Hajni Blagne Dobra karma

Mlajši brat Helene Blagne že 40 let živi ...

horoskop_napoved_astrologija Svet24.si

Horoskop za petek, 4. decembra

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Ekskluzivno razkrivamo! Zakaj Jože Damijan že ...

Janša in Pivec Svet24.si

Političarke, ki jih odnaša kljub zaupanju ...

Dodeljevanje-globe_Vir-Facebook-Gašper-Bizjak Necenzurirano

Lovili sprehajalce z rogljički, v domove ...

klemen-bunderla, vlomilec Odkrito.si

Klemen Bunderla presenetil vlomilca?

Cennet Solze v raju Njena.si

Solze v raju: To je moški, ki ga zasebno ljubi ...

Ljudje, ki brez slabe vesti kradejo ideje
| J.K.

Ljudje, ki brez slabe vesti kradejo ideje

O čem bomo pa danes pisali?, Pexels

Sodite med tiste, ki zavihajo rokave in do ciljev pridejo z marljivim delom ali vam je ljubše na strani tistih, ki iščejo bližnjice v žepih tistih, ki so delo že opravili? Veste, čeprav morda slednji ob tem nimate slabe vesti, ne pomeni, da so vaša dejanja spregledana ali da minevajo brez posledic. Nenazadnje z dejanji škodujete tudi sebi, saj ustvarjate splošen vtis, da zaradi pomanjkanja lastne kreativnosti raje obuvate čevlje nekoga drugega.

Ljudje lahko do sredstev, pa najsi bodo slednja materialne ali intelektualne narave, pridemo z rezultati lastnega dela ali pa s prilastitvijo plodov oz. rezultatov dela nekoga drugega. Gre za lažji način doseganja želenih ciljev, ki pa pod vprašaj postavljajo moralne vrednote posameznika.

Žal kraja brez slabe vesti ni ostala ujeta v okvirje preteklosti, vse bolj je namreč prisotna tudi v današnjem svetu. Še več, pogostost poseganja po rezultatih tujega dela se je v družbo zasidrala kot nekaj sprejemljivega oz. kot težak oblak krivic, ki ga kakopak vsi vidimo, a nanj preprosto nimamo vpliva. Pa ga res nimamo? Že res, da je kraja najpreprostejši način za zadovoljevanje lastnih potreb, a morda poseganje po hitrih rešitvah ne bi bilo tako pogosto, če ne bi v času in prostoru poniknile moralne vrednote, ki nas nenazadnje ločujejo od neciviliziranih plenilcev iz daljne preteklosti.

Zgolj v razmislek, preden v 'žep' pospravite nekaj, kar ni vaše. Pa naj si gre za otipljivo stvar ali intelektualno lastnino nekoga drugega. Kradljivec pač ni etiketa, na katero bi bili lahko ponosni, kajne?