reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naprave ugašajte in uporabljajte stikala

6. 11. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
videoigra

videoigra foto: Shutterstock

Gospodinjstva niso največji globalni porabnik energije, a lahko vseeno sami naredimo veliko, da s preprostimi koraki privarčujemo pri porabi energije oziroma jo učinkovito porabimo.

Velika izguba električne energije nastane pri uporabi elektronskih naprav, ki so z leti vse bolj številne, naša življenja pa so od njih vse bolj odvisna. Če pogledamo zgolj zabavno elektroniko, je največji porabnik energije zagotovo dejavna igralna konzola, sledi pa ji televizor, ki ga ima doma največ gospodinjstev. 



Za vas smo pripravili nekaj primerov, kako lahko v domačem okolju pripomorete k varčevanju električne energije. Na prvi pogled številke morda niso velike, a morate na njih gledati na letni ravni oziroma na ravni celotnega obdobja, preživetega v določenem gospodinjstvu. 

Kaj lahko naredimo
Pomembno je, da naprave redno izklapljamo iz vtičnic (če je le mogoče); dober primer je recimo prenosni računalnik ali tudi navaden računalnik, ki sicer ugasnjen, a vklopljen v elektriko porabi kar nekaj vatov električne energije. Razmislite tudi o nakupu novih naprav, ki porabijo manj energije, in naprav, pri katerih lahko s stikalom prekinete pretok električne energije. 

Koliko vatov (W) porabi elektronska naprava v vašem gospodinjstvu?
Računalnik vključen in dejaven porabi 80 W, vključen in nedejaven 55 W in ugasnjen, a vklopljen v elektriko 2 W. Prenosni računalnik vključen in dejaven porabi 16 W, vključen in nedejaven 9 W in ugasnjen, a vklopljen v elektriko 0,5 W. Igralna konzola vključena in dejanna porabi 190 W, vključen in nedejavna 0 W in ugasnjena, a vklopljena v elektriko 0 W. 

prejšnji članek
Anja Ramšak nič več pozitivna na koronavirus
Svet slavnih
Anja Ramšak nič več pozitivna na koronavirus
naslednji članek
Vroči koktajli za turobne dni
Kulinarika
Vroči koktajli za turobne dni