bolnišnica
Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu lahko pisali le še recepte

Klemen Žibert
Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj pravi Žibert?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ženske, ne pozabite na mučenike!

9. 3. 2020; 02.00
Avtor: V.M.
moški in kaktus

Kaktus je simboličen poklon ob dnevu mučenikov. foto: Profimedia

Moški in ženski praznik se zvrstita eden za drugim, a vsako leto nanese tako, da so po odmevnem dnevu žena mučeniki preposto pozabljeni. Če so vam moški za vaš praznik namenili pozornost, bi bilo prav, da tudi dame razveselite njih, kajne?

Osmega marca se vse vrti okoli mednarodnega praznika žensk, ko se z namenom obdarovanja pustošijo trgovine in cvetličarne. Dva dni kasneje, na dan 40 mučenikov, ni zaznati večjega zanimanja za praznik, ki pripada moškemu delu prebivalstva.

Pa vi, obeležujete dan 40. mučenikov ali vam ta dan običajno zdrsne iz spomina? Nemara gre bledo uveljavljenost pripisati predvsem izvornemu sporočilu zgodbe, s katero se dandanes težko poistovetimo. Pa vendar, če se boste odločili za obdarovanje močnejšega spola, potem lahko sledite tradicionalnim darilom, ki zajemajo simbole mučeništva. Na vrh seznama poklonov se tako nahaja šopek trnovih vejic in kaktusi, katerih trnje krasijo suhe slive. Če pa bi želeli biti nekoliko bolj sodobni, lahko poklonite pekočo čokolado ali vražje začimbe.

Vas je presenetil za dan žena? foto: Profimedia

Mučeniki pripadnost plačali z življenjem

Če sledimo legendi, bi dan nemara pripadal le zapriseženim pripadnikom krščanske vere. Slavni mučeniki so namreč stopili v smrtzaradi močne verske pripadnosti.

40 mučenikov je krščanski praznik, ki časti spomin na 40 vojakov elitne legije, ki so stopili v smrt, ker se niso želeli odreči krščanski veri. Legenda izhaja iz časa vladavine cesarja Licinija, ko je slednji odločil, da je potrebno kristjane spreobrniti ali pa odstraniti. Ukaz se je nanašal tudi na njegove vojake, ob čemer pa se je 40 pripadnikov elitne vojske uprlo in sprejelo cesarjevo kazen. Vojščakom, ki so bili za svojo vero pripravljeni umreti, so 9. marca odvzeli oblačila in jih pahnili v bližnji zmrznjeni ribnik. Pred smrtjo je Licinij mučenikom ponudil še zadnjo možnost, v kolikor bi se odločili pozabiti krščansko vero. Poleg ribnika so namestili toplo kopel, v kateri bi se lahko ogreli spreobrnjenci, kar pa vojščakov ni odvrnilo od močne pripadnosti cerkvi. Ledeno mrzla voda je prebudila željo po življenju le v enem od vojščakov, ki je stekel iz ribnika in skočil v toplo kopel. Dejanje je bilo zaradi ekstremne temperaturne spremembe usodno, mladenič je namreč utrpel kap in umrl.

Je bilo torej uradno 39 mučenikov? Ne, tekom mučenja se je namreč pripetil nepričakovan preobrat. Trpinčenje je močno pretreslo enega izmed stražarjev, ki se je odločil, da sprejme usodo svojih 'bratov'. Stražar je tako odvrgel svoja oblačila in se pridružil 39 – im vojakom v ribniku. Sodnik je naslednjega dne ukazal mučenikom polomiti roke in noge ter jih sežgati na grmadi. Pepel so raztresli in tako preslišali poslednjo željo vojakov, ki so upali, da bodo skupaj pokopani.

Čeprav so v smrt stopili 9. marca, se dan 40. mučenikov obeležuje dan kasneje, ko so vojščake zažgali na grmadi.

prejšnji članek
Rožnata je modna barva letošnje pomladi!
Moda&Lepota
Rožnata je modna barva letošnje pomladi!
naslednji članek
Tedenski horoskop: Od srede naprej pa se bodo zavore sprostile
Horoskop
Tedenski horoskop: Od srede naprej pa se bodo zavore sprostile