Mirna Reynolds Dobra karma

'Prej ali slej bo zelo premožna,' o slovenski ...

Jelena Karleuša, Duško Tošić Svet24.si

Karleuša naslovila govorice o aferi. Soprogova ...

cepljenje bobo Reporter.si

Skrajno neodgovoren odnos do cepljenja: Ne ...

tovarna-rog, evikcija, varnostniki Svet24.si

FOTO in VIDEO: MOL z varnostniki prevzela nadzor ...

janez cigler kralj pl2 Necenzurirano

Desetletje anticepilskega duha v zavodu ministra ...

meli Odkrito.si

Melania bo Belo hišo zapustila z zelo slabimi ...

Natalija Verboten Odkrito.si

So to najboljše kremšnite? Natalija Verboten ...

Delitev novice o 'novem Facebook pravilu' potrjuje nerazsodnost uporabnikov
| V.M.

Delitev novice o 'novem Facebook pravilu' potrjuje nerazsodnost uporabnikov

Spletne potegavščine, Dreamstime

Kot že mnogokrat doslej, so Facebook znova preplavila opozorila o 'novem Facebook pravilu'. Gre za devet let staro potegavščino, ki nekritične bralce še vedno prepriča, da na svojo časovnico objavijo besedilo, ki naj bi varovalo njihove podatke. Strokovnjaki se čudijo velikemu odzivu. Kljub opozorilom in osveščevalnim novicam namreč ljudje še vedno množično delijo že na prvi pogled sumljive spletne zapise. Med delilci so tudi znani obrazi, kar širjenje lažnih objav le še povečuje.

Kako razsodni pa so vaši spletni prijatelji?

Pa se je spet začelo. Potegavščina o 'novem Facebook pravilu' deveto leto zapored polni družbeno omrežje, razburja neuke uporabnike in jezi vse tiste, ki osuplo spremljajo naivnost spletnih kolegov. Ob tako za lase privlečenem zapisu vendarle ne potrebujemo več kot malce zdrave kmečke pameti, pa vendarle je odziv množičen in ob enem zaskrbljujoč.

»Na to potegavščino smo že opozarjali, vendar nas vedno znova preseneti odziv uporabnikov, ki povsem nekritično delijo 'opozorilo', brez kančka razsodnosti oz. da bi sploh pomislili, kaj besedilo sporoča,« je za naš medij komentirala dogajanje Jasmina Mešić, koordinatorka programa Varni na internetu, ki uporabnikom spleta prijazno svetuje, da si vse tovrstne šokantne objave interpretirajo v naslednjem vrstnem redu ...

1. korak - Vprašajte se ali je tovrstno informacijo/novico objavil tudi uradni vir, torej ali je to informacijo objavilo tudi podjetje Facebook na svojih uradnih kanalih (uradna Facebook stran, ki mimogrede ima tudi modro kljukico, ki dokazuje, da je stran preverjena).


2. korak - Preverite ali je novico povzel tudi kakšen drug medij, uveljavljen/relevanten novičarski portal.


3. korak - V Google iskalnik kopirajte del besedila in ugotovili boste, da je že večkrat objavljeno, da gre za izmišljeno opozorilo, bodite pozorni na datume, ki razkrijejo, da je novica stara že osem let.