martin strel 1 Dobra karma

Ločeni Martin Strel o novi poroki: 'Ni se še ...

lockdown, milano, karantena, prazna ulica Svet24.si

Pri nas razglasitev epidemije in "policijska ura,"...

sarec jansa maske sta pf Reporter.si

Zamaskiranca iz pekla spolitizirala epidemijo: ...

Bojana Beović Svet24.si

Bojana Beović: Po številu novookuženih v ...

20200110-00983419 Necenzurirano

Poraz Aleša Hojsa in zmaga za odstavljenega šefa...

Damjan Murko 2 Odkrito.si

Šokantno! Žgala sta se v gozdu!

Njena.si

Do lepo oblikovane ritke z brezplačnim treningom ...

S temi hišnimi pravili dosežete, da je dom vedno urejen
| V.M.

S temi hišnimi pravili dosežete, da je dom vedno urejen

Lotite se organizacije dela., Profimedia

Se vam zdi, da je vaš dom nenehno razmetan, četudi se trudite vzdrževati red? Če bi se vsi družinski člani držali naslednjih pravil, bi bilo stanovanje kot iz škatlice, pa čeprav v pospravljanje ne bi vlagali niti pol toliko truda kot doslej.

Zdi se kot bi hodili v začaranem krogu ter pospravljali ene in iste prostore, ki ostanejo urejeni zgolj kratek čas. Razmetana kuhinja, dnevni prostor, povsod oblačila, igrače in naključno posejani predmeti, ki spreminjajo dom v kaotično prizorišče. Kako vendar nekaterim ljudem uspe ohranjati red kot iz škatlice? 'Zagotovo so sužnji svojega doma,' pomislite in prhnete, da si slednjega prav gotovo ne želite. A razlika med vami in tistimi, ki živijo v urejenem okolju je ta, da se slednji držijo preprostih navodil.

Foto: arhiv - Če razmečeš, pospravi.

Kakšnih? Najbolj osnovnih in preprostih hišnih pravil (glejte sliko spodaj). Eno izmed pomembnih je denimo, da vse, kar se znajde v vaših rokah, po uporabi vrnete na svoje mesto. Tako se izognete vsej tisti krami, s katero do večera napolnite tla in odlagalne površine. Za čistočo v kuhinji lahko skrbite že med samo pripravo hrane, po kosilu vas tako ne bo pričakal prepoln pult in korito umazane posode. In kar je najpomembneje, razen premajhnih otrok, se morajo pravil držati vsi člani družine.

Foto: V.M. - S sledenjem pravilom bo dom vedno urejen.

Poskusite z majhnimi koraki, a bodite dosledni. Le zakaj bi denimo po tleh kopalnice pobirali mokre brisače, ki so jih po tuširanju za seboj pustili otroci ali celo odrasle osebe? Če so zdravi in opravilno sposobni, lahko prav vsak član prispeva k redu v vašem skupnem domu. Ne postavljajte se v vlogo sužnja, namesto tega poskusite vzpostaviti timski sistem delovanja družine. Ciljev se lotite s skupnimi močmi in kmalu boste ugotovili, da je tovrstna organizacija izjemno učinkovita. Delo bo namreč hitreje opravljeno, vi pa boste imeli več prostega časa zase in za drug drugega.

Hranjenje lenobe in prevzemanje tuje odgovornosti na lastna pleča je slaba popotnica za življenje.  Če se torej bolje počutite v urejenem okolju, si skušajte pomagati z uvajanjem omenjenih pravil. Slednje seveda mirno spreglejte, v kolikor vam umetniški kaos godi in se v neredu počutite prijetno in domače.

Foto: Profimedia - Dobil je posebno nalogo ...