Bankomat
Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa ni veljavna? To je razlog

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353
Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do občinskega neprofitnega stanovanja

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Skrivnost belih španskih vasic

17. 12. 2019; 03.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Ronda_naslovna

Ronda naslovna foto: Shutterstock

Med odkrivanjem španske Andaluzije velikokrat naletimo na bele zaselke oziroma tipične bele španske vasi. Kakšna je njihova zgodovina in zakaj so se te vasi, ki so danes med turisti izjemno priljubljene, sploh razvile?

Pogled na eno izmed najbolj klasičnih vasic Arcos de la Frontera:

Arcos de la Frontera foto: Shutterstock

Med bolj znanimi vasmi je tudi Setenil de las Bodegas. Del nje je namreč dobesedno zgrajen pod skalo:

Setenil de las Bodegas foto: Shutterstock

Bele vasi Andaluzije oziroma Pubelos Blancos predstavljajo mesta oziroma relativno velike vasi v severnem delu južnih španskih provinc Cádiz in Málaga, predvsem pa jih najdemo znotraj naravnega parka Sierra de Grazalema. Predeli so namreč znani po snežno belih hišah in rdečih oziroma rjavih strešnikih. Čeprav bele hiše v Sloveniji morda zvenijo povsem običajno, pa je španska kultura, tudi na jugu zaradi močnega zgodovinskega vpliva arabskega sveta, znana po barviti zunanjosti različnih poslopij. Arhitektura izvira iz severne Afrike (današnje Alžirije in Maroka), večinoma pa so bili zaselki zgrajeni na visokih pobočjih, ki so obdani z ravninami in rekami, saj so se tako prebivalci lažje ubranili pred napadi in sovražniki. Danes zaradi svojih položajev ponujajo neverjetne razglede na okolico, hkrati pa lahko v njih začutite utrip španske zgodovine. Zaradi majhnosti in težjega dostopa ta območja niso bila nikoli popolnoma porušena, kar pa se je do 13. oziroma 15. stoletja ob menjavi oblasti (do takrat so bili na območju močno prisotni muslimani) v Španiji velikokrat dogajalo. 


Čeprav tako imenovane bele vasi le redko najdete v klasičnih turističnih vodnikih in so nekatere dostopne zgolj z lastnim prevoznim sredstvom ali celo peš, so številne vrednega vašega časa in truda.

Zakaj bela zunanjost? 
Razlog je v tem, da bela fasada odbija sončno svetlobo in tako notranjost hiš tudi v vročih poletjih, ko se v teh krajih temperatura dvigne tudi nad 40 stopinj Celzija, ohranja hladno. Običajno naj bi te hiše celo dvakrat na leto prebarvali, ta navada pa izvira iz starodavne modrosti Mavrov. 

Ronda - najlepša med vsemi 

Ronda foto: Katja Kaja Mejač

S soncem obsijana oba bregova kanjona in najimpresivnejša stavba v Rondi – »nov«, več kot 120 metrov visok most iz 18. stoletja, ki povezuje oba dela vasi.

Ena izmed najlepših vasic je zagotovo Ronda, ki spada v provinco Málago, hkrati pa je tudi največja med značilnimi vasmi. Ronda v resnici združuje vse, prelepe razglede, bogato zgodovino in okusno kulinariko. 

Vasica leži približno na 750 metrih nadmorske višine, na dveh bregovih kanjona, skozi katerega teče že v rimskih časih pomembna reka Guadalevín. Čeprav so v njej še vedno vidni ostanki rimskih časov, je na njej največji pečat pustila dolgoletna arabska vladavina, ki se je v Rondi s pregonom muslimanskega prebivalstva uradno zaključila v drugi polovici 15. stoletja. Vseeno pa takrat neverjetnih arhitekturnih presežkov, ki so jih muslimani ustvarili, niso uničili. Ravno zato je v tej »vasici« še vedno močno prisoten ta arabski duh. Danes si lahko celotno lepoto Ronde ogledate tudi v nekaj urah, vendar pa boste zagotovo uživali v večdnevnem oddihu in kulinariki. Tam boste namreč našli kar dve restavraciji z Michelinovim priporočilom in restavracijo z Michelinovo zvezdico. Zelo okusne tradicionalne tapase pa si lahko privoščite tudi v cenejših restavracijah, že po 1,5 do 3 evre, ali v nekoliko dražjih do največ 6 evrov. 

Bele hiše foto: Katja Kaja Mejač

Pogled na klasične hiše z belimi fasadami belih španskih vasi. Mesto se razprostira nad visokimi klifi, nekatere stavbe so postavljene celo čisto na rob, kar je posledica obnavljanja in zidanja čez stare arabske hiše, ki so bile tradicionalno postavljene tako zelo na rob skale, da je videti, kot da se z njo zlivajo. Med sprehodom po kanjonu se tako v skalah še vedno vidijo ostanki nekdanjih obokov.

Arabske kopeli 

Arabske kopeli foto: Katja Kaja Mejač

V starem delu Ronde so skoraj popolnoma ohranjene arabske kopeli iz 13. ali 14. stoletja, druge najbolj ohranjene, po granadskih, v Španiji. Vidimo lahko tako vodnjak, kjer so vodo nekoč črpali s pomočjo osla, žleb, po katerem je voda prišla do kopeli, peč, vse tri sobane, prostor, kjer je bila recepcija, in del, kjer so bile garderobe. 



Zgodovina 

Cerkev foto: Katja Kaja Mejač

Star, arabski, vhod v mestece. foto: Katja Kaja Mejač


Že med sprehodom po vasici oziroma mestu se opazijo številni ostanki arabske kulture. Poleg močno ohranjenih arabskih kopeli je tu še staro obzidje, glavni vhod v mesto, tik ob reki je globok nekdanji mlin v kombinaciji z vodnjakom, ki je mesto dolgo let oskrbovalo z vodo. V Rondi so tudi ostanki številnih mošej, ki so bile v 15. stoletju v večini tako kot povsod po Andaluziji z dodanimi križi in zvonovi preoblikovane v katoliške cerkve. To je vidno predvsem na cerkvi svetega Sebastjana, kjer je stolp do tretjega nadstropja v resnici star minaret. 

Granatno jabolko

Granatno jabolko foto: Katja Kaja Mejač


Sadež je sicer simbol andaluzijske Granade, kar je tudi španski izraz zanj, a ga najdemo tudi na vrtovih in ulicah Ronde. 

Bikoborska arena

Bikoborska arena foto: Katja Kaja Mejač


Gre za drugo najstarejšo bikoborsko areno v Španiji, starejša je zgolj v Sevilli, in najstarejšo areno, ki je zgrajena popolnoma iz kamenja. Prve moderne bikoborbe so potekale ravno v Rondi, zato ji številni pravijo tudi 'zibelka modernih bikoborb'. 

prejšnji članek
Trend: suhe penine čistih okusov in avtentičnost
Kulinarika
Trend: suhe penine čistih okusov in avtentičnost
naslednji članek
Kako postati kraljica decembrskih zabav?
Moda&Lepota
Kako postati kraljica decembrskih zabav?