Lauren Hunter Daman Svet24.si

Pred kamero se je ustrelila v vagino

mandarine Svet24.si

Pri nas prijavili hrvaške mandarine, ki so ...

Bryan Adams Svet24.si

Bryan Adams pozitiven – že drugič v enem mesecu!

janez jansa ek Reporter.si

Zakaj Janša ne pove, kaj zameri evropskima ...

Dikaucic-interpel Necenzurirano

Vladavina lopovov #kolumna

Tanja Ribic 50_01 Odkrito.si

Tanja Ribič: RESNICE ne moreš skriti!

ronaldo pink Ekipa24.si

Prosila Ronalda in DOBILA! Ameriška zvezdnica ...

Kako božični zvezdi povrniti barvne liste?
| Z.F.

Kako božični zvezdi povrniti barvne liste?

božična zvezda, Profimedia

V številnih gospodinjstvih smo priča čudovitim in razbohotenim še lanskim božičnim zvezdam. So znana in priljubljena rastlina, ki bo v decembrske dni zagotovo prinesla barve. A kaj narediti, da bodo listi v decembrskih dneh spet rdeči?

Božična zvezda je predvsem v zadnjih letih pri nas dobila simbol božičnih in novoletnih praznikov, pred tem pa je na tem mestu kraljeval božični kaktus, ki je v zadnjih letih nekoliko utonil v pozabo, a mu bomo zagotovo namenili še nekaj pozornosti. A božična zvezda v naravi ni nizka rastlina, pač pa trajni grm z zimzelenimi listi, ki so pri vrhu lahko rumeni, oranžni, beli ali rožnati. Ti se obarvajo v času cvetnega obdobja, kar je od decembra do januarja, a cvetovi niso listi, pač pa drobni rumeni cvetovi, ki so v središču, na vrhu vsake vejice.

Foto: Shutterstock - božična zvezda

Kako zanjo skrbeti?

Božična zvezda praviloma ni zahtevna rastlina, a moramo poznati njeno karakteristiko. Ne mara prevelike vročine, zato je ne postavljamo v bližino radiatorjev, prav tako pa ne mara prepiha, zato naj ne bo pri oknih. Najbolj ji ustreza zrak, ki ni presuh, temperatura pa se giblje nad 20 stopinj Celzija. Če je lepo košata od lani, pomeni, da ste zanjo lepo skrbeli. Vseeno pa ji lahko dodate nekaj šote in gnojil, s čimer boste zagotovo pospešili njeno rast. Zalivamo jo zmerno, zato ne pozabite, da ne mara neprestane moče v lončku. Med cvetenjem pa je dovolj, če jo boste samo škropili.

Da bo decembra spet obarvala liste

Če želite, da bo zelene liste spet obarvala, boste morali malce pohiteti. Rastlino je treba prekrivati od zgodnjega popoldneva do naslednjega jutra oziroma jo postaviti na temno. Skupaj potrebuje skoraj 14 ur teme. Praviloma bi liste morala začeti barvati že po dveh do treh tednih, medtem ko naj bi po osmih tednih dosegla vrhunec obarvanih listov. Takrat jo lahko postavite, kamorkoli želite, pazite le, da ji bodo ustrezali pogoji.

Foto: Profimedia - božična zvezda

Zakaj odpadajo listi?

Če listi začnejo odpadati, pomeni, da ste jo postavili na mesto, ki ji ne odgovarja. Morda je pretoplo ali prevetrovno. Le rekdo je vzrok slabo zalivanje, saj rastlina ob slabem zalivanju liste spusti le proti steblu, kar boste zagotovo takoj opazili. Odmaknite jo od prepiha in pazite, da temperatura ne pade pod 16 stopinj Celzija.