1_10_300_posvetlit Svet24.si

Jan Plestenjak mu je podaril 3000 evrov vredno ...

Mladen Grdović Svet24.si

VIDEO: Mladen Grdović v Marezigah omagal na odru

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

polwe20220513133644__DAX8337 Reporter.si

V SDS ni več nikogar, ki bi sprožil razpravo o ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Zakonci v eksperimentu ne nosijo svojih oblačil

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Poslušanje žalostne glasbe zares celi ranjeno srce
| Revija Liza Maja

Poslušanje žalostne glasbe zares celi ranjeno srce

poslušanje glasbe, Profimedia

Zlomljeno, ranjeno srce. Žalostni konec ljubezenske zgodbe. To je nekaj, kar smo skoraj vsi izkusili ali pa še bomo. Konec koncev je to del življenja. A seveda je zlomljeno srce v tistem trenutku nekaj groznega, nekaj, kar boli in se nam zdi, da nikoli ne bo minilo. In velika večina takrat posluša žalostno glasbo, žalostne ljubezenske pesmi.

Nove raziskave kažejo, da lahko žalostna glasba pomaga ozdraviti in dvigniti vaše strto srce. A ne le to, glasba vam pomaga iz kakršnekoli negativne, obupane življenjske situacije. Na primer, nedavna študija iz Nemčije je pokazala, da je čustveni učinek poslušanja žalostne glasbe vzbujanje občutkov empatije, sočutja in želje po pozitivni povezanosti z drugimi. To je samo po sebi psihološko zdravilno. Niste toliko obremenjeni s samim seboj, ampak bolj k drugim, ki potrebujejo tolažbo. Druga raziskava z univerze v Kentu je pokazala, da je poslušanje glasbe, ki je bila »lepa, a žalostna«, izboljšalo razpoloženje sicer precej potrtih ljudi. Pravzaprav se je to zgodilo, ko je oseba najprej zavestno sprejela svoje zavedanje o situaciji, ki je povzročila njeno žalost, nato pa je začela poslušati glasbo. Se pravi, ko so se odločili, da jim bo žalostna glasba pomagala, jim tudi je.

Foto: profimedia LIZA MAJA - zlomljeno srce, glasba

Te ugotovitve potrjujejo tudi druge študije, ki kažejo, da čustveno sprejemanje žalostne situacije - sprejemanje realnosti takšne, kot je - spodbuja zdravljenje. Skratka, priznanje, da smo žalostni in se slabo počutimo, vzbuja upanje - še en navidezni paradoks.

Na primer, raziskava univerze Cornell, objavljena v Psychological Science, je pokazala, da sprejemanje nelagodja zaradi življenjske izkušnje ali nove situacije in gledanje nanjo kot na korak proti rasti in spremembam, ustvarja motivacijo za iskanje poti skozi to, onstran nje - da zacelimo zlomljeno srce in najdemo drugo srečo. Kot je slavno rekel Churchill: »Če greš skozi pekel, nadaljuj.« To nelagodje vas usmeri k ustvarjanju načrta, nove akcije. Pokaže upanje.