reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

So se tudi vam naredili na obrazu ti madeži?

14. 8. 2022; 03.00
Avtor: Tea Dečman / svet24
Pigmentni madeži

Pigmentni madeži nastanejo na tistih delih kože, ki so najbolj izpostavljeni UV-žarkom. foto: dreamstime

Običajno se pojavijo poleti, do izraza pa pridejo tudi po poletju, saj je za nastanek pigmentnih madežev v največji meri kriva sončna UV-svetloba.

Neenakomerni, temno obarvani kožni madeži, ki se največkrat pojavijo na obrazu v obliki drobnih sončnih peg, lahko povzročijo preglavice. Večkrat se pojavijo tudi na dekolteju in zunanji strani rok. Kaj torej narediti, da jih boste omilili?

Največji dejavnik so sončni žarki

Za nastanek pigmentnih madežev je v največji meri kriva UV-svetloba, zato so vsi, ki se pogosto nastavljajo sončnim žarkom ali obiskujejo solarij, nagnjeni k pigmentnim spremembam kože. Večinoma se začnejo pojavljati okoli 35. leta, vendar čezmerna pigmentacija prizadene tudi mlajše.

Včasih nastanejo v nosečnosti

Pigmentni madeži se v večji meri lahko pojavijo tudi v nosečnosti. Takrat se še posebno radi pojavijo sivorjavi, strogo zamejeni madeži (melazme) na čelu, licih ali nad zgornjo ustnico, neenakomerna obarvanost kože pa se pojavi tudi pri približno 15 odstotkih žensk, ki jemljejo kontracepcijske tablete. Njihovo število narašča, eden od vzrokov pa je, da so dekleta, ki uporabljajo kontracepcijsko zaščito, vse mlajša. Med nosečnostjo nastali površinski madeži pogosto izginejo sami od sebe, kar pa ne velja za melazme, ki nastanejo zaradi jemanja kontracepcijskih tablet. Te so namreč trdovratnejše in pogosto ne zbledijo niti po zamenjavi ali prenehanju jemanja tablet.

Previdno z izpostavljanjem!

Pigmentni madeži se pojavijo na koži obraza in dekolteja ter na hrbtiščih dlani in podlahti, torej na delih telesa, ki so vse leto izpostavljeni vplivu sončnih žarkov. Poleg tega pretirano izpostavljanje sončnim žarkom izsuši kožo, povzroči nastanek gubic in pretirano poroženelost, a tudi nevarne tvorbe, kot sta kožni rak in celo maligni melanom. Na delih telesa, ki jih obleka večji del leta ščiti pred soncem, tovrstni madeži ne nastajajo. Starostne pege so zelo podobne pigmentnim znamenjem in jih je pogosto težko ločiti med seboj.

Zaščitite kožo!

Nastanek pigmentnih madežev lahko preprečimo predvsem tako, da poskrbimo za redno zaščito kože pred vplivom sončnih žarkov. To pomeni, da za zaščito poskrbite vsakič, ko greste ven. Zaščita je zelo pomembna tudi zato, ker se lahko iz posameznih pigmentnih znamenj razvije kožni rak. Če si ne želimo dnevno mazati izpostavljenih delov kože s kremami za sončenje, ker smo morda nanje preobčutljivi, lahko uporabljamo tudi kreme, ki jih kupimo v lekarni in s katerimi si zaščitimo samo posamezna znamenja.

prejšnji članek
Zakaj Erosi nikoli ne plačajo runde?
Svet slavnih
Zakaj Erosi nikoli ne plačajo runde?
naslednji članek
Žiga Deršek (MasterChef) dahnil usodni da
Svet slavnih
Žiga Deršek (MasterChef) dahnil usodni da
#nasazenazenska
nasazenazenska