Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Partner je skočil čez plot. Kaj pa zdaj?

26. 5. 2023; 04.00
Avtor: LizaMaja
varanje

varanje foto: Profimedia

Ko pride do prevare, se po izkušnjah zakonskih terapevtov zgodi povsem drugače, kot bi morda pričakovali. Veliko se jih bori za svojo zvezo. In tako je tudi prav - v večini primerov.

Naj bo kriza, ki jo sproži skok čez plot, še tako globoka, se v njej vedno skriva tudi priložnost za ljubezen. Nadaljnja skupna pot po skoku čez plot seveda ni niti najmanj enostavna. Predstavili vam bomo različne faze in kako se lahko partnerja na koncu kljub vsemu še bolj zbližata.

Šok in boj

Ko izvemo, da nam je partner bil ali pa je nezvest, se sprožijo ekstremno močna čustva. Strokovnjaki svetujejo, da v prvih 48 urah ne naredite veliko. Najprej morate »prežvečiti« dognanje, da vam je bil partner, ki ste mu zaupali, nezvest. Ker je to razumsko težko sprejeti, se ljudje večinoma nagibajo k prepričanju, da je bila celotna zveza ena sama laž in da partner nima v sebi ničesar dobrega. Toda nič v življenju ni samo črno in belo. Psiholog Ragnar Beer je v neki študiji ugotovil, da 80 odstotkov tistih, ki varajo, še vedno ljubi svojega partnerja. Krizo lahko premagajo le tisti, ki so pripravljeni sprejeti to dejstvo za možno!

Ko se poleže prvi šok, se pojavijo vprašanja: Kdo je tista druga ženska? Koliko časa to že traja? Kdo še ve za to? Počasi je treba preiti k stvari. Potem je treba poskusiti ne izbruhniti ob vsaki informaciji, saj partner v tem primeru ne bo imel poguma, da bi spregovoril. Toda do tega mora priti, da resnica (ne vsi detajli!) končno pride na dan. Pomembno je tudi vprašanje, zakaj. Le če se pogovorita tudi o tem, lahko prevarani prepozna tudi lasten prispevek k nezvestobi. Ta po presoji strokovnjakov tudi vedno obstaja!

varanje foto: Profimedia

Odločitev

Namesto neštetih vprašanj po prevari se je treba osredotočiti na eno vprašanje: naj ostanem ali grem? Ali pa če se za ločitev odloči partner: naj se borim zanj ali ne? Pri tej odločitvi zelo pomaga znanje o vrsti afere (glejte okvirčke o petih oblikah nezvestobe). Poleg tega si mora vsak priti na jasno: ali sem pripravljena s partnerjem poskusiti izboljšati najin odnos? Najboljša možnost za zbiranje poguma za to je odkritje pozitivnih plati krize. To je priložnost za pridobitev novega pogleda.

Novo zaupanje

Zdaj nastopi čas, da se bolj kot na dejstvo skoka čez plot osredotočite na partnerski odnos. Sprejeti morate, da ne morete enostavno dobiti nazaj starega življenja. Rane se lahko bolje celijo, če skupaj pogledata zakulisje: katere težave imava? Katere konflikte potlačiva? Kako močno so na krizo vplivali lastni nerešeni strahovi?

Da lahko ponovno zraste zaupanje, najprej potrebujete iskreno opravičilo nezvestega partnerja in pa popolno odpuščanje prevaranega. To potem ni le znak velikodušnosti, ampak tudi darilo samemu sebi in ljubezni. 

Pet oblik nezvestobe

Pri odločitvi, ali se izplača boriti se za zvezo ali ne, je pomembno vedeti, kakšen pomen je prevara imela za partnerja.

Priložnostna afera

Dejansko obstajajo skoki čez plot, ki nimajo nobenega posebnega pomena. Nezvesti partner je lahko iskal potrditev ali pa je v trenutku dobil občutek, da nekaj zamuja … V tem primeru ne brskajte pregloboko, temveč poskusite v vajin vsakdan vnesti več pozornosti.

Afere s klici na pomoč

Oba partnerja vesta, da imata težave v odnosu, toda o tem ne govorita. Eden od njiju pogosto tišči glavo v pesek, drugi pa ne ve, kako naprej. Da bi razvozlal vozel in ker je prepričan, da se bo le tako počutil bolje, se eden od njiju spusti v afero. Ljubezen dobi priložnost, če oba aktivno pristopita k težavi! Za to je potrebna volja obeh partnerjev. 

Afera Don Juan

On »potrebuje« skoke čez plot, in sicer predvsem za krepitev svoje samozavesti. Večinoma gre za ponavljajoče se afere. Če takšni partnerji delajo na sebi, se lahko držijo pravil. Če ne, se je najbolje raziti.

Ljubezenski trikotnik

Tu so v igri prava čustva in zaradi tega je vse skupaj zelo težko. Zveza lahko obstane le, če se afera zaključi in sta oba partnerja pripravljena poiskati popolnoma nove poti. 

Izstopna afera

Zveza je za nezvestega partnerja že zdavnaj pokopana, le da ne ve, kako bi jo zaključil. Tudi se ne trudi preveč, da bi prikril skok čez plot. Prevarani se mora »rešiti« in iti svojo pot.

prejšnji članek
Sanjski Blaž razgaljen na modni brvi z dekletom
Svet slavnih
Sanjski Blaž razgaljen na modni brvi z dekletom
naslednji članek
Vaja: S pestmi nad celulit
Moda&Lepota
Vaja: S pestmi nad celulit