andrej-plenković
Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z Domovinskim gibanjem?

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Znižajte si stroške in varujte okolje

4. 7. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
Toplotna crpalka - zemeljski vir

Toplotna črpalka, primer zemeljskega vira foto: Shutterstock

Toplotne črpalke so v zadnjih letih močno napredovale, zato danes predstavljajo stroškovno učinkovitost, saj pomenijo nizek strošek pri pridobitvi toplote oziroma energije za ogrevanje. Z oblikovalskim razvojem pa so postale tudi modni dodatek vašega doma.

Toplotne črpalke lahko s souporabo obnovljivih virov energije ali odpadne toplote na energijsko učinkovit način pridobivajo koristno toploto za ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode. Za svoje delovanje torej okoli 60 odstotkov energije pridobijo ravno iz obnovljivih virov, ki jih črpalka pridobi iz zemlje, podtalne vode in zraka. Njihovo delovanje je v osnovi zelo podobno sistemu hladilnikov in klimatskih naprav, le da gre za obrnjen proces, saj toploto sproščajo. Zaradi učinkovitosti so priljubljene med tistimi, ki svoj dom šele gradijo, kot tudi med lastniki stavb, ki se odločajo za energijsko varčno prenovo svojega doma. Vseeno pa je priporočljivo, da pred nakupom črpalke, predvsem pri obnovi, najprej poskrbite za to, da v domu po nepotrebnem ne izgubljate energije. 



Kakšne toplotne črpalke poznamo 

Toplotna črpalka, primer zračnega vira foto: Shutterstock


Najpogostejša delitev je osnovana na okoljski vir energije, ki ga črpalka hladi oziroma porablja za delovanje in mesto ogrevanja. Najpogostejše energijo pridobivajo iz vode, kjer gre za sistem zrak-voda (zrak iz okolice), voda-voda (podtalnica ali površinska voda) in zemlja-voda (zemeljski kolektor, geosonda). Sistem zrak-voda je nekoliko manj učinkovit, ko ga primerjamo z ostalima viroma, zato gre hkrati za nižjo denarno investicijo. Obstajajo tudi sistemi zrak-zrak, ki se najpogosteje uporabljajo za centralno ogrevanje pasivnih stavb. Izbor sistema toplotne črpalke seveda ne sme sloneti zgolj na denarnih sredstvih, ki ste jih pripravljeni vložiti, saj morate biti pozorni tudi na dejansko možnost koriščenja virov energije v okolici svojega doma.

Kako se odločiti za nakup 
Če se odločate za nakup toplotne črpalke, za nasvet zagotovo povprašajte strokovnjaka. Če gre za novogradnjo, vam bo izračune o tem, kakšno moč potrebujete, pripravil projektant inštalacij. Upoštevati pa je treba objekt, strukturo, vrsto izolacije, toplotno prehodnost ter podnebje kraja, kjer se objekt nahaja oziroma se bo gradil. ***Poudarek: Zaradi majhne porabe električne energije je strošek za proizvedeno toploto lahko tudi za polovico nižji kot pri kurilnih napravah na fosilna goriva.***

prejšnji članek
Meghan razjezila kraljevo družino je na poročni dan princese Yorške oznanila nosečnost
Svet slavnih
Meghan razjezila kraljevo družino je na poročni dan princese Yorške oznanila nosečnost
naslednji članek
Prodajalke najstnikom prodajajo alkohol in tobak
Zdravje
Prodajalke najstnikom prodajajo alkohol in tobak