stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nove generacije je treba naslavljati drugače

2. 12. 2022; 09.30
Avtor: Oglasno sporočilo
8908138q365650FCA43A20E9B7574A67A882D69B_1200
Novi načini pridobivanja znanja postajajo stalnica v sodobni družbi. V sklopu projekta Lajf je igra tveganja, pod okriljem Slovenskega zavarovalnega združenja (SZZ), je bil prav s tem namenom ponovno organiziran LIT hekaton. Tokrat je tekmovalne ekipe postavil pred izziv, kako skozi igrifikacijo mladim predstaviti področje osebnih financ in bančništva. Zmagovalna ekipa Delfini je prejela glavno nagrado v višini 2.000 evrov.

48 ur je imelo na voljo 21 ekip, ki so se prijavile na LIT hekaton 2022, da oddajo svoje rešitve finančnega opismenjevanja mladih. Za posvet jim je bila na voljo ekipa mentorjev, strokovnjakov iz različnih slovenskih zavarovalnic in lanskih zmagovalcev LIT hekatona, ki so se lahko poistovetili s svojimi vrstniki.

Igrifikacija je nov način pridobivanja znanja

Nov koncept, ki vedno bolj navdušuje mlade po celem svetu, je igrifikacija. V zadnjih nekaj letih je doživela veliko rast, v prihodnosti pa ji napovedujejo še večjo. V tem času se je igrifikacija dokazala kot učinkovit način poučevanja in spodbujanja posameznika k aktivnemu sodelovanju in razmišljanju. Prav to je bilo moč opaziti tudi pri tekmovalcih LIT hekatona 2022, saj so predlogi njihovih rešitev izražali izvirnost in razmišljanje izven okvirjev.

Zmagovalna ekipa Delfini je rešitev zasnovala v dveh fazah preko mobilne aplikacije »Finance!« in tekmovanja »Finance! so zakon«. Zamislili so si, da bi se udeleženci sprva pomerili na tekmovanju preko aplikacije, najboljši med njimi pa bi se nato uvrstili na regijsko in nato na državno tekmovanje.

Mladi potrebujejo okolje, v katerem se bodo lahko razvijali

S hitrim razvojem tehnologije in posledično tudi naše družbe, je ključnega pomena, da se za mlade ustvari okolje, v katerem se lahko razvijajo, učijo in pridobivajo nove izkušnje. Direktorica SZZ, mag. Maja Krumberger je poudarila, da gre pri konceptu igrifikacije za učenje skozi igro: »Zavedanje oziroma koncept učenja se pri igrifikaciji poda na višji nivo. Nek pojem ali ciljno aktivnost želimo torej približati ciljni javnosti na njim zanimiv način.«

LIT hekaton je tako edinstvena izkušnja, ki je tekmovalcem prinesla veliko več kot le znanje. Imeli so priložnost, da vstopijo v stroko zavarovalništva, da spoznajo strokovnjake iz tega področja in navežejo stik z morebitnimi prihodnjimi delodajalci.

Vzpostaviti je potrebno dialog

Generacije, ki odraščajo v hitro spreminjajočem se svetu, lahko nudijo vpoglede, ki so ključnega pomena. Za uspešno prilagajanje novostim bo ključno prav to, da se v dialog vključi skupine, na katere bodo te spremembe tudi vplivale. S tem razlogom so bili vsi letošnji tekmovalci povabljeni v LIT odbor. Njihova naloga bo, da skupaj pripravijo predlog osvežitve Nacionalnega programa finančnega izobraževanja, ki je nastal leta 2009.

Lajf = igra tveganja

Raziskave, ki jih je opravilo SZZ, so pokazale, da imajo mladi indiferenten odnos do osebnih financ in zavarovalništva. Z namenom opismenjevanja mladih na tem področju SZZ izvaja projekt LIT (Lajf = igra tveganja), ki na svojih kanalih nudi brezplačne izobraževalne in zabavne vsebine. Več informacij o projektu in njegovem delovanju je na voljo na spletni strani, Instagramu in Facebooku.

prejšnji članek
Dekletoma grozijo s smrtjo, pretepom, požigom doma
Resničnostni šovi
Dekletoma grozijo s smrtjo, pretepom, požigom doma
naslednji članek
2. del nove sezone serije Ja, Chef! zaznamovala smrt
Svet slavnih
2. del nove sezone serije Ja, Chef! zaznamovala smrt