klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

edvard kadic
Necenzurirano

Kdo plačuje "političnega analitika" SDS? Občani Trbovelj z dragimi položnicami za ogrevanje.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Varne kontracepcijske metode pri ženskah, ki imajo nenalezljive bolezni

26. 9. 2020; 01.00
Avtor: STA / V.M.
spolnost,

Varna spolnost foto: Dreamstime

Danes obeležujemo svetovni dan kontracepcije, ki je namenjen ozaveščanju o kontracepcijskih možnostih, izboljšanju spolnega zdravja in oblikovanju sveta, v katerem je vsaka nosečnost zaželena. Letos je v ospredju pomen izbere varne in učinkovite kontracepcijske metode pri ženskah, ki imajo kronične nenalezljive in druge bolezni.

Na svetu je po ocenah letno 211 milijonov nosečnosti, od teh 40 odstotkov neželenih; polovica se konča s prekinitvijo nosečnosti. Vsako leto rodi 16 milijonov deklet med 15. in 19. letom ter milijon deklet, mlajših od 15 let. Predstavljajo veliko ranljivost in tveganje za usodne zaplete, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Še zlasti za mlade je pomembno, da so dobro informirani in lahko sprejemajo odločitve o svojem spolnem in reproduktivnem zdravju. "Zaželeno je, da se par skupaj odloča o primernem načinu zaščite in času za spočetje otroka. Posebej pa je pomembno, da ženske poznajo vse možnosti kontracepcije, si izberejo metodo, ki jim najbolj ustreza ter s tem prispevajo h kvalitetnemu, polnem in dostojanstvenem življenju. Zdrava in varna spolnost namreč pomembno vpliva na kakovost našega življenja," so navedli.

Letošnje leto strokovna javnost poudarja pomen izbire primerne, varne in učinkovite kontracepcijske metode pri ženskah, ki imajo kronične nenalezljive in druge bolezni. Kontracepcije, ki vsebujejo estrogene, se morajo na primer izogibati ženske, ki so imele infarkt ali krvni strdek.

Optimalna in varna kontracepcija je sočasna uporaba tabletk in kondomov. foto: Shutterstock

Kontracepcija je zelo pomembna za zdravo spolnost. Kot ocenjujejo na NIJZ, je zaskrbljujoče, da več kot četrtina spolno aktivnih parov pri nas ne uporablja nobene metode kontracepcije. Najbolj poznani in uporabljeni kontracepcijski metodi v Sloveniji sta sicer kondom in hormonske kontracepcijske tablete.

Okoli tri četrtine mladih se pri prvem spolnem odnosu zaščitijo s kondomom, kar je najbrž rezultat dolgoletne tradicije osveščanja in kampanj proti okužbi s hivom, ugotavljajo na NIJZ. "S 'spolno kariero' uporaba kondoma drastično pade, tudi z nastopom partnerstev. Zaradi spolno prenosljivih bolezni je to lahko problematično, saj opažamo fenomen zaporednih resnih zvez, tudi več v enem letu," so zapisali.

Kot opozarja Svetovna zdravstvena organizacija, je oralna kontracepcija zelo zanesljiva metoda preprečevanja neželene nosečnosti, ne ščiti pa pred okužbami s spolno prenosnimi boleznimi. Zato še posebno mladim in zlasti vsem tistim, ki menjujejo spolne partnerje, poleg uporabe hormonske kontracepcije priporočajo t. i. dvojno zaščito s sočasno uporabo kondoma.

Po podatkih NIJZ 31 odstotkov parov v rodni dobi, ki ne načrtujejo nosečnosti, pri zadnjem spolnem odnosu ni uporabilo nobene metode kontracepcije. Na leto v Sloveniji zabeležimo okoli osem umetnih prekinitev nosečnosti na 1000 žensk v rodni dobi, najpogosteje pri ženskah, ki so predhodno že rodile, zato je zelo pomembno načrtovanje družine tudi po porodu, poziva NIJZ.

Kontracepcija

Kontracepcija foto: Profimedia

prejšnji članek
Veste, kako zdrave so hokaido buče?
Zdravje
Veste, kako zdrave so hokaido buče?
naslednji članek
Ponosna starša Jernej in Taya Damjan
Svet slavnih
Ponosna starša Jernej in Taya Damjan