mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Raj za romantike po duši

3. 9. 2021; 10.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Bazilika san Zeno

72 metrov visok zvonik bazilike san Zeno je bil omenjen v Vicah v Božanski komediji Danteja Alighierija. Cerkev ima v tlorisu sicer obliko latinskega križa in je triladijska. foto: Daša Šarec

Sosednja Italija privablja številne turiste, zelo priljubljena pa je tudi med Slovenci. Kako ne bi bila, če pa ponuja sožitje narave, kulture, zgodovine, umetnosti in kulinarike, ki se ji ne gre upreti. Tokratna izhodiščna točka je Verona v severni Italiji, ki bi jo za nekajdnevni izlet priporočali vsakomur.

Do Verone se lahko odpravite v sklopu organiziranega prevoza – če se boste odločili za agencijo, vam bodo oni tudi pripravili celoten program – ali pa se na nekoliko daljšo pot odpravite kar z lastnim avtomobilom. Vožnja bo recimo iz Ljubljane ob ugodnih cestnih razmerah trajala dobre tri ure in pol, iz Prekmurja in Štajerske dobrih pet ur, iz Gorenjske in Dolenjske dobre štiri ure ter iz Primorske okoli tri ure. Urejena italijanska avtocesta je sicer znana po številnih zastojih, zato se pred potjo pozanimajte o morebitnih zaprtih odsekih in sproti spremljajte stanje na cesti. Če vam je pot predolga, da bi se do Verone zapeljali v enem kosu, se lahko ustavite tudi v Benetkah in Padovi ali pa se razgledate po kakšnem manjšem italijanskem mestecu.

Domnevni balkon Shakespearove Julije v Verono privablja številne turiste. foto: Daša Šarec

Domnevni balkon Shakespearove Julije v Verono privablja številne turiste.

Oboki mostu Ponte Scaligero so različnih velikostim, med drugo svetovno vojno pa je bil razstreljen, a so ga po težavni obnovi spet postavili v prvotno stanje. foto: Daša Šarec

Zanimivost mostu Ponte Scaligero so oboki različnih velikosti. Med drugo svetovno vojno je bil most razstreljen, a so ga po težavni obnovi spet vrnili v prvotno stanje.

Raj za ljubitelje arhitekture

Verona je bila zaradi številnih zgodovinskih in dobro ohranjenih stavb uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine. Zagotovo je najbolj znana po ohranjenem rimskem amfiteatru na največjem trgu Piazza Bra, ki je bil zgrajen okoli leta 30. Notranjost je do danes ostala skoraj nedotaknjena, še vedno pa jo uporabljajo za javne prireditve ter gledališke in operne predstave. Če imate možnost, vam priporočamo ogled kakšne predstave; sami smo uživali v operi Cavalleria rusticana, ki je najbolj znana opera Pietra Mascagnija. Najcenejša cena vstopnice je 29 evrov, cene pa se lahko glede na sedišče dvignejo vse do 260 evrov.

Sicer pa tudi številne druge arhitekturne stvaritve že ob pogledu nanje jemljejo dah. Vseeno priporočamo, da jih spoznate tudi tako, da jih obiščete in raziščete njihove zgodbe. Verone tako ne smete zapustiti, ne da bi obiskali znamenito baziliko svetega Zena oziroma baziliko San Zeno, ki velja za enega največjih dosežkov romanske arhitekture v severni Italiji. Njena zgodovina sega daleč v četrto stoletje, današnjo podobo pa je dobila v 12. stoletju.

Mesto je znano tudi po prelepih mostovih – še danes si lahko ogledate ohranjen rimski most Ponte di Pietra, palačo Castelvecchio in levi breg Adiže pa povezuje ob nastanku največji ločni most na svetu, most Ponte Scaligero. Med sprehodom po središču mesta ne izpustite ogleda stolnice (Duomo), veronskega obzidja, rimskega gledališča, slavoloka in številnih drugih impresivnih stavb.

Najbolj znana ljubezenska zgodba

V Verono so bile umeščene kar tri Shakespearove drame. Dva viteza iz Verone, Ukročena trmoglavka ter najbolj znana Romeo in Julija. Ravno slednja v to italijansko mesto privablja številne turiste. Domnevni Julijin balkon je ena najpogosteje obiskanih in največkrat fotografiranih turističnih znamenitosti. Pod balkonom pa je tudi Julijin kip, katerega dojke so se za srečo dotikali številni turisti, a je to zdaj zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa onemogočeno. Do balkona pridete po ulici Via Cappello, kjer morate zaviti na notranje dvorišče, zato bodite pozorni, da prehoda ne zgrešite.

Izlet v Sirmione

Očarljiv vhod v mesto Sirmione na jug Gardskega jezera. foto: Daša Šarec

Očarljiv vhod v mesto Sirmione na jug Gardskega jezera. foto: Daša Šarec

Očarljiv vhod v mesto Sirmione na jugu Gardskega jezera.

Sirmione je eno od idiličnih mestec ob znanem Gardskem jezeru, ki je od Verone oddaljeno dobre pol ure. Priporočamo vam, da so do njega odpravite v zgodnejših urah, saj dnevno, tudi v kovidnih časih, privablja številne turiste, kar pot nekoliko podaljša. Pred vhodom v mesto vas čaka prelepa kulisa iz živo rumenih limon, privoščite pa si lahko tudi svežo in osvežilno limonado. Sicer pa gre za prelepo in dobro ohranjeno srednjeveško mestece z odlično lokacijo na polotoku, ki sega globoko v jezero. Priljubljeno pa ni zgolj med dnevnimi turisti, ampak tudi med hollywoodsko smetano.

Raziskujte Gardsko jezero

Razgledna točka Punta Larici ponuja prelep razgled na Gardsko jezero in dolino Ledro. foto: Daša Šarec

Razgledna točka Punta Larici ponuja prelep razgled na Gardsko jezero in dolino Ledro.

Mestece Riva Del Garda je eno izmed najbolj priljubljenih mest ob Gardskem jezeru, ki v svoje okolje privablja tudi številne hollywoodske zvezdnike. foto: Daša Šarec

Jezero s številnimi otočki, ki je sicer najbolj znano po zabaviščnem parku Gardaland, je še ena od priljubljenih točk, ki jih ne gre izpustiti. Jezero ponuja številne aktivnosti za ljubitelje narave in aktivnosti na prostem. Od že omenjenega mesteca Sirmione na jugu do očarljivega mesteca Riva del Garda na severu vam bo vožnja z avtomobilom vzela dobro uro in pol, zato svojo izhodiščno točko za raziskovanje izberite premišljeno. Po odkrivanju starega mestnega jedra v Rivi del Garda, ki spominja na obalna istrska in kvarnerska mesta, vam priporočamo še obisk bližnje vasice Pregasina. Tam boste našli urejeno parkirišče in izhodišče do razgledne točke Punta Larici, ki ponuja neverjeten razgled na jezero in dolino Ledro. Vzpon do razgledne točke za slabše kondicijsko pripravljene traja približno eno uro, do vrha pa vodi tudi dobro urejena kolesarska pot. Za kolesarski vzpon seveda potrebujete nekaj več kondicije, če je nimate, pa vam priporočamo najem električnega kolesa.

Mestece Riva Del Garda je eno izmed najbolj priljubljenih mest ob Gardskem jezeru, ki v svoje okolje privablja tudi številne hollywoodske zvezdnike. foto: Daša Šarec

Uživajte v kulinariki

Verona s svojo širšo okolico je tudi ena od sedmih gastronomskih okolij v regiji, kar seveda pomeni, da lahko tam uživate v prvovrstnih italijanskih okusih. Različice pice boste tako našli na čisto vsakem koraku, regija pa je znana tudi po okusnih njokih (gnocchi) in testeninah bigoli, okusiti pa morate tudi tradicionalno veronsko omako pearà iz goveje in kokošje osnove, krušnih drobtin in črnega popra. Italije pa seveda ne zapustite brez okušanja bivolje mocarele (mozzarella di bufala), sočnih paradižnikov in olivnega olja.

Prispevek je bil objavljen v aktualni številki revije Naša žena/Ženska. Revija je v prodaji še do nedelje, 5. septembra. Spletno različico pa lahko kupite tudi TUKAJ >>KLIKNITE<<.

prejšnji članek
Horoskop: Pretekle priložnosti se bodo ponovno pojavile
Horoskop
Horoskop: Pretekle priložnosti se bodo ponovno pojavile
naslednji članek
Lado Bizovičar o ženinih hormonih
Svet slavnih
Lado Bizovičar o ženinih hormonih
#nasazenazenska
nasazenazenska