samanta-kegl Svet24.si

24-letno Samanto starša vsak dan nosita po ...

025mv Gotar Dobra karma

»Podrla sva tabu starejša ženska – mlajši moški«

hocevar4 Svet24.si

33 let že dela z otroki s posebnimi potrebami

tenk Svet24.si

Največja težava slovenske vojske: zgrešeni ...

ženska Dobra karma

Povezava: zdravljenje in pojmovanje skritega jaza

Anja Baš Njena.si

Slovensko pevko kritizirali, ker kaže ...

silvija pokrajac Njena.si

Silvia po lepotnem posegu: 'Brez tega sem grda!'

Kuhinjo popestrite z bakreno posodo
| K.M.

Kuhinjo popestrite z bakreno posodo

Moderna kuhinja z bakrenimi dodatki., Shutterstock

Tudi v letu 2020 bo eden izmed glavnih trendov kuhinjske opreme bakrena posoda. Ta je že sama po sebi lep dekorativni dodatek kuhinji, zato jo številni shranjujejo kar na odprtem in je ne skrivajo več v zaprte kuhinjske omare.

Baker v kuhinjskih pripomočkih ni novost, v resnici je zaradi svoje uporabnosti že zelo dolgo cenjen. Prvo podjetje, ki je izdelovalo bakreno posodo, je bilo ustanovljeno že leta 1830. Lonci in posode iz bakra so zelo priljubljeni v profesionalnih kuhinjah, saj slovijo po izjemno visoki temperaturni prevodnosti, zato in zaradi vizualnega efekta pa so zelo priljubljeni tudi v domačih kuhinjah. 

Foto: Shutterstock - Kuhinjo lahko v kombinaciji z bakrom opremite tudi v retro slogu.

Prednosti in slabosti
Tako kot večina materialov ima tudi baker prednosti in slabosti. Baker se zelo hitro segreje in vročino razprši po celotni površini. Učinek pa je enak, ko posodo odstranite z neposredne vročine, saj se hitro ohladi. Zato so bakrene posode odlične za pečenje, pripravo omak in marmelad ter tudi za počasno kuhanje. Uporabite jih za pripravo vsega, kar potrebuje takojšnjo toploto, ali za jedi, ki se morajo enakomerno segrevati. Bakrovi ioni imajo tako pozitiven učinek na stabiliziranje jajčnih beljakov in ohranjanje zelene barve zelenjave. Ti isti ioni pa imajo tudi negativne učinke, saj reagirajo s kislino, kar lahko vpliva na končni okus, v nekaterih primerih pa lahko hrana postane celo strupena. Zato bakrenih posod ne uporabljajte za kuhanje s sestavinami, kot so limonov sok, vino, paradižnik ... 

Ali baker lahko potemni?
Pri pogosti uporabi je nekaj najbolj naravnega in dobrodošlega, da bakrena posoda potemni. V resnici je to znak, da je posoda dobro pripravljena in dejansko tudi zdrava. Seveda se želite predvsem zaradi vizualne privlačnosti izogniti zeleno-sivemu videzu posode, zato jo morate občasno obnoviti s posebno kislino in s temu namenjenimi preparati. Najpreprostejša metoda za vzdrževanje bakrene posode pa je ta, da jo vsake toliko časa dobro premažete z mešanico limonovega soka in soli ter pustite nekoliko počivati. Nato jo preprosto izperete pod toplo vodo in posodo še do suhega obrišete.

Džezva

Foto: Shutterstock - Džezva


V Sloveniji je najbolj priljubljena bakrena kuhinjska posoda še vedno džezva za kuhanje turške kave. 

Mlinček za kavo

Foto: Promocijski material - Mlincek za kavo


Doma mleta kava pričara prav posebne občutke. Mlinček za kavo z bakreno posodo pa je lahko tako uporaben kot tudi del dekoracije. 
(www.merkur.si, 21,99 eur)

Lonček

Foto: Promocijski material - Bakren loncek


Bakren lonček je narejen popolnoma v retro slogu, z njim pa si lahko še dodatno popestrite večerna druženja z okusnimi pijačami. 
(www.gastrobutik.si, 18,54 eur)

Namizni kotel

Foto: Promocijski material - Namizni kotel


Nekoliko drugačno izkušnjo lahko dosežete tudi s tem namiznim bakrenim kotlom. 
(www.gastrobutik.si, 125,62 eur)

Pribor

Foto: Promocijski material - Pribor


Jedilni pribor seveda ni bakren, gre zgolj za bakreno barvo, a je kljub temu odličen dodatek za v kuhinjo, ki jo boste obarvali v te barve. 
(www.xxxlesnina.si, 59,90 eur)

Posoda

Foto: Promocijski material - Posoda


Bakrena posoda je zaradi svoje uporabnosti seveda nekoliko dražja, a bo ves denar hitro poplačan. 
(www.xxxlesnina.si, 99,90 eur)