Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Top 10 mest, ki jih za leto 2020 priporoča Lonely Planet

4. 1. 2020; 04.00
Avtor: LizaMaja
la paz

la paz foto: Profimedia

Lonely Planet vsak konec leta naredi izbor 10 najboljših destinacij, ki jih je treba obiskati v prihajajočem letu. To so ponavadi mesta, ki jih turisti žal prevečkrat prezrejo.

Salzburg, Avstrija  

Rojstno mesto glasbenega genija Wolfganga Amadeusa Mozarta bo v letu 2020 priredilo svoj stoti Salzburški festival (festival opere, klasične glasbe in drame). Eden najboljših festivalov klasične glasbe na svetu bo potekal med 18. julijem in 30. avgustom in zaradi okrogle obletnice organizatorji obljubljajo še toliko pestrejši kulturni program v tem srednjeveškem alpskem mestu skozi vse leto.

Washington, ZDA  

Šarmantno glavno mesto ZDA bo leta 2020 praznovalo stoto obletnico sprejetja 19. amandmaja, ki je ženskam v ZDA podelil pravico do udeležbe na volitvah. Muzeji in galerije v Washingtonu v ta namen pripravljajo vrsto kulturno-umetniških dogodkov, ki bodo še dodatno opozorili na pomembni dogodek v boju za človekove pravice.

Kairo, Egipt 

Obisk kaotičnega desetmilijonskega mesta in dežele ob reki Nil, ki je imela izjemen vpliv na razvoj naše civilizacije, vas nikakor ne bo pustil ravnodušnih. Leta 2020 bodo poleg piramid v Gizi (predmestje Kaira) odprli nov muzej, kjer bodo javnosti prvič predstavili zbirko predmetov, ki je pripadala najslavnejšemu egipčanskemu faraonu Tutankamonu. 

Galway, Irska 

Boemsko obmorsko mesto Galway (80 tisoč prebivalcev) velja za najbolj očarljivo in prikupno irsko mesto. Mesto je za letu 2020 tudi izbrano za evropsko prestolnico kulture. V ta namen meščani pripravljajo vrsto umetniških zabav, kot jim sami pravijo, ki se bodo odvijale skozi vse leto. 

Bonn, Nemčija 

Nekdaj glavno mesto Zahodne Nemčije bo leta 2020 praznovalo 250 let od rojstva njihovega najslavnejšega sina Ludviga Van Beethovna. Enemu najpomembnejših in najvplivnejših glasbenikov bodo posvetili celo leto in priredili vrsto koncertov z njegovo glasbo. Če ste ljubitelji Beethovna, morate v letu 2020 zagotovo obiskati Bonn. 

La Paz, Bolivija 

Glavno mesto Bolivije in najvišje ležeče glavno mesto na svetu (3640 metrov nad morjem) ima okoli 800 tisoč prebivalcev. V mestu med hribi živi več kot 50 odstotkov Indijancev, ki so navajeni živeti na taki višini in imajo lahko težave z zdravjem, če se spustijo na raven morja. La Paz vsako leto obišče več in več turistov, ki so navdušeni nad transportom v mestu. Imajo kar enajst gondolskih žičnic, ki so se izkazale za izjemno učinkovite v mestu, kjer je višinska razlika med različnimi deli tudi 400 metrov.

Kochi, Indija 

Tropsko južnoindijsko mesto z dvema milijonoma prebivalcev je svetel zgled mesta, ki uporablja obnovljive vire energije. Kot prvi na svetu so zgradili letališče, ki vso potrebno elektriko pridobiva iz solarne energije. Kljub modernosti pa je mesto ohranilo svoj tradicionalni indijski šarm z vplivom britanske kolonizacije. 

Vancouver, Kanada 

Mesto ob pacifiški obali s 600 tisoč prebivalci leži v naravnem parku ter je »ujeto« med morje in z gozdom poraslo hribovje. Vancouver je tudi rojstno mesto Greenpeacea, organizacije, ki se posveča varovanju okolja. Za leto 2020 imajo načrtovano akcijo, ki bo mesto naredila še bolj zeleno in čisto. Če ste športni avanturisti, je to mesto kot naročeno za vas, saj ponuja v svoji okolici vrsto športnih aktivnosti, ki zadovoljijo tudi največje adrenalinske navdušence. 

Dubaj, Združeni arabski emirati 

V enem najhitreje rastočih in razvijajočih se mest na svetu se bo v letu 2020 odvil EXPO (svetovna razstava), katere glavna tema je »združiti znanje in kreirati prihodnost«. Predstavilo se bo okoli 150 držav s svojo vizijo prihodnosti.

Denver, ZDA

Mesto ob gorah Rocky Mountains velja za trenutno najbolj prijetno, napredno, ozaveščeno in zanimivo mesto v ZDA, kjer sta svobodomiselnost in spontanost zaželeni vrlini. 

Bonn

Bonn foto: Profimedia

denver

denver foto: Profimedia

dubaj

dubaj foto: Profimedia

galway

galway foto: Profimedia

kairo

kairo foto: Profimedia

washington

washington foto: Profimedia

salzburg

salzburg foto: Profimedia

koichi

koichi foto: Profimedia

vancouver

vancouver foto: Profimedia

prejšnji članek
Zakaj je Drew Barrymore vse bolj nezadovoljna s svojim videzom?
Svet slavnih
Zakaj je Drew Barrymore vse bolj nezadovoljna s svojim videzom?
naslednji članek
Športno dejavni kar v udobju dnevne sobe
Zdravje
Športno dejavni kar v udobju dnevne sobe