reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Slovenke vse bolj izobražene, a plačane manj kot moški

5. 3. 2020; 02.00
Avtor: STA/ V.M.
brunetka, samozavest, ženska

foto: Profimedia

V Sloveniji živi manj žensk kot moških, najpogostejše žensko ime je Marija, povprečno pa so stare skoraj 45 let. Med sto ženskami je povprečno 28 takih, ki imajo terciarno izobrazbo, kar je več kot med moškimi. Povprečna mesečna bruto plača žensk pa je bila po začasnih podatkih za leto 2018 127 evrov nižja od povprečja za moške.

V Sloveniji živi 1.045.000 žensk, pet odstotkov pa jih nosi ime Marija. Njihova povprečna starost je skoraj 45 let, kar je tri leta več od povprečne starosti moških.

Ženske v povprečju živijo 7,5 leta dlje kot moški. Povprečna starost leta 2018 umrlih žensk je bila namreč 81,6 leta. Največ jih umre zaradi srčno-žilnih bolezni. Deklica, rojena v Sloveniji leta 2018, je lahko ob rojstvu pričakovala, da bo ob enakih življenjskih razmerah dočakala 84 let, kar je 5,7 leta več od dečka.

Med starejšimi od 14 let so tri od štirih mame, med temi pa je največ takih, ki imajo dva otroka. Med sto ženskami je povprečno 28 takih, ki imajo dokončano terciarno izobrazbo, torej vsaj višješolsko stopnjo, medtem ko je med sto moškimi takih povprečno 20. Sicer pa ima največ oz. skoraj 50 odstotkov žensk srednješolsko izobrazbo.

Ženske v Sloveniji v primerjavi z ženskami v drugih članicah EU izstopajo po visoki stopnji delovne aktivnost. foto: Profimedia

Ženske so čedalje bolj izobražene. V generaciji žensk, ki so bile 1. januarja 2019 stare 60 do 69 let, je bila najpogostejša osnovnošolska ali pa še nižja izobrazba, v generaciji starih 30 do 39 let pa najmanj višješolska izobrazba.

Ženske v Sloveniji v primerjavi z ženskami v drugih članicah EU izstopajo po visoki stopnji delovne aktivnosti, po eni od nižjih vrzeli med plačami v primerjavi z moškimi, po visokem deležu starih 30 do 34 let s terciarno izobrazbo in po visokem deležu menedžerk. Povprečna mesečna bruto plača zaposlenih žensk v Sloveniji je po začasnih podatkih za leto 2018 znašala 1709 evrov, kar je 127 evrov manj od povprečja za moške.

Najbolj izrazito ženski poklic je vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice predšolskih otrok. Med poklici, v katerih sta oba spola zastopana najbolj enakomerno, pa so vodnik oz. vodnica, delavci oz. delavke za preprosta dela in sestavljavci oz. sestavljavke strojev.

Ženska na prvi bolonjski stopnji je leta 2018 povprečno diplomirala, ko je bila stara 24,5 leta, prvič se je zaposlila povprečno stara 26,9 leta, od staršev pa se je odselila, ko je bila stara povprečno 27 let. Prvega otroka je rodila, ko je bila povprečno stara 29,5 leta, prvič se je poročila pri 30,5 leta starosti, starostno pa se je upokojila pri 60,5 leta.

Še nekaj značilnosti žensk pokaže, da so v povprečju visoke 165 centimetrov, tehtajo pa povprečno skoraj 68 kilogramov. Med sto ženskami jih je povprečno 52 normalno hranjenih, 30 jih je hranjenih čezmerno, 13 pa je debelih. Večina žensk se rekreira približno dve uri na teden, skoraj vsak dan uživa sadje in zelenjavo, 81 žensk med stotimi pa ne kadi, so pred mednarodnim dnem žensk, 8. marcem, zapisali na državnem statističnem uradu.

Ženske so na splošno zadovoljne s svojim življenjem. V letu 2018 so zadovoljstvo z življenjem na lestvici od 0 do deset ocenile s povprečno oceno 7,3, kar je največ, odkar merijo ta kazalnik.

Ženske so na splošno zadovoljne s svojim življenjem.

Ženske so na splošno zadovoljne s svojim življenjem. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Način, na katerega si oblačite nedrček, razkriva vašo osebnost
Zdravje
Način, na katerega si oblačite nedrček, razkriva vašo osebnost
naslednji članek
Koronavirus: Ključni simptomi in potek bolezni
Zdravje
Koronavirus: Ključni simptomi in potek bolezni