kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Vikend malo drugače: Papuk na Hrvaškem - Lepa narava, odlična hrana in dobra vina

29. 11. 2019; 11.28
Avtor: PR
papuk

foto: Papuk

Na lepih obronkih Papuka na Hrvaškem se nahaja popularna izletniška točka in planinski dom Jankovac. Ta je na travniku, obkroženim z jezeri, grički in z bogatim gozdom. Papuk je 2007 leta postal pri hrvaški geopark in član UNESCO-ve svetovne mreže geoparkov. Čudovite dneve lahko preživite v tej lepi naravi, ali pa v okolici, kjer je dobro vino in dobra hrana.

Odlično je, da se pred potepanjem po Papuku, ustavite pri geološko interpretacijski točki Zvečevo. Zunanja interpretacijska točka, ki je del projekta Danube GeoTour s fokusom na metamorfozi skal in procesov, ima poučno noto. Tu lahko primerjate kamnine in ponovite svoje znanje o geologiji.
Lokacijo Jankovac je sredi 19. stoletja uredil plemeniti grof Josip Janković po svojih željah in si tam zgradil lovsko hišo, uredil sprehajalne poti okoli slapa Skakavac in dal narediti jezera.

Okoli planinskega doma se nahaja poučna krožna steza imenovana Grofova steza, v čast grof Jankovića. Čeprav je dolga le dva kilometra, pa je zaradi svoje raznolikosti primerljiva s kakšnimi daljšimi in bolj poznanimi sprehajalnimi potmi.


V vsakem primeru se splača sprehoditi se po stezi ob dveh jezerih. Če se malce ustavite boste zagotovo zagledali ribe in rake ter poslušali čudovito petje ptic. V eni najbolj znanih jam se nahaja izvir Jankovskega potoka.
Grofova steza se po ravnem delu začne vzpenjati v hrib proti grobnici grofa Jankovića, ki je po svoji smrti želel biti pokopan prav tu, v tej dolini. Za svoje zadnje počivališče si je izbral jamo v bližini izvira. Tik pred koncem steze, boste prišli do znanega slapa, ki se zliva s 30 metrov višine.
Po tem sprehodu se seveda morate ustaviti v planinskem domu, kjer vas čaka odlična hrana - lokalne ledi iz lokalnih sestavin - fižolova juha, gosta juha, “sablja grofa Jankovića, …

V planinskem domu lahko tudi prespite in opazujete zvezde. Če pa želite tam preživeti cel vikend ali nekaj dni, lahko bivate tudi v hišicah v mestu Novo Zvečevo. Tam so počitniške vile Montis Aurea. Ležijo v osrčju idiličnega geoparka Papuk. Spomladi in poleti imajo hišice tudi odprti bazen, ponujajo pa še žar in biljard. Tudi igrala za otroke so tu.

V Papuku imajo za otroke tudi posebno učno stezo, kjer se učijo, kakšen je bil Papuk nekoč in kaj vse se je doagajalo v teh krajih.


Če si zaželite adrenalina, pa se podajte še v adrenalinski park v parku Duboka, v Veliki, ki ga je postavilo slovensko podjetje in ki je odličen kraj za celo družino. Prav tako lahko uživate v kolesarskih poteh.

V Papuku lahko najdete tudi gradove. Na primer Velički grad iz 13. stoletja in grad Ružica, ki je odličen primer gotske in renesančne umetnosti. To sta le dva od osmih gradov.

Če si zaželite ogleda mesta pa se podajte v tako imenovane slavonske Atene oziroma v baročno Požego, ki v leži v tej “Zlati dolini”. Poleg mestnega muzeja in baročnega trga, vas bodo navdušile požeške specijalitete, kot na primer salama kulen ali slavonska gibanica.
Odlična večerja in počitek vas čakata tudi v Zlatnem Lugu. Tu kraljujejo mesne jedi, po katerih si odpočijete v sobah urejenih v etno stilu.



In potem vinoooooo
V Kutjevu se vinska tradicija omenja že 770 let in izvira še iz rimskih časov. Znana in priljubljena klet pa tam stoji od leta 1232 in ima bogato tradicijo vzgajanja vinske trte. Gre za eno najmočnejših vinskih področij na Hrvaškem. Tu lahko med pokušanjem žlahtne kapljice poslušate ljubezensko zgodbo med Marijo Terezijo in baronom Franjem Trenkom.

Sodobna vinska klet Galić, nedaleč stran, pa vas bo očarala z modernim designom, stekleno stavbo z razstavljenimi sodi. V tej sobi vino posluša glasbo in to vedno. Arhitekturni biro iz Zagreba Dva arhitekta je prav za to klet pred kratkim prejel nagrado Architecture Master Prize 2019.
Še ena klet vredna ogleda, je zagotovo vinska klet Krauthaker, ki vas bo poleg vina osvojila tudi s pogledom na vinograde.
Torej, namesto na obalo, lahko vikend na Hrvaškem preživite tudi v tej čudoviti kombinaciji najboljših stvari.

UNESCO Globalni Geopark Papuk


UNESCO Globalni Geopark Papuk je del projekta Danube Geotour in se sofinancira iz skladov Evropske unije (SERR, IPA).

prejšnji članek
Dvojno slavje za našo oblikovalko
Svet slavnih
Dvojno slavje za našo oblikovalko
naslednji članek
Znana Slovenca objavila fotografije svoje PRAVE poroke
Svet slavnih
Znana Slovenca objavila fotografije svoje PRAVE poroke