favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Raziščite svoje sposobnosti: Devet vrst inteligence

27. 9. 2022; 04.00
Avtor: Revija Liza Maja
možgani, leva in desna

možgani, leva in desna foto: dreamstime

Razvojni psiholog Howard Gardner pravi, da je lahko nekdo zelo šibek pri matematiki, a je izjemen pri glasbi. Takole kategorizira devet vrst inteligence, preverite, v katerih opisih se najdete.

 Howard Gardner je različne vrste inteligence teoretično kategoriziral v svoji knjigi iz leta 1983, ki je podlaga za nadaljnje raziskovanje kognitivnih sposobnosti. Opisuje devet različnih vrst inteligence. Trdi, da ni enovite poti, kako meriti inteligentnost, in da so človeški možgani povezani tako, da omogočajo širok nabor kognitivnih sposobnosti ter da se inteligenca ne omeji zgolj na logično matematično področje.

1. Naturalistična inteligenca: posameznik s to vrste inteligence pozna in razume naravo ter živa bitja. Razlikuje živali, rastline, konfiguracijo površine, formacije oblakov in drugo, kar je vse v preteklosti omogočalo človeku, da je v naravi in divjini preživel.

2. Glasbena inteligenca: posameznik ima sposobnost prepoznati ton, ritem, vokalne različnosti in intonacijo, zato ljudje s to vrsto inteligentnosti pišejo, izvajajo in razmišljajo na glasbeni način.

Gardner pravi, da je lahko nekdo zelo šibek pri matematiki, a je izjemen pri glasbi. foto: zj

3. Logično-matematična inteligenca: posamezniki imajo sposobnost hitrega računanja in izvajanja različnih matematičnih operacij, oblikujejo hipoteze in iščejo dokaze zanje. Zlahka prepoznajo odnosnosti in vzorce, uporabljajo abstraktno mišljenje, pritegnejo jih raziskovanja, eksperimenti, logične uganke in aritmetični problemi.

4. Eksistencialna inteligenca: nagnjeni so h globljemu razmišljanju glede obstoja, življenja, smrti. So občutljivi in tej vrsti inteligentnosti bi lahko rekli tudi duhovna ali moralna inteligenca.

5. Medosebnostna inteligenca: nekateri se dobro razumejo z drugimi ljudmi. Svojo tovrstno inteligentnost uporabljajo, da zmorejo dobro razumeti druge in komunicirati z njimi, prek verbalne in neverbalne komunikacije, zmorejo zaznati temperament in trenutno razpoloženje sočloveka.

6. Telesna inteligenca: imajo odlično telesno koordinacijo, so gibalno spretni in videti je, da se pri telesnem premikanju popolnoma nič ne naprezajo.

7. Jezikovna inteligenca: posameznik ima sposobnost razmišljanja v besedah in jih uporabi tako, da jih drugi razumejo.

8. Inteligenca znotraj sebe: razumejo sebe, svoje misli in lastna čustvena stanja ter to lahko uporabijo v svojem življenju tako, da načrtujejo svoje delovanje vnaprej.

9. Prostorska inteligenca: je sposobnost, da posameznik pojmuje stvari v treh dimenzijah. Predvsem so v ospredju visoka ustvarjalnost, dinamična in močna vizualizacija ter grafične sposobnosti.

Ste se prepoznali v kateri izmed opisanih kategorij? Seveda se vsak najde v več opisih, v nekaterih bolj, v drugih manj, in po tem se razlikujemo. Raziščite svoje sposobnosti in presenečeni boste.

Raziščite svoje sposobnosti in presenečeni boste.

Raziščite svoje sposobnosti in presenečeni boste. foto: Profimedia

prejšnji članek
Kako se Vid Valič znajde kot oče?
Svet slavnih
Kako se Vid Valič znajde kot oče?
naslednji članek
Imate preveč maščobe na trebuhu?
Zdravje
Imate preveč maščobe na trebuhu?
#obraziavenija
obraziavenija