Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Po poti tartufov, umetnosti in zgodovine

2. 8. 2021; 04.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Tartufi

Istra predstavlja raj za ljubitelje tartufov. foto: Shutterstock

Odlična izbira za vse, ki iščete lokacijo za nekajdnevni dopust, a morda poletja ne želite preživljati tik ob morju, je zagotovo notranjost hrvaške Istre. Slikovita mesta z bogato zgodovino in vrhunsko kulinariko vas bodo zagotovo prepričala. Morje pa je še vedno na dosegu roke.

Odkrivanje hrvaške Istre se lahko v resnici prične tik za slovensko mejo. Zaradi velikosti področja vam lahko kraji predstavljajo tudi točke dnevnega izleta, po drugi strani pa so njihove zgodbe tako različne in tako posebne, da vam vseeno priporočamo, da si privoščite nekaj dni dopusta več in preprosto uživate. Mesteca lahko obiščete z avtomobilom ali kolesom, saj tu potekajo tudi ene izmed najlepših kolesarskih poti. 

Poleg omenjenih mest, naselji in atrakcij priporočamo tudi obisk Roča, Sovinjaka in Vrha.

Tartufi

Testenine s tartufi foto: Stari podrum

Rdeča nit popotovanja so zagotovo tartufi, ki so Istro ponesli v svet. Istra je namreč s tartufi vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Leta 1999 je namreč lokalni gostinec, danes znan predvsem po jedeh in izdelkih iz tartufov, Giancarlo Zigante s svojo psičko nedelač od Buj našel tartuf, težak okoli 1,31 kilograma. Beli tartuf bi lahko na trgu dosegel ceno zlata, a so ga pripravili in pojedli prav v Istri. Kar pa je vseeno prineslo pričakovano posledico, saj se je turističen obisk zaradi tartufov v zadnjih dobrih dvajsetih letih v Istri močno povečal. Tartufe danes v svoje jedi vključujejo gostinci po celi Istri, ne morete pa je zapustiti, ne da bi pokusili še kakšen izdelek, kot so tartufata, siri s tartufi, salame s tartufi, tartufovo olje ...

Parenzana

Med letoma 1902 in 1935 je Trst in Poreč povezovala železniška proga, ki so ji v zadnjih letih dali nov pomen. Po poteh, po katerih se je pred več kot sto leti vozil vlak, danes vodi kolesarska steza Parenzana. Celotna trasa je označena in urejena, tuneli so osvetljeni, na mostovih in viaduktih so nameščene zaščitne ograje. Pot s kolesom lahko pričnete že na slovenski strani in nato odkrivate mesta, kot so Volpija, Buje, Grožnjan, Motovun, Završje in številna druga.

Grožnjan in Završje

Grožnjan foto: Katja Kaja Mejač

Grožnjan foto: Katja Kaja Mejač

Grožnjan, mesto umetnikov, dnevno privablja številne goste. Srednjeveško mestece se nahaja na rahli vzpetini in ponuja prelepe razglede, saj je obkrožen s številnimi vinskimi in oljčnimi nasadi. Srednjeveški izvor se občuti v arhitekturi stavb in ozkih ulicah, ki s pridihom klasične istrske arhitekture navdušijo ob vsakem obisku.

Zakaj se mu reče mesto umetnikov? Leta 1965 so v hiše, ki so jih po drugi svetovni vojni zapustili Italijani, vselili umetnike iz različnih krajev po svetu, kar je v utripu mesta moč občutiti še danes.

Završje foto: Katja Kaja Mejač

Završje foto: Katja Kaja Mejač

V neposredni bližini Grožnjana se nahaja naselje Završje, ki je zagotovo vredno obiska. Že vnaprej moramo opozoriti, da je utrip popolnoma drugačen kot v samem Grožnjanu, a vseeno predstavlja odličen vpogled v zgodovino okolice. Med vožnjo do Grožnjana bodite pozorni na dobro označen odcep za Završje in ne izpustite priložnosti za obisk. Vožnja do naselja bo spominjala na pravljico, ves čas pa boste lahko uživali v pogledu na prelepo krajino. Završje je srednjeveško mesto, zagrajeno nad dolino reke Mirne. Mesto je bilo zagrajeno na mestu prazgodovinskega zaselka, določeni reliefi pa pričajo celo o življenju v antiki. Završje samo je prvič omenjeno v 11. stoletju, najbolj pa ga je zaznamovala družina Contarini, ki ga je na dražbi kupila v 16. stoletju. 
Mestece je danes skoraj popolnoma zapuščeno, številne stavbe propadajo, a to še ne pomeni, da si ne zasluži vašega obiska. 

Leta 2020 je bilo Završje na tradicionalnem berlinskem filmskem festivalu uvrščeno na drugo mesto med najboljšimi filmskimi lokacijami. V njem so namreč posneli določene prizore iz filma Robin Hood (2018), v katerem so v glavnih vlogah navdušili Taron Egerton, Jami Foxx in Eve Hewson.

Motovun

V severnem delu Istre se nad dolino reke Mire dviga najbolj znano in obiskano mestece regije. Srednjeveško mesto Motovun, ki združuje kulinarične posebnosti in močno ohranjeno zgodovinsko arhitekturo. V središču navdihuje romansko-gotski zvonik iz 13. stoletja, na osrednjem trgu najdete še romansko občinsko palačo, ki je največja posvetna stavba v Istri iz tega obdobja. Odlična lokacija in nekdanja železniška povezava je mestu omogočila razvoj, danes pa je najbolj znan po tradicionalnem filmskem festivalu, ki ob ugodnih razmerah poteka že vse od leta 1999.



Hum

Hum, ki se sicer uvršča v upravno enoto mesta Buzet, velja za najmanjše mesto na svetu. Razprostira se na zgolj treh kvadratnih kilometrih oziroma na prostoru 100 krat 30 metrov, na nadmorski višini 327 metrov. Na zahodni strani je obdano z obzidjem, na preostalih straneh pa so v obrambne zidove vgrajene hiše. Skozi obrambne zidove so vodila dvoja vrata, ena so ohranjena še danes, mestece pa je bilo obdano tudi s štirimi obrambnimi stolpi. Danes gre za mesto spomenik. Je namreč eden redkih ohranjenih primerov urbanega razvoja izključno znotraj mestnega obzidja.

Hum foto: Katja Kaja Mejač

Mestece je tudi ob najbolj turističnih dnevih dokaj prazno, zato si ga lahko ogledate praktično kadarkoli. Poleg tega, da vabi kot najmanjše mesto na svetu, je znano tudi po žganju z belo omelo oziroma biski, recept za katero naj bi izviral ravno iz Huma.

Kotli

Izvir reke Mirne, najdaljše reke hrvaške Istre, je le okoli 32 kilometrov oddaljen od morja, a je skriti kotiček, vreden obiska. Tam je namreč reka Mirna v apnenčasta tla izdolbla kotanje, podobne kotlom, po katerih je naselje z nekaj tradicionalnimi hišami tudi dobilo ime. Voda se v malih in večjih slapovih ter brzicah preliva iz ene kotanje v drugo. S svojim videzom in lepoto pojav spominja na priljubljeno turistično znamenitost v Turčiji, Pamukkale, hkrati pa gre za končno točko Steze sedmih slapov. V vročih poletnih dneh je lokacija odlična priložnost za ohladitev. Čas za obisk izberite premišljeno, saj je lahko po obilnem deževju reka Mirna bolj divja, po sušnem obdobju pa so kotanje lahko popolnoma prazne. Dostop do naselja je vidno označen na cesti, ki vodi proti Humu. 

Kotli foto: Katja Kaja Mejač

Pot sedmih slapov

Istra je odlična tudi za vse tiste, ki uživajo v dolgih sprehodih, hribolazenju in celo plezanju. Nam najljubša je Pot sedmih slapov, ki vodi od Buzeta do Selca, Glistonije, Kuharov, Kotlov in nazaj do Buzeta. Pokazala vam bo mistično lepoto Istre v vseh letnih časih. Večino časa poteka ob toku reke Mirne in mimo sedmih pravljičnih slapov, v prvem delu pa skozi Buzet in trim stezo. Prvi slap na poti je visok pet metrov in polni kotanjo, široko kar 24,4 metra, sledi 8,8 metra visok slap, tretji slap Vela peč pa je s 26,5 metra višine in 5,6 metra širine največja atrakcija poti. Mimo manjšega slapu vas bo pot vodila do slapu v vasici Kotli in predstavlja prelepo lokacijo za fotografiranje, pot iz slikovitih Kotlov pa pelje še do dveh slapov. Na poti si lahko ogledate tudi prelep Napoleonov most iz začetka 19. stoletja in francoski most iz časa Napoleonove kratke vladavine v osrednji Istri.

Za pot morate biti dobro pripravljeni, saj dolžina zahteva kar nekaj kondicije, po drugi strani pa so nekateri odseki lahko nevarni in morda prezahtevni za neizkušene pohodnike. 

prejšnji članek
Nataša Pirc Musar stopila na oder in zapela s Heleno Blagne
Svet slavnih
Nataša Pirc Musar stopila na oder in zapela s Heleno Blagne
naslednji članek
Ob svetovnem dnevu dojenja poudarjajo zaščito dojenja kot skupno odgovornost
Svet slavnih
Ob svetovnem dnevu dojenja poudarjajo zaščito dojenja kot skupno odgovornost