Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kolumna: Pravilo treh življenj

28. 2. 2023; 04.00
Avtor: Maja Tratnik / revija Bodi zdrava
POGOVOR

Ljubezen foto: dreamstime

Namesto da največkrat v stvareh in ljudeh vidimo najprej slabo, pomanjkljivosti in napake, bi se morali odpreti v srcu in zaznavati predvsem lepoto in ljubezen.

Kot velikokrat rada poudarim, moramo za to, da ljubezen dajemo, najprej dati ljubezen sebi. Pa vendar bi se rada dotaknila partnerskega odnosa. V zadnjih treh letih se ogromno premika tudi na področju odnosov, pa naj bo to partnerski, poslovni ali prijateljski. Malo pomisli na ljudi okoli sebe, koliko ločitev, prepirov in vojn se je vzpostavilo v odnosih. Morda kaj od tega biješ celo sama. Naj te potolažim, nisi edina. Moj partnerski odnos je v zadnjih petih letih prešel na povsem novo raven, v njem pa sem v tem času sebe povsem izgubila in se v zadnjem letu končno tudi našla. Vse je proces in proces pač traja. Kolikor mi je uspelo usvojiti lekcije, sem ugotovila, da je za napačno predstavo partnerskega odnosa »kriva« dota, ki smo jo prejeli od svojih prednikov: vzorci in prepričanja, ki jih nekako še vedno prenašamo iz odnosa naših mam in očetov, babic in dedkov. Na prvi pogled imamo vsi občutek, da smo nekatera ravnanja in prepričanja že prerasli, ko pa se človek zares potopi v svojo globino, ugotovi, da ni povsem tako. Preden začnemo odgovornost za nastale razmere iskati v svojem partnerju, je naprej nujen vpogled vase. Navsezadnje je dejstvo eno: mi živimo svoje življenje kot duša, ki se v tej inkarnaciji uči. Vse ljudi, ki jih imamo okoli sebe, pa smo v svoje življenje postavili sami, kot figurice ali nekakšne ovire v poligonu, z namenom, da nas učijo. Saj veš, to so ta ogledalca, ki nam jih vsak dan nastavljajo, da bi lahko sebe resnično bolje spoznali in kot duša napredovali, s tem pa tudi našli tisto, kar iščemo pravzaprav celotno življenje – notranjo pomirjenost in srečo.

Že pred nekaj leti sem našla formulo za uspešen partnerski odnos, a če sem popolnoma iskrena, sem to formulo v svoj odnos prenesla šele v zadnjih mesecih. Še en dokaz več, da teorijo lahko obvladamo, za uporabo v praksi pa v nekem trenutku še nismo povsem zreli. Vaja dela mojstra, pravijo. Tej moji formuli pravim PRAVILO TREH ŽIVLJENJ. V partnerskem odnosu morajo živeti in delovati tri življenja – moje, njegovo in najino skupno življenje. Predstavljaj si ta življenja kot tri velike kroge, ki se v enem delu prekrivajo. Moje življenje pomeni, da sploh imam svoje življenje. Za veliko žensk je to velik izziv, saj opravljamo ogromno nekih življenjskih vlog, pozabimo pa na svoje bistveno – biti predvsem ženska. Soodvisnost od partnerja, nezmožnost biti srečna sama s seboj, izgubljenost v odnosu do sebe. Bistveno je najprej najti sebe in ustvariti svoje življenje, ki je neodvisno od vseh drugih. Enako velja za njegovo življenje. Moški, ki najde sebe, ima fokus in sledi poti svojega poslanstva. Jasnost, kdo je, kam gre in česa si želi, je zelo pomembna za stabilnost v odnosu. Ko ti dve življenji stojita samostojno, je poskrbljeno za neke vrste prizemljenost. Potem pa je tukaj še najino skupno življenje. Midva, ki ustvarjava najin odnos. Odnos, v katerega vlagava čas, energijo, ljubezen in je za naju svet. Midva proti svetu. V zdravem odnosu morajo biti vsa tri življenja enako zastopana. Trije krogi pravila treh življenj, ki so enakovredno veliki in pomembni. Eden, ki ni večji od drugega, in nasprotno. Nič tako zelo težkega za razumevanje, bi lahko rekla. Bolj je opazna problematika postavljanja tega pravila v praksi. Smo zmožni pravega vpogleda vase in v svoje odnose?

Če želiš spremeniti svoje odnose, najprej spremeni sebe. Ko spreminjaš svoj notranji svet, se vse obrača tudi zunaj tebe. Vedno lažje vidimo druge kot sebe. Ali sem zmožna tako globoko pogledati tudi vase? V mesecu ljubezni (in tudi vseh preostalih) delamo vajo, ki sem jo s tabo delila v prejšnji številke revije. Prižigamo svoja srca za ljubezen do sebe. Potem bo zlahka zažarela ljubezen tudi do vsega, kar je okoli nas. Naj živi ljubezen.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

prejšnji članek
Aleš po šovu: Pričakoval sem vse in nič
Resničnostni šovi
Aleš po šovu: Pričakoval sem vse in nič
naslednji članek
Zvijače mojstrov za tanke in voljne palačinke
Zdravje
Zvijače mojstrov za tanke in voljne palačinke