Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Slovensko mesto, ki vedno znova navduši

1. 7. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
Celjski grad, Stari grad

Celjski grad, Stari grad foto: KKM

Celje obiskujem že nekaj let, a moram ob tem priznati, da me vedno znova prepriča s svojo energijo in majhnimi skrivnostmi, ki me vedno znova prepričajo v vnovičen obisk. Ste ga vi že obiskali?

Ob sotočju rek Savinje in Voglajne v Spodnji Savinjski dolini se nahaja knežje mesto Celje, ki velja za tretje največje mesto v Sloveniji in ponuja številne možnosti za enodnevni izlet ali daljši oddih. Seveda pa je tako lahko tudi odlična začetna točka za odkrivanje okolice. Preverite nekaj naših idej, kako lahko svoj prosti čas preživite v tem prelepem mestu, ki se je v zadnjih letih dobesedno razživelo. 

Česa v Celju ne smete zamuditi? 

Celje foto: KKM

V mestu ne izpustite ogleda starega mestnega jedra, kjer se odlično prepletajo zgodovina, kultura in moderno druženje. Poleg ostankov starega rimskega mesta lahko v mestu opazite tudi delo Jožeta Plečnika. e pozabite se povzpeti na Celjski grad, Stari grad, ki leži triadni vzpetini ob jugovzhodnem robu Celja, kjer reka Savinja v okljuku zavije v dolino. Grad poleg neverjetnega razgleda ponuja tudi številne aktivnosti, skozi katere lahko spoznate tako zgodovino gradu kot tudi samega Celja. 

Celje ima 24 nastanitvenih obratov (vir AJPES), od tega 5 hotelov, hostel, avtokamp in zasebni apartmaji. Skupaj nudijo okoli 800 ležišč.

Z najmlajšimi obiščite Muzej novejše zgodovine. V njem si lahko ogledate stalno razstavo življenja v Celju, ki ponuja odličen vpogled v zgodovino Slovenije. Najmlajši pa bodo uživali v ogledu Hermanovega brloga, oziroma otroškega muzeja. Ljubitelji zgodovine pa ne izpustite obiska Pokrajinskega muzeja Celje, kjer so  muzejski eksponati razstavljeni na dveh lokacijah v samem mestnem jedru - v Stari grofiji in v Knežjem dvoru. Stalne razstave nas popeljejo skozi čas od prazgodovine do danes. Na voljo so tudi skupne vstopnice za obisk muzejev in Starega gradu. 

V Celju so v času Poletja v Celju na voljo brezplačna turistična vodenja: ob sredah Drevesna hiša, ob četrtkih staro mestno jedro.

Mesto bo tudi letos po svojih najboljših možnostih izpeljalo dogodke Poletje v Celju, seveda v prilagojeni obliki. Različni dogodki po lokacijah že potekajo, a ob tem priporočamo, da spremljate predvsem njihova družbena omrežja, saj se program zaradi omejitev v državi spreminja. 

Šmartinsko jezero

Šmartinsko jezero foto: KKM

Šmartinsko jezero se nahaja v neposredni bližini Celja in je s svojo razgibano obalo ter zanimivo okolico privlačna izletniška točka. Nastalo je leta 1970 in meri 113 ha vodne površine. Poleg svoje prvotne funkcije zadrževalnika visoke vode sta se jezero in okolica z leti spremenila v rekreacijsko, športno in turistično območje, ki je iz leta v leto bolj priljubljeno. Poleg številnih pešpoti in kolesarskih stez, je na jezeru na voljo tudi žičnica za deskanje na vodi oziroma 'wake bordanje' in vleko na tubi. Ob jezeru so na novo postavljene tudi skakalnice za skoke v vodo s smučmi, a je za to potrebno dovoljenje, oziroma se jih lahko poslužujejo zgolj uradno prijavljeni klubi. 

Celjska koča

Zipline na Celjski koči foto: KKM

Lokacija Celjske koče je bila tradicionalno zelo priljubljena turistična točka v zimskih mesecih, ko so jo obiskali številni ljubitelji smučanja. Vseeno pa gre za idealno poletno točko, v neposredni bližini Celja. Poleg letnega sankališča Bobkart in Pustolovskega parka Celjska koča, je lokacija od letos naprej bogatejša tudi za Zipeline, na katerem se spustite po dveh jeklenicah, dolgih 426 in 403 metrov. Prvi spust se začne na stolpu ob Hotelu Celjska koča in nato poteka do pobočja Grmade v dolžini 426 metrov. Trasa povratnega spusta je speljana s pobočja Grmade nazaj do brežine pod hotelom Celjska koča v dolžini in 403m. Cena spusta je 20 evrov na osebo. 

Celjska koča foto: KKM

V Hotelu Celjska koča so letos na voljo tudi posebni paketi za koriščenje turističnih bonov, ki si jih lahko ogledate tukaj

prejšnji članek
Razrili lokacijo finalne prireditve Miss Slovenije 2020
Svet slavnih
Razrili lokacijo finalne prireditve Miss Slovenije 2020
naslednji članek
Naj bo vaš dom ustrezno zavarovan
Življenjski slog
Naj bo vaš dom ustrezno zavarovan