meditacija Dobra karma

Astrologinja svari: prizanešeno vam ne bo nič, a...

loterija loto žogice žrebanje Svet24.si

Izžrebali rekordno Sedmico, srečnež bogatejši ...

kozelj sds velenje sveta masa tw Reporter.si

Česa takega še nismo videli! Velenjska SDS pred ...

Spopadi v Gorskem Karabahu Svet24.si

VIDEO: Začetek nove vojne, ki je pretresla celo ...

gantar Necenzurirano

V imenu korone polnijo ordinacije in žepe ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

ana jaka Njena.si

Ana in Jaka Hafner nista zaročena: Nategu so vsi ...

Tradicionalni stil opremljanja – ko eklektično postane elegantno
| KS/Dom2

Tradicionalni stil opremljanja – ko eklektično postane elegantno

Tradicionalni dizajn, Dreamstime

Tokrat bomo nekaj strani namenili prav posebnemu slogu opremljanja, za katerega lahko brez slabe vesti rečemo, da je brezčasen. Eleganca 18. in 19. stoletja, ki je krasila takratne domove, ostaja nadvse zaželena tudi v današnjem času. Presenečeni boste, koliko elementov tradicionalnega dizajna imate tudi v svojem domu.

Tradicionalni dizajn ni zvest izključno enemu slogu, temveč iz vsakega vzame najboljše elemente. Takšna eklektičnost je videti elegantna in udobna. Lahko bi rekli, da slavi zgodovino opremljanja ter ji dodaja pridih trenutnega časa. V večini primerov se pojavljajo elementi 18. in 19. stoletja, premore pa tudi veliko umetnin modernega časa. Je dizajn elegance in udobja, kar je bilo nekoč še kako slavljeno. Vam je všeč antičen pridih prostora? Potem je ta dizajn vsekakor za vas.

Zakaj vam bo všeč:

·         Ustvarja občutek domačnosti in topline.

·         Kot dizajn vam daje veliko svobode pri opremljanju.

·         Primeren je za vse starostne skupine.

·         Je hkrati eleganten in udoben.

·         Poudarja le najboljše elemente vseh obstoječih dizajnov in tako nikoli ne bo šel iz mode.

Vse je v pravi strukturi in okraskih

Če samo pomislimo na besedo tradicionalno, v misli kaj hitro verjetno pride podoba elegantnega prostora, ki se bohoti z različnim okrasjem. Vsak element ima svojo specifično strukturo, in čeprav govorimo o čistih linijah, ne moremo tudi mimo okraskov. A pri tem ne mislimo vaz in raznih fotografij, temveč okrasje, ki postane del samega pohištva. Govorimo o izrezljanih elementih, mavcih … o vsem, kar ima moč, da sobo iz povprečja dvigne v unikat.

Zamislite si velike omare, na katerih lahko opazujete izrezljano cvetje ali liste, morda zgolj geometrijske like in vijuge. Enako velja za noge stolov in miz. Kaj pravite na čudovit starinski kavč z unikatnimi rezbarskimi umetninami? Prav tako vam je verjetno poznan mavec okoli lestencev in ogledal. A ni treba končati tam. Namesto na pohištvu si lahko tovrstno okrasje omislite na delu sten. S tem boste poudarili en del prostora, morda posredno prikrili nekaj drugega. Saj veste, včasih je preusmeritev fokusa nujna.

Med tem ko je sicer veliko bolj elegantno masivno okrasje, lahko z manjšim okrasite le del izbranega pohištva, poudarite del prostora. Morda manjše cvetje na robu vaše postelje?

Okna morajo biti deležna posebne obravnave

Pozabite na nežne in tanke zavese, ki skozi svojo teksturo še vedno dovolijo vstop sočnim žarkom. Tradicionalni dizajn na okna obesi mogočne in težje zavese. Te so po večini na zgornjem delu bolj valovite, ob robovih pa segajo do tal. Nimate velikih oken, kot je bila to nekoč navada? Nič za to. Vseeno bodo tovrstne zavese videti dobro, lahko bodo vaš prostor vizualno zvišale.

Medtem ko je prvi korak vsekakor ključen, naslednji spada med opcijske. Velike in težke zavese, ki služijo kot obroba vašim oknom, se načeloma ne razpirajo in tako osrednji del ostaja nezakrit. Mnogi se zato odločajo za uporabo lažjih tkanin, s katerimi zastrejo pogled v notranjost. Pri tem raje uporabite svetle odtenke, po možnosti bele.

Nič več robustnost novodobnih dizajnov – tradicionalno ljubi obline

Zdi se, da smo danes veliko bolj navajeni ostrih robov, kvadratnih elementov, kot pa silhuet preteklosti. A ravno to je tisto, kar tradicionalni dizajn loči od drugih.

Ko greste po nakupih, vsekakor iščite pohištvo, ki premore več nežnosti in ima po možnosti več slojev. Eleganca ni dovolj, potrebujemo tudi udobje. Govorimo o ovalnih mizah, stolih z valovitimi ročaji, gugalnikih, polkrožnih in mehkih zofah in podobnem. Preveč eksaktni robovi tokrat niso primerni, prav tako pa tudi ne neudobna sedežna garnitura.

Izbirajte med naslednjimi tipi kavčev:

·         chesterfield

·         kabriole

·         camelback

·         tuxedo

Tradicionalni dizajn uporablja tudi svoje vzorce

Foto: Dreamstime - Tradicionalni dizajn

Imate v mislih morda bolj živo barvo? V tem primeru jo skombinirajte z vzorci. To je namreč še en element, ki ga nikakor ne smemo pozabiti. Najpogosteje lahko vidimo rožnate vzorce in črte, pogosti pa so tudi vzorci listov.

Lahko so na stenah, je pa vsekakor bolj priporočljivo, da so na blazinah in raznih pregrinjalih ali preprogah. Da v jedilnici ne boste imeli dolgočasnih enobarvnih stolov, jih lahko oblazinite. Začnite minimalistično in sčasoma nadaljujte drzneje. Nadgradnja so vsekakor glamurozne vzorčaste zavese.

Kaj pa barve?

Foto: Dreamstime - Tradicionalni dizajn

Lepota tradicionalnega dizajna je predvsem v njegovi svobodi. Za razliko od drugih se ta ne osredotoča na prav specifične barve, ampak v svoj objem sprejme prav vse. Omogoča vam igrivost in eksperimentiranje, a vseeno se je priporočljivo izogibati ekstremom.

Imate radi temen les in bogate barve? Potem ste na pravem naslovu. Te namreč tradicionalni dizajn obožuje. Predvsem so popularne barve, kot na primer rdeča, rjava in zelena. Te v kombinaciji z nevtralnimi barvami sten prostor naredijo domač, a vseeno prestižen.

Simetrija je ključ do vašega uspeha

Foto: Dreamstime - Tradicionalni dizajn

Simetričnost prostora prija našim očem, saj ga naredi umirjenega in vabljivega. V njem se boste z veseljem zadrževali in tudi umirili begajoče misli.

Če niste povsem prepričani o količini in postavitvi določenih elementov, naj bo vaše vodilo simetrija. Vedno boste zmagali z uporabo sodih števil in poenotenjem desne z levo. Torej dva stola na levi in dva na desni strani. Dva identična fotelja drug nasproti drugega. S tem boste ustvarili nekakšno ravnovesje, ki bo umirilo celotno sliko.

Glavni elementi tradicionalnega dizajna:

Foto: Dreamstime - Tradicionalni dizajn

·         leseno pohištvo

·         elegantne linije

·         izrezljane umetnine

·         uokvirjene stenske dekoracije

·         elegantne draperije

·         mehke blazine

·         velike in udobne zofe

·         valovite linije pohištva

Namig: Kako sploh začeti? Iz prostora odstranite vse pohištvo, ki ni časovno opredeljeno, enako naredite z majhnimi in preveč preprostimi kosi okrasja.