Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Z Instagrama v vaš dom: pampaška trava

10. 12. 2019; 04.00
Avtor: K.M.
rustikalno_pampaska trava

Pampaška trava se uporablja za okrasitev doma, pri dekoraciji porok in drugih dogodkov ter kot okras pri različnih fotografiranjih. Odlično se ujema z naravnimi materiali in barvami, poživi pa tako starinske kot tudi moderne kose pohištva. foto: Shutterstock

Letos je tudi med Slovenci čedalje bolj priljubljena pampaška trava kot del dekoracije. Gre za trajno šopasto rastočo travo, ki lahko zraste tudi do treh metrov, v dekorju pa je priljubljena, saj je vizualno zelo lepa rastlina, posušena pa je lep okras tudi čez zimo.

Tudi v Sloveniji je bila pampaška trava dolga leta predvsem del dekoracije vrta, zdaj pa je čedalje bolj uveljavljena tudi kot rezano cvetje v različnih kotičkih ali kot dodatek za različne priložnosti. Tako jo čedalje večkrat vključujemo v različne prostore doma, v letošnji sezoni pa je bila zelo priljubljena tudi kot dekoracija pri porokah. Za pravi preporod te sicer zelo vsakdanje visokorasle trave pa je zagotovo »kriv« Instagram, na katerem številne vplivnice in znane osebnosti objavljajo številne utrinke iz svojega doma in zasebnega življenja, na fotografijah pa je svoje mesto našla tudi pampaška trava.

Kako lahko to rastlino zelo preprosto tudi vi vključite v svoj dom?

Primerna vaza 

Vaza_pampaskatrava foto: Shutterstock


S primerno vazo lahko pampaška trava hitro postane nepozaben kos in precej izboljša dekor ter videz katerekoli sobe. Ker gre za visoko travo, so zaradi ravnotežja seveda bolj primerne visoke vaze. Z rustikalnimi glinenimi vazami boste izpostavili njihovo eleganco, seveda pa kombinacijo prilagodite svojemu okusu in opremi prostora.

Neopazna poživitev

knjiga_pampas trava foto: Shutterstock

Pampaška trava je lahko tudi povsem neopazna poživitev klasičnih dekoracij, kot so knjige ali spomini z dopusta. Če boste izbrali stekleno vazo, boste s tem izpostavili eleganco travnatih stebel, vendar morate biti pozorni, saj se steklo zelo težko ujema s preostalim dekorjem.

Kombinirajte jo z drugimi teksturami 

Tkanine_pampaskatrava foto: Shutterstock


V elementih dekoracije lahko najdete veliko tekstur, ki spominjajo na videz pampaške trave, zato lahko v opremljanju doma te podrobnosti dobro izkoristite. Trava se odlično ujema z mehkimi belimi ali nežno bež preprogami, ali pa z mehkimi volnenimi odejami.

Naj izstopa 

okno_pampas trava foto: Shutterstock


Čeprav je lahko po eni strani v vašem domu povsem subtilna, pa je lahko po drugi strani tudi impresiven in samostojen del vaše dekoracije. Pustite ji dihati in naj sama privablja poglede občudovalcev.  

prejšnji članek
Hčerka Elvisa Presleyja je povsem na tleh
Svet slavnih
Hčerka Elvisa Presleyja je povsem na tleh
naslednji članek
Ideja za darilo: džin v božičnem okrasku
Kulinarika
Ideja za darilo: džin v božičnem okrasku