Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Slovenski film prejel priznano francosko nagrado

25. 2. 2023; 11.30
Avtor: PR
cezar nagrada 2

Film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić okronan tudi s francoskim cezarjem foto: arhiv SFC

Film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić okronan tudi s francoskim cezarjem, najvišjim priznanjem filmske umetnosti v Franciji.

Film Babičino seksualno življenje je na 48. podelitvi cezarjev, ki so najvišja priznanja v francoski filmski umetnosti, prejel cezarja za najboljši kratki animirani film. V decembru lani je animirano-dokumentarni film režiserke Urške Djukić v Reykjaviku prejel nagrado Evropske filmske akademije za najboljši kratki film. Scenarij za film sta napisali režiserka in Maria Bohr, ki je bil tudi zmontiran. Émilie Pigeard je bila ko-režiserka in animatorka, glasove pa so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič. Skladatelj glasbe je Tomaž Grom, zvok pa je oblikoval Julij Zornik.

Hvaležnost režiserke

Režiserka filma Urška Djukić, je ob prejemu nagrade povedala: "Vemo, da imajo Francozi poseben status ko gre za film, saj veljajo za izumitelje filma in velike mojstre na področju filmske umetnosti in AV industrije. Prav zato je nagrada cezar, ki velja za najvišje francosko priznanje na področju filma, poklon slovenskim filmarjem, saj gre za prvo tovrstno nagrado v zgodovini slovenskega filma. Ob tej priložnosti bi se zahvalila vsem, ki ste z mano sooblikovali ta film. Hvaležna sem vsem, ki ste verjeli vame, me spodbujali in mi dali možnost, da skozi film izrazim kar čutim. Še posebej cenim starejše ženske, ki imate moč, da spodbujate druge mlade ženske, jim dajete podporo in jim pomagate preseči te zastarele družbene vzorce podrejenosti. Ta nagrada je hkrati potrditev da je prikrito družinsko nasilje nad ženskami še kako živa in pomembna tema o kateri moramo govoriti in se boriti proti normalizaciji takih sužnjelastniških odnosov med moškimi in ženskami, kot so veljali skozi zgodovino."

Podpora slovenskega filmskega centra

Film je slovensko-francoska koprodukcija, pri kateri je slovenski producent produkcijska hiša Studio Virc, kjer je producent Boštjan Virc. Francoski partnerji so produkcijska hiša Ikki films in televizija ARTE, s partnerji CNC in Ciclic Animation Residency. Film je prejel sredstva Creative Europe MEDIA in nastal je v sodelovanju s filmskim studiem Viba film ter s podporo Slovenskega filmskega centra.

prejšnji članek
Žena Srečka Katanca si rož ne kupuje sama
Svet slavnih
Žena Srečka Katanca si rož ne kupuje sama
naslednji članek
Blažka Müller obožuje starine in bolšje sejme
Svet slavnih
Blažka Müller obožuje starine in bolšje sejme