Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Širi se spletna prevara: Označevanje prijateljev, lažno vabilo k investiciji

31. 3. 2021; 01.00
Avtor: J.K.
lažne objave

Spletna prevara foto: Pexels, njena.si

Vas je presenetila spletna objava prijatelja, ki vas vabi k investiciji, s katero je tudi sam obogatel? Čeprav se zdi, da je prijatelj objavo delil s stotimi stiki na družbenem omrežju, zanjo v resnici sploh ne ve.

»Joc Pečečnik prinaša svobodo vsem Slovencem,« je naslov lažne novice, ki je pospremljena s fotografijo Damjana Murka. Vest se v zadnjem času množično pojavlja na družbenem omrežju Facebook in sicer v obliki delitve spletnega prijatelja in označb stotih stikov. Pod objavo je moč opaziti tudi komentar, v katerem prijatelj svoje stike spodbuja k obetavni investiciji (glejte sliko spodaj). 

Komentar foto: njena.si

Kot so nam pojasnili na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT, so s tovrstnimi primeri seznanjeni, vendar imajo zaenkrat premalo informacij, da bi lahko z gotovostjo vedeli, iz kje se ta sporočila pojavijo. »Da bi do objave prišlo zgolj zaradi klika na povezavo, je malo verjetno. V podobnih primerih, ki smo jih dosedaj obravnavali, je bil vzrok zlonamerna razširitev v brskalniku (extension), ali pa če so uporabniki na lažni strani vpisali svoje geslo, s katerim so napadalci vdrli v njihove profile in v njihovem imenu pošiljali lažna sporočila,« ocenjujejo in pojasnjujejo, da je namen dotičnih objav vaba v investicijske prevare, ki so zadnje čase zelo pogoste, oškodovanja pa so praviloma precej visoka, tudi več 10.0000 eur. 

Strokovnjaki iz SI-CERTa še opozarjajo, da je problematika oglaševanja lažnih investicijskih shem precej širša, kot so te sporne objave na Facebooku. »Ogromno reklam zanje je moč najti tudi na povsem legitimnih spletnih novičarskih portalih, kar uporabnikom lahko daje lažno predstavo o legitimnosti.«

prejšnji članek
Vrtnine imajo različne potrebe po gnojilih
Zdravje
Vrtnine imajo različne potrebe po gnojilih
naslednji članek
Nuša Derenda in Isaac Palma sta zaljubljena
Svet slavnih
Nuša Derenda in Isaac Palma sta zaljubljena