andreja novak Dobra karma

Pozor! Ta vikend je idealen čas za osvobajanje od...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za soboto, 8. maja

pahor vojska vojaki bobo Reporter.si

Bi lahko Pahor postal generalni sekretar Nata? Na ...

koronavirus covid testiranje bobo2 Svet24.si

Petkove korona številke še ugodnejše od ...

20140310-00511851 Necenzurirano

S krajo identitete si je izplačeval dividende ...

elena-costrov Njena.si

Sanjski Gregor o tem, zakaj je v resnici izločil ...

NASLOVNA Odkrito.si

KVIZ TEDNA

Pasja prehrana: Upoštevajte navodila in bodite dosledni
| K.M.

Pasja prehrana: Upoštevajte navodila in bodite dosledni

Psi radi prosijo za hrano, a jim ne smete nasesti, Shutterstock

Pasme psov se zelo razlikujejo tudi v prehranskih potrebah in odzivu na hrano.

Zgodi se, da imate neverjetno srečo in vaš pasji ljubljenček z vami živi tudi petnajst let, čeprav ves čas jé tudi človeško hrano in priboljške, po drugi strani pa lahko psu napačna izbira hrane tudi močno škoduje ter povzroči številne manjše in večje zdravstvene težave. 

Hranilne snovi
Psi v svoji prehrani potrebujejo raznolike hranilne snovi, ki so sicer podobne tistim, ki jih potrebujemo tudi ljudje. Beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine, rudninske snovi (predvsem kalcij in fosfor) in vodo. Predvsem pri mladičkih bodite pozorni na to, da je voda vedno na voljo. Na dan naj bi sicer pes popil okoli 60 mililitrov vode na kilogram telesne teže. 

Foto: Shutterstock - Pozanimajte se, koliko in kolikokrat mora jesti pasma vašega psa.

Upoštevajte navodila
Svoje pasje prijatelje lahko hranite z industrijsko pripravljeno hrano ali pa jo pripravite sami, a morate biti pri obeh izbirah zelo pozorni na sestavo hrane.
Izbira industrijske hrane je danes zelo raznolika, a to pomeni tudi, da ni prav vsaka dovolj kakovostna. Industrijsko pripravljena hrana lahko vsebuje preveč soli, barvil in drugih aditivov ... Pes bo v takšni hrani užival, tako kot ljudje uživamo v sladkarijah in hitri prehrani, a bo izkoristek žal preslab. Hrano kupujte po posvetovanju z veterinarjem ali po posvetu v specializirani trgovini s pasjo hrano. 

Prednost industrijsko pripravljene hrane je predvsem v tem, da večinoma vključuje navodila o količini in pogostosti obrokov glede na starost psa in njegovo predvideno težo v odrasli dobi.