Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Zakaj bi morali, ko ste doma, brati?

17. 3. 2020; 04.00
Avtor: Njena
dreamstime_xxl_63213188

Ljubiteljica knjiga foto: Dreamstime

V komentarjih zbiramo ideje za dobro branje! V svetu, ki mu vladajo mediji in filmska industrija, se rado pozablja na moč knjig. A branje daje veliko več, kot si morda mislite. Predvsem v času, ko smo doma in ne vemo, kaj točno bi počeli ...

Morda se danes premalo zavedamo pomena branja. Nanj sploh v času šolanja gledamo kot na nujno zlo, s katerim lahko uspešno rešujemo teste in dobimo dovolj dobre ocene za napredovanje. Branje je nekaj, kar se danes morda jemlje kot povsem samoumevno, medtem ko se je še nedavno štelo za luksuz. Intelektualci niso bili tisti, ki so le gledali ali ponavljali za drugimi, temveč so tudi veliko brali in pisali. Delili so svoje ideje, z branjem in poslušanjem pa so širili lastna obzorja.

V času samoizolacije so zaprte vse knjižnice in knjigarne. Seveda pa si lahko svoje najljubše čtivo kupite in naročite kar na dom. KLIKNITE TUKAJ za enega izmed številnih izborov.

Si vedela, da si lahko z branjem pomagaš na več področjih življenja? Branje je ne nazadnje pridobivanje informacij, ki nam prej ali slej pridejo prav. Več informacij ko premoreš, bolje si pripravljanje na podvige vsakdana.

Izboljšala se bo komunikacija, besedišče se bo razširilo in tudi na druge boš naredila veliko večji vtis. Vse to ti bo pomagalo pri odnosih, izobrazbi in predvsem pozneje pri iskanju službe. Ja, temu se v resnici nikoli ne boš mogla izogniti.

Že zdaj ti je verjetno jasno, da je branje precej super zadeva, a če še nisi povsem prepričana, ti v nadaljevanju predstavljamo pet razlogov, zakaj je branje resnično TOP:

kup knjig foto: Dreamstime

1.    BRANJE IZBOLJŠA SPOMIN

Ko bereš neko zgodbo, si moraš v resnici zapomniti imena likov, njihovo osebnost, kraje, dogodke, zgodovino in drugo. Kar veliko informacij, mar ne? A možgani so s svojim neverjetnim spominom zmožni prav vsega in to brez večjega napora. Če si želiš enako hitro in dobro zapomniti tudi stvari za šolo, je pametno, da čim več bereš. Vsaka mišica tvojega telesa potrebuje za aktivno in predvsem učinkovito delovanje nenehno vadbo, enako pa velja tudi za tvoje možgane. Ohranjaj jih aktivne z branjem, reševanjem logičnih ugank in sestavljanjem sestavljank.

2.    BRANJE IZBOLJŠA KONCENTRACIJO

Z rednim branjem boš sposobna veliko bolj zbrano delovati, predvsem pa poslušati. Kot šolarka verjetno zelo dobro veš, kako pomembno je zbrano slediti dogajanju v razredu, sploh kadar je v igri kakšna matematika. Kaj hitro se lahko izgubiš v vseh formulah in postopkih, še hitreje, če učiteljica niza podatek za podatkom, pri čemer se vsi med sabo povezujejo. Hitro se lahko znajdeš s sklonjeno glavo in pogledom v zaslon telefona. Podobno se lahko zgodi tudi doma, ko enostavno ne najdeš moči za učenje več kot pol ure. Kaj takrat manjka? Zbranost, sposobnost osredotočanja na eno stvar. Pri tem ti bo vsekakor pomagalo redno prebiranje knjig, najsi bodo znanstvene ali leposlovne – ljubezenske, detektivke in druge. Kot smo že ugotovili, branje ohranja naše možgane aktivne, zato so sposobni slediti in razumevati. Kdaj pa odnehaš? Kadar česa ne razumeš. Natreniraj možgane, tako da bodo hitreje med sabo povezovali snov, o prebranem ustvarili mnenje in z domišljijo ustvarjali svet. Več ko boš tako brala, laže, hitreje in dlje boš zbrana.

Knjiga v gozdu foto: Dreamstime

3.    BRANJE IZBOLJŠA KOMUNIKACIJO Z DRUGIMI

Redno branje ti bo omogočilo, da se boš bolje znašla v komunikaciji. Ne le da boš imela možnost sodelovati v različnih debatah, ampak se boš naenkrat sposobna tudi osredotočiti na sogovorčeve besede. Danes imajo številni težave, ker preprosto niso sposobni slišati, kar jim kdo pove, kaj šele da bi slišano lahko razumeli, sprocesirali. Tako kot branje je tudi poslušanje pomemben način širjenja lastnega obzorja, pridobivanja informacij, učenja. Načitana oseba je veliko bolj zanimiva kot neuka. Z nerazgledano se v resnici nimamo kaj dosti pogovarjati, venomer lahko praskamo le po površju vsake teme.

Z branjem boš vsekakor veliko bolj izobražena, razgledana in zanimiva. S tabo se bodo radi pogovarjali, se učili. Imela boš tudi bogat besedni zaklad, s katerim boš lahko konkurirala in naredila velik vtis.

4.    BRANJE POMAGA ODSTRANITI STRES

Ne glede na leta se lahko vsakdo kaj hitro znajde v primežu stresa. Verjetno si se z njim kdaj ubadala tudi ti, najsi bo to zaradi bližajočih se testov in spraševanj ali težav v odnosih. Tudi pri tem ti lahko branje pride še kako prav. Ko se usedeš, odpreš knjigo in začneš brati, lahko hitro odplavaš v nov svet, v katerem težave vsakdana izginejo. Za uro ali več (odvisno od tega, kako močno te knjiga pritegne) odplavaš stran od skrbi, svojemu telesu pa privoščiš nekaj sproščenosti in miru. 
Že sama tišina je tista, ki da veliko. V tišini večina ljudi tudi ugotovi, da težava sploh ni bila tako velika in da je bil stres povsem nepotreben. Treba je bilo le malce zadihati, se umiriti, kar pa zagotavlja prav branje. Poskusi tako kdaj svoj telefon zamenjati za razburljivo knjigo. Če pomisliš: ko o težavi nenehno razmišljaš in o njej razpredaš s prijateljico, jo v resnici le večaš in večaš, zato te še bolj jezi. Če pa namesto tega v roke vzameš knjigo, tvoj fokus prevzamejo literarne osebe in samo dogajanje. Težave ni več, v resnici te sploh ne zanima. Misliš, da bi bilo tako bolje? Kdo ve, morda pa se bo prav junak tvoje knjige takrat spopadal s podobno težavo in boš ugotovila, kako ga razrešiti.

5.    BRANJE IZBOLJŠA DOMIŠLJIJO

Z domišljijo lahko odkriješ svet, v katerem je v resnici vse mogoče. V njem ne obstajajo ovire, vedno je na razpolago več poti. Domišljija ti lahko pomaga na nastale okoliščine pogledati z več zornih kotov, si zamisliti vse možne scenarije, prav tako pa v danem času razkriti magijo in lepoto vsakdana.

prejšnji članek
Konferenca bo namesto v fizični kar v digitalni obliki
Svet slavnih
Konferenca bo namesto v fizični kar v digitalni obliki
naslednji članek
Kako se lahko v času samoizolacije spoprimete s psihično stisko?
Zdravje
Kako se lahko v času samoizolacije spoprimete s psihično stisko?