Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Znaki, ki razkrivajo, da svojega ljubljenčka dušite z ljubeznijo

3. 3. 2023; 04.00
Avtor: PATRICIJA FAŠALEK / revija Bodi zdrava
pexels-lauren-whitaker-1975989

Kdaj je preveč? foto: Pexels

Kako vemo, ali svojemu ljubljenčku namenjamo ravno pravšnjo pozornost ali pa ga že dušimo?

Popolnoma normalno je, da imamo hišnega ljubljenčka tako radi, da ga dojemamo kot družinskega člana – in prav je tako, saj potrebujejo pravilno nego, psi pa tudi dovolj mentalne in fizične spodbude ter pozornosti, da so lahko srečni v svojem pasjem življenju. Psi lahko razvijejo navado, da se prehranjujejo, ko se prehranjujejo preostali družinski člani, hodijo z nami na počitnice in so vedno vključeni v naše prihodnje načrte. Obstajajo pa situacije, kadar se ljubezen razvije v pravo obsesijo ali nadomestek za ljubezen, ki ni več zdrava. Kako vemo, ali svojemu ljubljenčku namenjamo ravno pravšnjo pozornost ali pa ga že dušimo?

# znak 1: Telesna govorica

Lastniki hišnih ljubljenčkov včasih pozabijo, da gre za živali, ki so sicer del njihove družine in življenja, ampak vseeno so – živali. Lahko jih imamo neznansko radi, vendar moramo razumeti, da živali nimajo besed, s katerimi bi nam lahko po človeško povedali, ej, dovolj je! Dušiš me! Če niste prepričani, ali vaš ljubljenček z veseljem prejema vse vaše načine izkazovanja ljubezni, preverite njegovo telesno govorico. Poseben znak, ki nam razloži, da je psu neprijetno, je na primer ta, da lahko, čeprav se zdi, da gleda v vas, vidimo beločnico in njegov pogled se zdi prazen. To pomeni, da ga je strah ali da mu je preveč tega, kar počnete, tudi če vi to delate iz ljubezni. Napete mišice, gruljenje in zaganjanje proti vam z gobčkom so še drugi znaki, ki pravijo, da je vaša ljubezen postala premočna. Ga stiskate k sebi, objemate in ljubčkate, on pa se vam želi izviti iz prijema? Pustite ga na miru!

# znak 2: Vzamete ga povsod s seboj

Pri mačkah je nekoliko bolj jasno, da ostanejo doma ali v varstvu, ko se odpravimo na počitnice ali v službo, pri psih pa je bolj zapleteno. Psa lahko, če je le primerno vzgojen, vzamemo s seboj skoraj kamor koli, kjer so živali dovoljene, vendar to ne pomeni, da si pes resnično želi biti z vami ves čas. Seveda ne trdimo, da si ne želi preživljati časa z vami ali da mu je povsem vseeno, če ga zaprete za 11 ur v dnevu, ampak tako kot vsako živo bitje si tudi pes želi počitka v samoti, vsakodnevno pohajkovanje po vaših opravkih pa mu je lahko kratko malo naporno. Vprašajte se, ali je za vas pomembno, da je pes vedno ob vas in ali bi ga pogrešali, če bi ga kdaj pustili doma. Kajti dokler dobi dovolj dnevnih aktivnosti v obliki sprehodov in mentalnih zaposlitev, vas bo z veseljem kdaj počakal sam doma, da se vrnete iz službe, psi namreč spijo od 12 do 14 ur na dan. Kadar smo s psom skupaj 24 ur na dan, lažje razvije separacijsko tesnobo, in ko bo napočil čas, ko ne bo mogel z vami na pot ali bo primoran spati brez vas, bo zelo hudo.

# znak 3: Njegov urnik je zapolnjen

Morda se vam zdi, da je polnjenje časa v dnevu ali tednu izkazovanje ljubezni do vašega ljubljenčka, saj ga s tem ohranjate aktivnega in mu omogočate zabavo. Vendar je večini psov vseeno za urnik, saj jim je mnogo pomembnejše, da imajo prosti čas, v katerem so lahko zgolj psi. Nekateri pasji lastniki gredo lahko tako daleč, da imajo poseben planer, kamor vpisujejo samo dejavnosti za psa, hkrati pa mu ne dajo možnosti, da bi le malo povohal travo, mimo katere se sprehajata. Rutina je za psa zelo pomembna, prav tako redni sprehodi, pretirano ukvarjanje z njegovimi aktivnostmi pa ni več priporočljivo. Pomislite: ali vas zaboli, kadar se pes ukvarja z nečim brez vas in vas ne povabi zraven? Ko na primer voha travo, se igra z drugimi psi in vas ignorira ter se sam zamoti z igračo? Če čutite potrebo po tem, da vam vedno izkazuje naklonjenost in željo po interakciji najprej z vami, in vam ni všeč, kadar se za trenutek neodvisno od vas usmeri drugam, imate resno težavo.

# znak 3: Vse mu je prineseno na srebrnem pladnju

Psi so delovne živali, ki si želijo imeti svojo vlogo v družbi. Radi delajo za hrano in izživljajo svoje primarne nagone, za katere so bili ustvarjeni, da lahko opravljajo pomembno nalogo, ki mu jo je dal človek. Potrebujejo disciplino in omejitve, s katerimi razumejo svoje mesto v krdelu, in potrebujejo jasnega voditelja, ki mu zaupajo – to pa ni tisti, ki ga imajo ovitega okoli prsta. Vaš kuža samo zacvili, pa takoj letite po brikete? Brikete povoha, a jih ne poje, nato pa vas pogleda z ubogimi očkami, da že hitite po priboljške? Priboljšek pohrusta, nato pa laja, ker si želi še tiste igrače ob zaslonu? Psu ne izkazujete ljubezni tako, da mu hitite ustreči za vsako muho. Veliko raje vas bo imel in dosti bolj bo zdrav, če mu brikete skrijete po sobi, da jih mora izvohati in najti, preden jih poje – s tem bo dobil občutek pripadnosti, dodeljene vloge, ki jo lahko izpolni. Žogico lahko dobi zunaj, ampak pod pogojem, da vam jo prinese nazaj in se tako igra nadaljuje. Gibanje, mentalne zaposlitve, delo, omejitve in nato tudi ljubkovanje – to pes potrebuje, da je zadovoljen in duševno zdrav, saj gre za pametna bitja, ki si želijo izzivov in intelektualnih spodbud, da ne padejo v tesnobo ali depresijo. Ne smete narediti vsega namesto njih, spoštujte tako žival kot samostojno bit v njej.

# znak 5: Ne moreta zaspati drug brez drugega

Nič ni narobe s tem, če pes spi pri vas v postelji. Problem nastane, kadar je to vedno in kadar pes nima svojega prostora, kamor se lahko umakne in spi sam. Naj bo to na kavču, medtem ko ste vi zunaj, ali pa v boksu, ki ste ga pripravili zanj, ko je bil še mladič – zelo je pomembno, da ima pes čisto svoj prostor, ki ga šteje za »svojo sobo« in ima mir pred vsemi zunanjimi dejavniki. Vsaj občasno naj zaspi drugje kot v vaši postelji in ob vas, na primer ko greste na morje ali kadar ste bolni. Nikoli ne veste, kdaj se lahko zgodi nesreča ali morate kam odpotovati ali pa boste zaradi drugega razloga zadržani, vaš pes pa ne bo prenesel misli na to, da bi zaspal brez vas. Morda bo moral kdaj prespati pri veterinarju, možnosti je veliko. Poskrbite za njegovo neodvisnost in ne ubijte njegove edinstvene, samostojne osebnosti.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava! Vabljeni k branju! foto: revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Uradno je! Ana Roš odpira restavracijo na tej sanjski lokaciji
Svet slavnih
Uradno je! Ana Roš odpira restavracijo na tej sanjski lokaciji
naslednji članek
Znanstvena dognanja na področju hujšanja
Zdravje
Znanstvena dognanja na področju hujšanja