favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pasja prehrana: Upoštevajte navodila in bodite dosledni

30. 4. 2021; 04.00
Avtor: K.M.
pes, hrana, hranjenje (1)

Psi radi prosijo za hrano, a jim ne smete nasesti foto: Shutterstock

Pasme psov se zelo razlikujejo tudi v prehranskih potrebah in odzivu na hrano.

Zgodi se, da imate neverjetno srečo in vaš pasji ljubljenček z vami živi tudi petnajst let, čeprav ves čas jé tudi človeško hrano in priboljške, po drugi strani pa lahko psu napačna izbira hrane tudi močno škoduje ter povzroči številne manjše in večje zdravstvene težave. 

Hranilne snovi
Psi v svoji prehrani potrebujejo raznolike hranilne snovi, ki so sicer podobne tistim, ki jih potrebujemo tudi ljudje. Beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine, rudninske snovi (predvsem kalcij in fosfor) in vodo. Predvsem pri mladičkih bodite pozorni na to, da je voda vedno na voljo. Na dan naj bi sicer pes popil okoli 60 mililitrov vode na kilogram telesne teže. 

Pozanimajte se, koliko in kolikokrat mora jesti pasma vašega psa. foto: Shutterstock

Upoštevajte navodila
Svoje pasje prijatelje lahko hranite z industrijsko pripravljeno hrano ali pa jo pripravite sami, a morate biti pri obeh izbirah zelo pozorni na sestavo hrane.
Izbira industrijske hrane je danes zelo raznolika, a to pomeni tudi, da ni prav vsaka dovolj kakovostna. Industrijsko pripravljena hrana lahko vsebuje preveč soli, barvil in drugih aditivov ... Pes bo v takšni hrani užival, tako kot ljudje uživamo v sladkarijah in hitri prehrani, a bo izkoristek žal preslab. Hrano kupujte po posvetovanju z veterinarjem ali po posvetu v specializirani trgovini s pasjo hrano. 

Prednost industrijsko pripravljene hrane je predvsem v tem, da večinoma vključuje navodila o količini in pogostosti obrokov glede na starost psa in njegovo predvideno težo v odrasli dobi. 

prejšnji članek
Bryan Adams v vlogi fotografa brezdomcev
Svet slavnih
Bryan Adams v vlogi fotografa brezdomcev
naslednji članek
Evrovizijo si bo v živo lahko ogledalo zgolj 3500 gledalcev
Svet slavnih
Evrovizijo si bo v živo lahko ogledalo zgolj 3500 gledalcev