Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Delate v nočni izmeni? Preverite, kako se pošteno naspati

18. 12. 2022; 02.00
Avtor: T.D.
spanje, spanec, postelja, ženska

Kako kvalitetno spati podnevi? foto: Profimedia

Znano je, da lahko nočne izmene zelo negativno vplivajo na zdravje delavcev. Najbolj neposredno se to odraža v porušenem bioritmu, pojavijo se lahko tudi druge težave.

Med pandemijo je postalo zelo očitno, da so nekateri poklici precej bolj nepogrešljivi kot drugi. Gre za poklice oziroma za delovna mesta, brez katerih družba preprosto ne bi mogla funkcionirati. Čeprav so postale v zadnjem letu osebe, ki opravljajo »esencialna« oziroma ključna dela, precej bolj cenjene, njihov položaj v družbi še zdaleč ni tak, kot bi si zaslužile, kar pogosto velja tudi za njihovo plačilo. Obenem ostajajo spregledane specifične okoliščine teh poklicev, ki so lahko še posebno zahtevne. Ena takšnih okoliščin je potreba po delu v nočnih izmenah, ki je značilna za številne poklice iz te skupine. Nočne izmene so seveda v popolnem nasprotju z našim naravnim bioritmom oziroma tako imenovanim cirkadianim ritmom. Tako so neizogibno precejšen šok za telo, ki pa ga lahko vsaj deloma omilite, če upoštevate določena priporočila za delavce v nočnih izmenah …

Izpostavljenost modri svetlobi

Znano je, da je lahko izpostavljenost modri svetlobi zvečer oziroma neposredno pred spanjem zelo problematična. Modra svetloba, ki jo oddajajo elektronske naprave, namreč zmede naravni ritem spanja in budnosti. Ker je ta ritem med nočnimi izmenami že v osnovi porušen, je izogibanje čezmerni uporabi elektronskih naprav še posebej pomembno. Če to ni mogoče, pa vam priporočamo uporabo zaščitnih očal. Zjutraj boste tako zaspali precej hitreje.

Sproščujoč ritual pred spanjem

Zaradi spremenjenega urnika spanja je telo precej zmedeno. To lahko deloma omilite tako, da poskrbite vsaj za nekaj stabilnosti oziroma predvidljivosti. Ustaljena rutina pred spanjem – ne glede na to, kdaj odidete v posteljo – je zagotovo zelo koristna.

Raziskovalci so ugotovili tudi, da ženske, čeprav so v povprečju manjše oz. lažje od moških, smrčijo prav tako glasno kot moški. foto: Dreamstime

Idealni pogoji v spalnici

Delo v nočnih izmenah seveda pomeni, da boste pogosto spali takrat, ko večina ljudi bedi. Tako bo med drugim potrebna dobra zaščita pred hrupom, hkrati morate poskrbeti tudi za druge vidike kakovostnega spanca. Zelo pomembna je seveda ustrezna zatemnitev spalnice, poleti morate misliti tudi na to, da se temperature podnevi povzpnejo zelo visoko; če ne bo poskrbljeno za učinkovito hlajenje zraka v prostoru, se boste torej po zaključeni nočni izmeni zelo težko naspali.

Ohranjanje bioritma

Pomembno je, da vsaj takrat, ko ne delate ponoči, vzdržujete bioritem, ki je usklajen z menjavanjem dneva in noči. Po zadnji nočni izmeni v posameznem ciklu pojdite spat le za nekaj ur. Tako boste še vedno malce utrujeni, posledično pa boste lahko zvečer zaspali relativno zgodaj.

Izogibajte se uspavalnim tabletam

Uspavalne tablete so lahko za tiste, ki delate v nočnih izmenah, zelo mamljive. Predstavljajo namreč hitro in učinkovito pomoč pri spopadanju z nenehno spreminjajočim se delovnim časom. Vendar si lahko tako dolgoročno nakopljete precej večje težave. Če po nočni izmeni težko zaspite, si raje pomagajte z naravnimi sredstvi, na primer z magnezijem.

prejšnji članek
Recept: Pomarančni kremni piling
Moda&Lepota
Recept: Pomarančni kremni piling
naslednji članek
Slastni kakav z ingverjem in cimetom!
Kulinarika
Slastni kakav z ingverjem in cimetom!