meditacija Dobra karma

Astrologinja svari: prizanešeno vam ne bo nič, a...

Simona Kustec Svet24.si

Kustečeva se je še enkrat testirala, to so ...

kozelj sds velenje sveta masa tw Reporter.si

Česa takega še nismo videli! Velenjska SDS pred ...

Spopadi v Gorskem Karabahu Svet24.si

VIDEO: Začetek nove vojne, ki je pretresla celo ...

gantar Necenzurirano

V imenu korone polnijo ordinacije in žepe ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

ana jaka Njena.si

Ana in Jaka Hafner nista zaročena: Nategu so vsi ...

Fitnes imate lahko kar doma
| Kristina Strašek/Dom

Fitnes imate lahko kar doma

Domač fitnes, Adobe Stock

Da je redna telovadba zelo pomembna tako za telo kot dobro počutje, ni nič novega. A veliko ljudi se obiskom fitnes centrov izogiba, saj jim ideja skupnega treniranja ne diši ali pa so od najbližjega studia preveč oddaljeni. Če ste med njimi tudi vi, imamo rešitev za vas – fitnes sobo si ustvarite kar doma.

Domači fitnes je lahko zelo priročen, prav tako pa je namenjen višjemu cilju – skrbi zase. A ustvarjanje prostora je za marsikoga lahko velik podvig. Treba je namreč najti primerno sobo, ki ima tudi dovolj dnevne svetlobe, da ne porabite preveč elektrike. Po večini se ljudje odločajo za preurejanje kleti ali podstrešja, prav pa pride tudi soba, ki je morda vaši otroci ne uporabljajo več.

Verjamem, da bi radi imeli sobno kolo v dnevni sobi, saj lahko med kolesarjenjem spremljate najljubšo nadaljevanko. S tem seveda ni nič narobe. A po drugi strani je ravno telovadba odličen čas za sprostitev misli. Tako je bolje, da ustvarite povsem ločeno telovadnico in se s tem za kakšno uro odmaknete iz težav vsakdanjika.

Pri izbiri sobe bodite pozorni, da je ta dovolj zračna, svetla in ne nazadnje tudi dovolj velika. Tla naj bodo iz materiala, ki je sposoben zdržati večjo težo naprav, prav tako pa naj vam na njih ne drsi.

Foto: Adobe Stock - Domač fitnes

Domači fitnes opremite s pravimi elementi

Da potrebujete pravo opremo, vam je verjetno jasno. A pri tem govorimo o dodajanju ogledal in različnih motivacijskih napisov. Ogledalo naj bo veliko, da se lahko v njem med vadbo vidite v celoti. Ta vam bo motivator, saj boste v njem lahko nenehno spremljali svoj napredek, prav pa vam bo prišel prav pri vajah.

Vsak fitnes prostor potrebuje dodatno omarico, v kateri so sveže brisače, voda in podobno. Nanjo lahko postavite vazo s svežim cvetjem, kar bo celoten prostor še olepšalo. Nikar ne mislite, da v fitnes sobi ne sme biti nič drugega kot fitnes oprema. Opremite jo z umetninami in rastlinami, saj boste s tem poskrbeli, da se boste vanjo radi vračali. Ne pozabite, to je vaš prostor sprostitve – naj je temu primerno tudi videti.

Želite korak dlje? Namestite v sobo zvočnike in tako prisluhnite svojim najljubšim skladbam, ki vas bodo motivirale. V tem primeru si lahko predvajate tudi meditacijsko glasbo in izvajate jogo, morda kar meditirate.

Je res treba za fitnes zapraviti celo premoženje?

Foto: Adobe Stock - Domač fitnes

Odgovor vam je verjetno jasen – NE! Ne skrbite, če nimate dodatne sobe, ki bi jo lahko spremenili v fitnes. Izkoristite lahko tudi del že uporabljene sobe. Prav tako vam ni treba zapravljati gore denarja za naprave, ampak lahko kupite alternative. Preverimo cenejše možnosti pripomočkov, s katerimi boste prav tako deležni odlične telovadbe:

1.       Proste uteži

Proste uteži se uvrščajo med bolj praktične, saj vam v resnici pomagajo pri različnih vajah, ki krepijo mišice. Pri tem je priporočljiv nakup različnih uteži, da lahko vaje sčasoma stopnjujete ali prilagajate svojemu počutju.

Namig: Pri rabi uteži je priporočljiva uporaba posebnih rokavic.

2.       Blazina za jogo

Te bodo pri vajah, ki zahtevajo več stika s podlago, preprečile bolečine v sklepih in koži, prav tako pa zaščitile tla. Gre za preproste blazine, ki jih lahko po uporabi zvijete in položite v kot sobe.

3.Kolebnica

Kolebnice so odlična alternativa tekalnim stezam – ne le da so precej manjše in tako zasedejo veliko manj prostora, ampak lahko z njimi telovadite tudi zunaj. Se vam ne ljubi teči? Poskusite skakati.

Foto: Profimedia - Domač fitnes

4.Valjček

Z valjčkom boste sicer v gibanje spravili celotno telo, uporablja pa se predvsem za izoblikovanje trebušnih mišic. Priporočljiv je predvsem za tiste, ki jim delanje trebušnjakov preprosto ni zabavno in iščejo alternativo.

5.Elastika

Z elastiko si lahko popestrite kar nekaj vaj. Lahko jo uporabite pri delu s hrbtnimi mišicami, lahko si jih date okoli kolen in se sprehodite po sobi ter mnogo drugega. Vsekakor je elastika poceni in priročna.