Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Triki, ki pridejo prav, ko je vetrobransko steklo zamrznjeno

27. 11. 2021; 02.00
Avtor: M.K.
vetrobransko steklo, avtomobil

vetrobransko steklo, avtomobil foto: Shutterstock

Do uradnega prihoda tete zime bomo morali še počakati, a nizke temperature in sneženje, ki se obeta, bodo medtem že marsikateremu vozniku povzročili preglavice. Ko se temperature spustijo pod ledišče, čiščenje ledu z vetrobranskega stekla postane rutina, a obstaja nekaj trikov, ki nam lahko prihranijo kar nekaj časa.

Odeja ali karton

Zvečer na vetrobransko steklo namestite karton, prevlečen s plastiko, ali še bolje – dovolj veliko odejo, ki prekrije vso površino stekla. Oboje učinkovito prepreči, da bi vetrobransko steklo zamrznilo; zjutraj zaščitni material le odstranite in že ste na poti v službo. Ta trik vam odsvetujemo le, kadar dežuje, sicer lahko odeja oziroma karton primrzneta na steklo.

Razpršilo

Če zamrznitve stekel niste utegnili preprečiti, je najhitrejša pomoč posebno razpršilo za odmrzovanje. Razpršila proti ledu sicer niso poceni in jih tudi zelo hitro porabimo; morda razmislite o kakšni domači alternativi. Prav tako ne pozabite v rezervoar naliti zimske tekočine za čiščenje stekel, ki ob nizkih temperaturah ne zmrzuje; le tako boste varni na cesti. 

Domače sredstvo za odmrzovanje

V razpršilki zmešajte alkoholni kis in vodo v razmerju 3 : 1, lahko dodate tudi nekaj soli. Mešanico po steklu popršite zvečer, saj naj bi tekočina preprečevala nastanek ledu na vetrobranskem steklu.

Nikoli z vročo vodo

Nekateri poskušajo težave reševati še preprosteje, s polivanjem vroče vode po vetrobranskem steklu, a tega nikar ne počnite, sicer lahko steklo zaradi temperaturne razlike odstopi od okvirja ali celo poči, če je morda že poškodovano. V tem primeru je možnost razpok precej večja. Naj opozorimo, da se ob takih metodah uničujejo tudi brisalniki.

prejšnji članek
Slonček kot darilo – kaj v resnici pomeni?
Zdravje
Slonček kot darilo – kaj v resnici pomeni?
naslednji članek
Čuk Miha razkril, kako se je zaljubil v novo srčno izbranko
Kultura
Čuk Miha razkril, kako se je zaljubil v novo srčno izbranko