Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Resnica o rdečelascih

24. 10. 2019; 02.00
Avtor: K.M.
meghan

Princ Harry in Meghan odštevata dneve do rojstva otroka. foto: Profimedia

Rdeči lasje se naravno pojavijo pri enem ali dveh odstotkih populacije, pogostost pa je večja pri prebivalcih severne ali severozahodne Evrope oziroma pri potomcih narodov, ki so na tem območju živeli v preteklosti. Zakaj rdeči lasje sploh nastanejo in kakšne so lastnosti teh ljudi?

Za rdeče lase sta značilni velika vsebnost rdečkastega pigmenta pheomelanina in majhna vsebnost črnega pigmenta evmelanina. Rdečelasce v večini primerov spremljajo še zelo svetla polt, svetle oči, pege in visoka občutljivost za žarke UV. Pogosto pa se otrok rodi kot rdečelasec kljub temu, da njegovi starši nimajo rdečih las. Ta barva je namreč posledica dejstva, da oba starša nosita mutirani gen 16, ki proizvaja beljakovino MC1R, ta pa lahko v kar 25 odstotkih povzroči rdečelasega potomca, čeprav starši nimajo niti sledu rdečkastega odtenka v svoji barvi las. Splošno prepričanje o rdečelascih je, da imajo vihrav ali ognjevit temperament in zelo oster jezik. Zato velikokrat pravijo, da se njihov temperament sklada z ognjevitostjo njihovih las. Kakšne pa so njihove resnične lastnosti? 

rdeči lasje, fant foto: Profimedia


Od enega do dva odstotka populacije 
Na svetu je domnevno okoli 140 milijonov rdečelasih ljudi, pri katerih lahko odtenki variirajo od temno rdečih tonov do svetlega bakra in tudi jagodno rdečih odtenkov. Največji odstotek rdečelascev je tudi v sodobnem času na Škotskem, kjer se številka giblje kar okoli 13 odstotkov, 40 odstotkov prebivalcev pa menda v sebi nosi gen. Na drugem mestu so prebivalci Irske.

Značilnost vseh etničnih skupin 
Kljub pogostosti v severni Evropi so rdečelasci del vseh etničnih skupin, in to kljub temu, da so drugje po svetu bolj redki. Pogosteje se pojavljajo še v Maroku in severni Alžiriji in v določenem delu judovske populacije, rdečkasto rjavi odtenki se pojavijo tudi pri prebivalcih Sirije, Libanona, Izraela, Palestine in Turčije. Severni Evropejci so svoj gen s preseljevanjem ponesli v svet. 

Zakaj naravni rdečelasci obdržijo naravno barvo 
Ni skrivnost, da rdečelasci pogosto niso navdušeni nad svojo barvo las, predvsem v času odraščanja, z leti pa jo seveda vzljubijo. Razlog, da svojo barvo obdržijo v starosti, pa se skriva v tem, da je rdeči pigment močnejši kot pigment katerekoli druge barve las. Če želijo spremeniti barvo svojih las, pa morajo pigment najprej uničiti z beljenjem, česar seveda mnogi ne marajo. 

Debelejši lasje, a ... 
Splošno znano je, da so rdeči lasje debelejši kot lasje drugih odtenkov, predvsem zaradi močnejšega pigmenta. Slabša stran pa je, da imajo rdečelasci v povprečju manj las. Povprečje je namreč videti tako: rdečelasci 90.000, blondinci 110.00 in rjavolasci 140.000 pramenov. 

Več možnosti za kožnega raka 
Rdečelasci so bolj nagnjeni k razvoju kožnega raka, saj imajo na splošno zelo svetlo in občutljivo polt. V povprečju imajo kar 2,5-krat več možnosti kot drugi ljudje, da se ta bolezen razvije, zato morajo biti toliko bolj previdni predvsem pri telesnih znamenjih in izpostavljanju soncu. 

Redkost 
Čeprav imajo rdečelasci svetle oči, to ne pomeni, da imajo modre oči, vsaj v večini primerov ne. Ena izmed najredkejših kombinacij je ravno kombinacija rdečih las in modrih oči. Je pa zato več možnosti, da bodo imeli prelepe zelene oči.

Telesna temperatura rdečelascev se hitreje spreminja 
Razlog za to je domnevno večja občutljivost za zunanjo temperaturo, kar povzroči tudi hitrejše hlajenje in segrevanje telesa. 

rdeči lasje foto: Profimedia

Ne osivijo 
Če ste rdečelasci, imamo za vas še eno dobro novico, obstaja zelo veliko možnosti, da ne boste osiveli, vaša barva bo z leti preprosto samo zbledela. Seveda obstajajo izjeme ...

Proizvajajo lasten vitamin D 
Ker rdečelasci zaradi nižje vsebnosti melanina ne morejo absorbirati zadostne količine vitamina D, proizvajajo lasten vitamin D, ko so seveda izpostavljeni soncu. 

So levičarji 
Seveda ne vsi, a je pri rdečelascih bolj pogosto, da so levičarji, saj se recesivne lastnosti pri ljudeh velikokrat pojavljajo v parih.

Višji prag bolečine
Nekatere študije so pokazale, da imajo ljudje z rdečimi lasmi drugačno občutljivost za bolečino kot preostali del populacije. Kot smo že omenili, zaradi nizke vsebnosti vitamina K hitreje občutijo spremembe temperature, po drugi strani pa imajo večjo toleranco za občutek bolečine. Razlog za to je menda tudi tu mutacija v hormonskem receptorju.

Znani naravni rdečelasci:
Kraljica Elizabeta I. Angleška
Princ Harry
Rupert Grint
Ewan McGregor
Julianne Moore
Isla Fisher
Marcia Cross 
Nicole Kidman

prejšnji članek
Zakaj obstajajo jezera v rožnati barvi?
Zdravje
Zakaj obstajajo jezera v rožnati barvi?
naslednji članek
Katarina Čas odvrgla vsa oblačila?
Svet slavnih
Katarina Čas odvrgla vsa oblačila?