tesno Svet24.si

Najemodajalci bi za enoposteljno sobo radi ...

tone stojko Svet24.si

Izkušen fotoreporter osupel, policaj mu je ...

dunaj, AKH, bolnišnica Svet24.si

V največji dunajski bolnišnici vsi covidni ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

tina-kunakey Odkrito.si

Prej z Monico, sedaj z NJO ...

sveča Ekipa24.si

Celotna regija je v solzah! Umrl je največji ...

Istrske trdnjave, ki navdušujejo
| Katja Kaja Mejač

Istrske trdnjave, ki navdušujejo

Trdnjava Dvigrad, KKM

Istra zagotovo nima impozantnih in velikih srednjeveških gradov, ki bi se še danes dvigali nad mesti in jim dajali značilno podobo. Vseeno pa v sebi skriva številne trdnjave iz različnih obdobij, ki čakajo, da jih odkrijete.

Ena izmed takšnih se nahaja v Limski dolini oziroma v Limski dragi, ki predstavlja podaljšek Limskega kanala. Gre za Dvigrad, nedaleč od osrednjega stika istrske avtoceste in blizu Kanfanarja. Lokacija je bila naseljena že v prazgodovini in antiki. Utrjeno srednjeveško mesto oziroma kaštel Dvigrad pa je nastalo na strateško pomembni točki, ki je nadzorovala kopenski promet po Istri. Prva ohranjena omemba sega v deveto stoletje, od desetega stoletja dalje pa je omenjeno skupaj s kaštelom, ki je stal na zahodni strani hriba.

Foto: KKM - Trdnjava Dvigrad

Foto: KKM - Trdnjava Dvigrad

V resnici gre za dve mesti Moncastella in Castel Parentino, dva gradova, dve trdnjavi – od koder tudi ime Dvigrad. Prebivalci so se po epidemiji kuge v 15. in epidemiji malarije v 16. stoletju pričeli postopoma izseljevati in poslopja do konca 17. stoletja popolnoma izpraznili. Kmalu zatem je bilo opuščeno tudi delovanje cerkve, življenje pa se je na tem predelu Istre končalo.

Razlog za današnji videz propadajoče trdnjave, ohranjeni so zgolj ostanki Moncastella brez okoliških poslopij, je predvsem v tem, da so ostanke hiš uporabili za vir materiala za izgradnjo sosednjih vasi, predvsem danes razvitega Kanfanarja.

Foto: KKM - Trdnjava Dvigrad

Foto: KKM - Trdnjava Dvigrad

Dvigrad danes

Ruševine danes predstavljajo predvsem turistično točko za ljubitelje zgodovine, saj so nekateri arhitekturni posegi še vedno odlično vidni kljub namernemu rušenju. Po drugi strani je v pečinah v okolici danes športno plezališče z najzahtevnejšo smerjo, vsega skupaj pa je kar okoli 70 obstoječih smeri. V okolici najdete tudi nekaj kraških jam, življenje pa mu na neki način vrača tudi festival stare glasbe.