kokosi (2) Svet24.si

Bodo morale biti kokoši res prijavljene in ...

kolo, kolesar, tovornjak, splošna, simbolična Svet24.si

Mladoletna kolesarka umrla po trku s tovornjakom

Petra Grah Lazar Necenzurirano

Šefica NPU ima novo službo z bajno plačo, ...

David Urankar, Liza Praprotnik, Andreja Gregorič, Panorama Reporter.si

Panorama, škandalozna polomija TV Slovenija: ...

legat Ekipa24.si

Grozno: Nemška legenda bo ostala brez jajca, ...

shakira Odkrito.si

Shakira - to se ji dogaja sedaj ...

dragic Ekipa24.si

Dragić nasmejal vse! Imamo poseben plan za prihod...

Če boste takole zaščitili vrtno pohištvo, vam bo dolgo služilo
| Mare Koren

Če boste takole zaščitili vrtno pohištvo, vam bo dolgo služilo

vrtno pohištvo, čiščenje, impregnacija, Dreamstime

Poletja smo se, nekateri bolj, drugi manj, naužili s soncem in visokimi temperaturami, pogosto posedali na terasi ali vrtu in uživali v prijetnih večerih. Jesen bo še omogočala nekaj takšnih dni, vi pa ob tem ne pozabite na ustrezno zaščito vrtnega pohištva.

Vrtno pohištvo je vse leto izpostavljeno številnim vremenskim dejavnikom; vlagi, soncu, vročini, glivam, pa tudi žuželkam. Da bi preprečili prehitro razpadanje in staranje, ga moramo vsaj enkrat na leto ustrezno zaščititi in mu omogočiti pravo oporo. Ne pozabite na dobro impregnacijo z biociti in zaščitnimi premazi. A pozor, vsak premaz ni primeren za vsako vrsto lesa.

Pohištvo iz akacije

Akacijo pri nas dobro poznamo, številni pa njene rasti v svojih gozdovih niso najbolj veseli. Drži, da je slabo gorljiv les, a ne pozabimo, da je izjemno trajen, odporen proti glivam in žuželkam. Izvleček iz njene jedrovine služi kot sredstvo za zaščito lesa pred glivami, ki povzročajo trohnobo. Čeprav je akacija precej odporna proti vremenskim vplivom, je kljub vsemu ni dobro izpostavljati dežju in soncu. Sčasoma namreč posivi, zato jo je treba površinsko obdelati in obnoviti. Akacijev les je tako primeren za pokrite terase, ki so zavarovane pred ekstremnimi vremenskimi vplivi.

Les akacije lahko impregniramo z oljem za zaščito in nego zunanjih lesenih površin iz odpornejših vrst lesa. Obnavljanje se priporoča dvakrat na leto. Kakovost impregniranja preverite s preprostim trikom. Če les kapljice vode ne vpije, temveč ostanejo zgolj njeni robovi, je zaščita učinkovita; če je les kapljico vpil, je potreben dodaten nanos zaščite.

Foto: profimedia - vrtna garnitura

Terasa iz bukovega lesa

Bukov les je v primerjavi z akacijo precej cenejši pa tudi lažji za obdelavo, a zaradi tega nič manj kakovosten, če boste upoštevali nekaj nasvetov. Tudi bukovega pohištva preveč ne izpostavljajte dežju in snegu, pa bo ob primerni uporabi zdržal tudi 15 let. Njegova slabost je, da ga lahko napadejo glive, zato ga je treba primerno zaščititi s sredstvom za impregniranje, ki vsebuje fungicid, posušiti in šele nato nanesti lazuro. Pri tem upoštevajte, da se lazure bolje obnesejo na vertikalnih površinah kot horizontalnih oziroma jih je treba večkrat obnoviti.