite budilko). Skozi preostala čutila opazujte okolico, lastne misli, naj prosto prihajajo in odhajajo, nikar jih ne ocenjujte. Po dvajsetih minutah vstanite, se pretegnite in nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite.

prejšnji članek
V katerih primerih nožnica ni 'normalna'?
Zdravje
V katerih primerih nožnica ni 'normalna'?
naslednji članek
Matjaž Končan že 25 let član Čukov
Svet slavnih
Matjaž Končan že 25 let član Čukov