GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dojenčke prevažali v govejih trupih - lažna vest razburila javnost

22. 1. 2021; 03.00
Avtor: V.M.
novica-o-ugrabitvi-otrok

Fotografija se je najprej pojavila v poljskem spletnem časopisu. foto: Facebook

Da mediji v Sloveniji ne poročamo o kruti vesti, ki je pretresla Mehiko, ker podpiramo zlo, trdi slovenska uporabnica družbenega omrežja Facebook, ki je s prevodom viralne objave pošteno razburila spletne prijatelje in poskrbela za širjenje lažne novice.

»Dojenčke so prevažali v mrtvih govejih trupih za nadaljnjo trgovino in prodajo!

Tu je kratek prevod članka: Trgovina z otroki je dosegla nepredstavljive ravni, tokrat je bila odkrita nova oblika trgovine z otroki, ko so v tovornjaku za govedino našli 20 dojenčkov! Mehiške oblasti so ustavile tovornjak na kontrolni točki za rutinski pregled, voznik je dejal, da je vozil meso za trgovino z živili, s to različico pa so oblasti preverjale hladilnike iz tovornjaka. Ocena je oblastem pustila odprta usta, ko so v mesu našli več dojenčkov z dudo v ustih, da ne bi jokali. Spodnja fotografija je samozavestno vodilnega časopisa iz Dominikanske republike. Ta fotografija ni urejena v Photoshopu, ni ponarejena ali kaj drugega,« se glasi zapis, ki skupaj s fotografijo dojenčka te dni kroži med slovenskimi uporabniki družbenega omrežja Facebook.

Viralna objava kroži po spletu od leta 2016

Pregled svetovnih medijev razkriva opozorila, da po spletu zadnjih šest let kroži lažno zasnovana objava o ugrabljenih otrocih iz obmorskega mesta Veracruz. Zapis in fotografija se pojavljata v različnih delih sveta, v tem tednu pa je slovenski prevod razburil tudi naše uporabnike družbenega omrežja.

Lažne informacije so bile s prvo posredovano objavo deljene 10.000-krat, temu je sledilo viralno širjenje po svetovnem spletu. Fotografija dojenčka, ki leži v notranjosti govejega trupa, je bila najprej objavljena v poljskih in ruskih spletnih novicah, vendar v vsebinsko povsem nepovezani objavi. Ustvarjalec vesti je fotografijo uporabil z namenom ustrahovanja in širjenja izmišljene novice.

Državno tožilstvo v Veracruzu je za mehiške medije podalo izjavo za javnost, v kateri sporočajo, da nimajo prav nobenih informacij o razkritju in aretaciji ugrabiteljev 20-ih dojenčkov. V kolikor bi se slednje tudi v resnici pripetilo, pa bi o tem zagotovo poročali tako domači, kot tuji mediji.

Objava je postala viralna tudi pri nas. foto: Facebook

Ne verjemite vsemu, kar preberete na internetu

»Pravzaprav je bolje, da dvomite o vsem, kar berete, ali vidite – še posebej ne verjemite le enemu viru. Ker je na internetu vse več lažnih novic, ki jih poznamo tudi pod angleškim izrazom fake news, in drugih laži, je treba biti pozoren in se naučiti prepoznavati, katere novice so prave in katere ne. Živimo v vse bolj povezanem svetu informacij, v katerem je širjenje lažnih novic precej enostavno, zato moramo biti pri branju novic in sprejemanju različnih informacij vedno bolj kritični,« svetujejo na safe.si.

prejšnji članek
Ste sanjali poroko? Morda imate težave v razmerju!
Zdravje
Ste sanjali poroko? Morda imate težave v razmerju!
naslednji članek
Tako divja in nespodobna je včasih Ula Furlan
Svet slavnih
Tako divja in nespodobna je včasih Ula Furlan
#obraziavenija
obraziavenija