Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Regratova solata za moč in kleno zdravje vse leto

8. 3. 2024; 01.00
Avtor: Z.F.
regrat 1

regrat foto: Dreamstime

Končno si bomo spet privoščili najbolj zdravo solato pomladi. Regrat je že pognal dolge liste, polne vitaminov in mineralov, ki koristijo našemu telesu. Dober je predvsem zaradi grenčin in snovi, ki spodbujajo delovanje žolča in jeter, več o vseh prednostih pa v nadaljevanju.

Regrat nabiramo že stoletja, če ne tisočletja, zmeraj z enakim razlogom. Za pripravo okusnih kulinaričnih dobrot ter zaradi vseh koristnih snovi za naše zdravje, ki jih vsebuje. Velja za dobro znano in preizkušeno ljudsko zdravilo, s katerim si zlasti v pomladnem času okrepimo zdravje.

Regrat spodbuja jetrne sposobnosti in odvajanje odvečnega estrogena iz telesa. V pomoč bo tudi ženskam, ki jih mučijo težave s hormonskim ravnovesjem (endometrioza, ciklične bolečine v dojkah …).

Hranilna in krepilna rastlina

Regrat je hranilna rastlina, pri kateri v kulinarične in zdravilne namene uporabimo vse dele. Listi vsebujejo predvsem fruktozo, inulin, grenčine, fenolno kislino, sterole, kalijeve soli, flavonoide in kumarin. Podobne snovi so v koreninah. Med vitamini izstopajo predvsem vitamin A, B in C, bogat pa je tudi s kalijem. Holin vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja. Grenčine imajo diuretične lastnosti in pripomorejo pri zastajanju vode v telesu, motnjah v delovanju ledvic in težavah z mehurjem. Regrat blagodejno deluje tudi na jetra in pomaga uravnavati raven estrogena v telesu. Cvetovi so bogati predvsem s karotenoidi, medtem ko je v belem mlečku, če regratu odtrgamo cvet, največ taraksina, ki je odgovoren za grenkobo in diuretično delovanje.

Regrat foto: Shutterstock

Kdaj ga nabiramo

V zdravilne in kulinarične namene regrat nabiramo od marca do konca maja, ko začne cveteti. Liste nabiramo predvsem spomladi, korenine pa vse leto. Te posušimo in uporabimo za pripravo čajev. Včasih so jih uporabljali podobno kot cikorijo, za pripravo kavnega nadomestka.

Zeliščna raba

Regrat je odličen diuretik, kar pomeni, da žene na vodo in pomaga pri razstrupljanju. Spodbuja tudi odvajanje blata in izločanje žolča. Priporočajo ga pri težavah z revmo, v ljudski medicini se uporablja pri zastoju seča in ledvičnih kamnih. Učinkovit je pri prebavnih motnjah in zaprtju zaradi slabega izločanja prebavnih sokov, saj pospešuje delo izločevalnih žlez.

Regratov pesto foto: Dreamstime

Kulinarični razpon

V kulinariki regrat najpogosteje uporabimo za pripravo solate, kjer uporabljamo predvsem liste in neodprte cvetne popke. Slednje je škoda kuhati ali kako drugače obdelovati. Da bi omilili nekaj grenčine, mu dodajamo popečene ocvirke ali slanino ter topel krompir. Starejše liste uporabljamo predvsem za pripravo juh, omak in sveže stisnjenih smutijev. Lahko jih blanširamo, zgolj poparimo z vrelo vodo in zabelimo z oljem in česnom. Liste in cvetove lahko tudi skuhamo in pripravimo podobno kot špinačo.

Testenine z regratom in pinjolami

Sestavine: 400 g testenin, 5 žlic olja, 3 pesti regratovih listov, 3 stroki česna, 3 žlice pinjol, sol, poper, sok 1 limone, parmezan

Priprava: Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca v osoljeni vodi. Medtem očistimo regratove liste, česen pa sesekljamo. V ponvi prepražimo pinjole in jih medtem večkrat pretresemo. Nato jih stresemo na krožnik, v ponev zlijemo olje, dodamo regrat in česen ter med mešanjem hitro prepražimo. Preden testenine odcedimo, v ponev vlijemo šest žlic tekočine, v kateri so se kuhali špageti. Špagete dobro odcedimo in stresemo v ponev, premešamo in odstavimo. Začinimo s poprom, soljo in limoninim sokom, potresemo s praženimi pinjolami in premešamo. Postrežemo na krožnike in okrasimo z nadrobljenim parmezanom. Po okusu prelijemo še z malo oljčnega olja.

Slastna omaka iz regrata in kopriv

Sestavine: 300 g svežih kopriv, 200 g regratovih listov, 1,5 žlice oljčnega olja, 2 stroka česna, 1 čebula, 3 žlice kisle smetane, sol, poper

Priprava: Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Koprive in regrat očistimo ter operemo. V loncu segrejemo vodo, ki smo ji dodali tri ščepce soli. Zavremo in dodamo regrat ter koprive. Pustimo vreti pet minut, nato dobro odcedimo in vodo prihranimo. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in zlato popražimo. Dodamo koprive in regrat, dobro premešamo in zalijemo z nekaj vode, v kateri se je kuhal regrat. Dodamo česen in malce pokuhamo, nato omako pretlačimo s paličnim mešalnikom. Po okusu solimo in popramo. Pustimo, da nekoliko povre. Na koncu dodamo kislo smetano. Postrežemo k mesu, v kombinaciji s krompirjem.

regratova omaka.jpg foto: Dreamstime

Uživanje regrata poveča sposobnost vsrkavanja železa, bodisi iz hrane bodisi iz prehranskih dopolnil, zato je koristen tudi pri slabokrvnosti.

Omleta z regratom

Sestavine: 250 g regratovih listov, 2 žlici oljčnega olja, 1 čebula, 350 g šampinjonov, 5 jajc, 100 g parmezana

Priprava: Šampinjone narežemo na lističe, čebulo sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in zlato prepražimo čebulo, dodamo šampinjone in pražimo pet minut. Dodamo regrat in pražimo toliko časa, da upade. Medtem razžvrkljamo jajca in dodamo dva ščepca soli ter prelijemo po regratu. Omleto pečemo tako dolgo, da se zlato zapeče. Nato po vrhu naribamo sir in počakamo, da se raztopi.

prejšnji članek
Spoznajte trike, s katerimi bo rezano cvetje ostalo sveže
Življenjski slog
Spoznajte trike, s katerimi bo rezano cvetje ostalo sveže
naslednji članek
Zakaj Sendi in Manca Špik ob dnevu žena podarjata vrtnice
Svet slavnih
Zakaj Sendi in Manca Špik ob dnevu žena podarjata vrtnice