1_10_300_posvetlit Svet24.si

Jan Plestenjak mu je podaril 3000 evrov vredno ...

Mladen Grdović Svet24.si

VIDEO: Mladen Grdović v Marezigah omagal na odru

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

polwe20220513133644__DAX8337 Reporter.si

V SDS ni več nikogar, ki bi sprožil razpravo o ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

evelin-sadek Odkrito.si

LEPOTICA DNEVA - Evelin Sadek

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Kaj pomeni povečano število klobučnjakov v našem morju?
| STA / V.M.

Kaj pomeni povečano število klobučnjakov v našem morju?

klobučnjak, sta

Ste jih tudi vi opazili in se čudili, kako veliko jih je? Da gre za neobičajen pojav z vidika številčnosti potrjujejo tudi strokovnjaki.

Pojavljanje velikih klobučnjakov v našem morju ni nič nenavadnega, nenavadna pa sta njihova ogromna številčnost in trajanje, saj so v celotnem Tržaškem zalivu prisotni že od jeseni, ocenjuje raziskovalka na Morski biološki postaji (MBP) Piran Andreja Ramšak. Veliko število klobučnjakov je prizadelo tudi ribiče.

Vzrok za pojav velikega števila klobučnjakov

Med minulimi prazniki so si obiskovalci slovenske obale lahko v morju ogledali velike klobučnjake z znanstvenim imenom Rhizostoma pulmo, je za STA pojasnila Andreja Ramšak iz MPB, ki sicer deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za biologijo.

Velikih klobučnjakov je po njenih besedah veliko v celotnem Tržaškem zalivu in to že od jeseni 2021: "Imajo zadosti planktonske hrane in ugodne razmere v morju, da se lahko namnožijo in rastejo celotno življenjsko obdobje meduze."

Veliki klobučnjak je sicer vrsta, ki naseljuje Sredozemsko morje in torej njihovo pojavljanje ni nič nenavadnega. "Nenavadna je ogromna številčnost in trajanje, kajti v velikih množinah so prisotni že od jeseni 2021, kar uvršča jesen in zimo med izjemna leta," je dodala Ramšakova.

Veliki klobučnjaki se med drugim ujamejo v mreže in v koče, tako da ribiči praktično nimajo ulova. Meduze se zataknejo v mreže, ki tako postanejo mreže nefunkcionalne za ribolov. Kot je ocenila Ramšakova, sta bili letošnji jesen iz zima za ribištvo v tem pogledu katastrofalni.

Do poletja velikih klobučnjakov sicer v našem morju ne bi smelo več biti. "Običajno se njihov življenjski krog zaključi pomladi in jih ponovno vidimo v jeseni in čez zimo," je še navedla raziskovalka Morske biološke postaje.