reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste vedeli to o nesrečnem številu 13?

13. 11. 2020; 01.00
Avtor: K.M.
profimedia-0327411635

Se tudi vi bojite števil 13? foto: Profimedia

Da se ljudje bojijo števila 13 ni nič novega. Šli smo celo tako daleč, da smo dobili ime za strah pred omenjenim številom – triskaidekafobija. A zakaj prepričanje, da se ga drži nesreča? Zagotovo članek, ki ga na današnji dan morate prebrati.

V Somersetu pravijo, da kdor premika posteljo ob petkih trinajstega, v napačno smer obrne ladje na morju, v Cumbrii pa dojenčke, rojene ob petkih trinajstega, takoj dajo ležat na Biblijo, da jih obvarujejo najhujšega.

Ponekod velja, da vsakdo, ki v petek trinajstega prvič pokliče zdravnika, nekako podpiše svojo takojšnjo smrtno obsodbo. Ne nazadnje so v zadnjih letih tudi mnoge letalske družbe na petek trinajsti svoje vozovnice ponudile v prodajo po nekaj deset odstotkov nižjih cenah kot ob običajnih dneh. Pa tudi nepremičninski agenti po vsem svetu pritrjujejo, da je na petek trinajstega tako malo prodanega, da na ta dan raje sploh ne delajo.

Točni začetki vraževerja v resnici niso znani. Med tem ko eni poudarjajo religijski izvor, drugi opominjajo, da lahko razlog stoji tudi za popolnostjo števila 12. Preverimo torej nekaj najbolj znanih teorij, ki 13 postavlja na sam vrh nesrečnih števil.

  1. Nikoli ni dobro biti 13. gost

Verjetno je med najbolj poznanimi krščanskimi zgodbami ravno zadnja večerja, katere se je Kristus udeležil s svojimi 12 apostoli – vsega skupaj torej 13 gostov. Kaj mislite, kdo je bil po pričanjih zadnji med njimi? Izdajalski Juda Iškarijot. Kristus bi naj bil križan na petek, od tod pa tudi povezava 13. gosta s petkom in tako zloglasnim petkom trinajstim.

To pa ni edina biblijska povezava. Po nekaterih prepričanjih bi naj na petek 13. Eva zapeljala Adama, kasneje pa na isti dan tudi Kaj ubil Abela.

A Kristjani niso prvi, ki so na pozicijo 13. gosta postavili problematično osebo. Podobno zgodbo namreč pozna nordijska mitologija. Ta nas popelje v Valhallo, prečudovito dvorano Asgarda (mesto bogov), kamor je na pojedino povabljenih 12 nordijskih bogov. Vse poteka dobro, dokler na zabavo ne pride nepovabljeni Loki in sproži prepir tekom katerega umre najbolj priljubljeni gost, Balder.

  1. Za vse je kriva popolnost števila 12

Spet druga teorija poudarja, da v resnici ni za tem nič druga kot le dejstvo, da je 12 tako popolno število, da mu je nemogoče slediti. S številom 12 bi naj bili skorajda obsedeni: imamo 12 mesecev, 12 astroloških znakov, 12 ur je polovica dne, kristjani imajo 12 apostolov itd. Posledično 13 ne more biti nič druga kot slaba.

  1. Do vislic bi naj vodilo 13 stopnic

Obstaja precej popularno prepričanje, da je do vislic vedno vodilo 13 stopnic – 12 gor in 1 dol. Precej morbidno, če pomislimo. Glede na to, kako hitro so se lahko ljudje znašli pred omenjenimi stopnicami, ni nič kaj čudno, da se je števila 13 prijela slaba energija.

  1. Ženske imajo na leto 13 menstrualnih ciklov

Bi se strinjali, da je menstrualni cikel nekaj, kar ne ustvari veliko veselja? Nekateri so prepričani, da je ravno nesreča trinajstice povezana z dejstvom, da ima vsaka ženska letno 13 menstruacij.

  1. Aretacija vitezov templjarjev

Vitezi templjarji so svoj čas veljali za izjemno vplivne in bogate kristjane ter zaščitnike svetega grala. A sčasoma je ravno njihovo bogastvo vodilo v njihov propad. Francoski kralj Filip IV je po izgubi vojne z Veliko Britanijo imel pri njih kar velik dolg, katerega pa se je odločil izbrisati na svojevrsten način. Skupaj s takratnim papežem je viteze obtožil satanizma in drugih zločinov ter jih 13. oktobra 1307 (petek) aretiral in obsodil na smrt.

prejšnji članek
V Ljubljani od ponedeljka dalje brezplačno parkiranje
Zdravje
V Ljubljani od ponedeljka dalje brezplačno parkiranje
naslednji članek
Presrečna Sanja Grohar: 'Uspelo nam je!'
Svet slavnih
Presrečna Sanja Grohar: 'Uspelo nam je!'