Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Istrske trdnjave, ki navdušujejo

25. 6. 2021; 04.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
trdnjava-dvigrad

Trdnjava Dvigrad foto: KKM

Istra zagotovo nima impozantnih in velikih srednjeveških gradov, ki bi se še danes dvigali nad mesti in jim dajali značilno podobo. Vseeno pa v sebi skriva številne trdnjave iz različnih obdobij, ki čakajo, da jih odkrijete.

Ena izmed takšnih se nahaja v Limski dolini oziroma v Limski dragi, ki predstavlja podaljšek Limskega kanala. Gre za Dvigrad, nedaleč od osrednjega stika istrske avtoceste in blizu Kanfanarja. Lokacija je bila naseljena že v prazgodovini in antiki. Utrjeno srednjeveško mesto oziroma kaštel Dvigrad pa je nastalo na strateško pomembni točki, ki je nadzorovala kopenski promet po Istri. Prva ohranjena omemba sega v deveto stoletje, od desetega stoletja dalje pa je omenjeno skupaj s kaštelom, ki je stal na zahodni strani hriba.

Trdnjava Dvigrad foto: KKM

Trdnjava Dvigrad foto: KKM

V resnici gre za dve mesti Moncastella in Castel Parentino, dva gradova, dve trdnjavi – od koder tudi ime Dvigrad. Prebivalci so se po epidemiji kuge v 15. in epidemiji malarije v 16. stoletju pričeli postopoma izseljevati in poslopja do konca 17. stoletja popolnoma izpraznili. Kmalu zatem je bilo opuščeno tudi delovanje cerkve, življenje pa se je na tem predelu Istre končalo.

Razlog za današnji videz propadajoče trdnjave, ohranjeni so zgolj ostanki Moncastella brez okoliških poslopij, je predvsem v tem, da so ostanke hiš uporabili za vir materiala za izgradnjo sosednjih vasi, predvsem danes razvitega Kanfanarja.

Trdnjava Dvigrad foto: KKM

Trdnjava Dvigrad foto: KKM

Dvigrad danes

Ruševine danes predstavljajo predvsem turistično točko za ljubitelje zgodovine, saj so nekateri arhitekturni posegi še vedno odlično vidni kljub namernemu rušenju. Po drugi strani je v pečinah v okolici danes športno plezališče z najzahtevnejšo smerjo, vsega skupaj pa je kar okoli 70 obstoječih smeri. V okolici najdete tudi nekaj kraških jam, življenje pa mu na neki način vrača tudi festival stare glasbe. 

prejšnji članek
Princ Harry se vrača v domovino
Svet slavnih
Princ Harry se vrača v domovino
naslednji članek
Kako se v 5 minutah brez zdravil znebiti glavobola?
Zdravje
Kako se v 5 minutah brez zdravil znebiti glavobola?