Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Slovencem je približala ljubezen do jezer

1. 7. 2021; 02.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
manca-korelc

Manca Korelc je obiskala 1.117 slovenskih jezer, v knjigi pa popisala sto in eno foto: Zarja Jana

Manca Korelc je svojo ljubezen do jezer spremenila v uspešen blog, ki se skriva pod imenom Mojajezera.si, vse skupaj pa nadgradila še s knjigo, z besedilom v slovenskem in angleškem jeziku, The Slovenia Lakes Top lake destinations.

Knjiga The Slovenia Lakes je najlepša in najizvirnejša oda jezerom Slovenije. Besedilo je v slovenskem in angleškem jeziku. V knjigi najdete izbrana jezera v vseh oblikah, saj je Manca Korelc v njej, navdihnjena z več stotimi jezeri po vsej državi, skrbno izbrala 101 jezero, ki ga mora obiskati vsak Slovenec.

Od kod navdušenje za jezera?

Pravzaprav natančnega odgovora na to vprašanje ne poznam. Preprosto so mi posebna, sploh majhna in tista, ki jih ne pozna skoraj nihče. So kot majhni zakladi, ki čakajo na radovedno oko, da jih odkrije. Navdušenje za projekt Moja jezera izhaja iz športa. Pred leti sem bila rekreativna tekačica. Ko sem dosegla svojo fizično mejo pri teku, sem postala kolesarka. Tudi pri tem športu sem hitro (v dobrem letu) prikolesarila do svoje meje, ki je kar 368 kilometrov v enem dnevu. Nato se je rodila zgodba Moja jezera, ki je postala zelo velik del mojega življenjskega sloga.

Katero jezero vam je najljubše in katero najlepše v Sloveniji?

Najljubše mi je Kočevsko jezero, saj prihajam iz Kočevja. Na to jezero me veže cela paleta spominov iz najstniških dni in morda je že takrat v meni vzniknila ideja, ali bolje rečeno, poslanstvo, da bom postala glasnica jezer. Zelo ljubo mi je tudi jezero na Zvohu, saj mi je dalo res posebna doživetja. Obožujem tudi Bohinjsko, Planšarsko, Dupeljsko … Nedavno sem odkrila Vodomčev gaj v okolici Grosuplja, ob katerem sem od blizu spoznala ptičke. Najlepše jezero je za vsakega drugo, saj je lepota zelo relativna. Zame je lepota predvsem v barvah, odsevih oblakov, občutij in doživetij, ki mi jih jezero ponudi.

Manca Korelc - The Slovenia lakes - pedstavitev knjige-56.jpg foto: Manca Korelc - The Slovenia lakes - pedstavitev knjige-56.jpg

Nasvet za dopust ob jezeru?

Odvisno, kaj želite od dopusta. Zelo aktivno in pestro lahko preživite ob Planšarskem jezeru na Jezerskem, jaz imam zelo rada Pomurje, ki ponuja priložnosti za športna doživetja, kulturne znamenitosti, na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji dobre hrane. Če ste bolj za gore, priporočam jezero v Lužnici ali Krvavo lokev. Zelo dopustniško in skoraj kot na morju pa boste preživljali čas ob Velenjskem jezeru.

Ste ob odkrivanju jezer odkrili še kakšen skriti slovenski kotiček, ki mu posvečamo premalo pozornosti?

Zelo veliko ljubkih skritih kotičkov sem našla, naj jih omenim pet: (1) na poti do jezera v Lužnici se pelješ mimo naselij Kamno in Krn v Posočju. Kakšni krasni vasici! Naj dodam še, da je na tem koncu polno veličastnih slapov; (2) med kolesarjenjem na Dolenjskem sem se za več kot eno uro ustavila na gugalnici v Kostanjevici na Krki, ki je res izjemno lep kraj; (3) pri odkrivanju jezera Kreda sem našla eno mojih najljubših poti za kolesarjenje, dolino Radovne, in Pokljuško sotesko; (4) na poti proti Odomovemu jezeru sem našla markanten grad Viltuš; (5) Kropa je, tudi zaradi ljubkega bajerja s krasno zgodbo, eden izmed mojih najljubših krajev v Sloveniji s svojo čudovito starodavno energijo in vidno zgodovino kovaštva.

Manca Korelc je obiskala 1.117 slovenskih jezer, v knjigi pa popisala sto in eno foto: Zarja Jana

Manca Korelc - The Slovenia lakes - pedstavitev knjige-56.jpg foto: Manca Korelc - The Slovenia lakes - pedstavitev knjige-56.jpg

Kaj vas poleg jezer v turističnem smislu še veseli?

Odkrivati manj znane slapove in gradove, spoznavati zanimive nastanitve in zgodbe ljudi v njihovem ozadju (npr. turistična kmetija Pomona), spoznavati urejenost kolesarskih poti, preizkušati lokalno hrano v ljubkih majhnih gostilnah, v hribih pa domače žgane pijače in kislo mleko. Zelo sem pozorna na pristnost pri ljudeh v gostinskih in nastanitvenih objektih. Seveda pa ne morem mimo raziskovanja komunikacije na družbenih omrežjih posamezne destinacije, saj se profesionalno ukvarjam z LinkedInom. 

prejšnji članek
Lestvica: Koliko kalorij vsebujejo alkoholne pijače?
Zdravje
Lestvica: Koliko kalorij vsebujejo alkoholne pijače?
naslednji članek
Božidar Wolfand Wolf zanikal govorice
Svet slavnih
Božidar Wolfand Wolf zanikal govorice