testenine črvi odpoklic
Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se znašle testenine s črvi

repolusk1
Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do občinskega neprofitnega stanovanja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako se pobrati, ko si na dnu?

24. 4. 2023; 04.00
Avtor: P- H. / revija Bodi zdrava
mamica, depresija, jok, obup

Kako se pobrati? foto: profimedia

Prevelika količina stresa, izčrpanost, čustvene in finančne težave …Preverite, kako lahko s preprostimi načini za začetek sami dosežete, da se boste spet veselili novega jutra.

Ustavite se

Več ko imamo nerazrešenih življenjskih nalog, vse bolj smo nemirni in panični. Mi bo uspelo vse urediti? Kaj pa, če mi ne bo? To so strahovi, ki nas ženejo v še večjo aktivnost in tudi nepremišljene odločitve. Ko se vam najbolj mudi in čutite, da vse v vas vre, se ustavite in zazrite vase. Kaj čutim? Česa me je strah? Kaj bom storila, če mi ne uspe? Postavite si ta vprašanje in sprejmite vse misli, ki vam bodo prišle na pot. S tem, ko se boste spoprijeli s svojimi strahovi in se nekako sprijaznili tudi z možnostjo, da vam morda ne bo uspelo, se boste sprostili in veliko lahkotnejši lotili naloge, ki vas čaka. Saj veste – močneje ko si nečesa želimo, manj možnosti imamo, da bomo to zares dosegli, saj s svojo ihtavo željo ustvarjamo sile neravnovesja. Šele ko zares sprejmemo vse možnosti, tudi to, da nam morda ne bo uspelo, smo uravnovešeni in veliko bliže uresničitvi želje.

Bodite potrpežljivi

Kadar smo pod stresom in izčrpani, se spremeni kemija v našem telesu: prepolni smo stresnega hormona kortizola, raven serotonina, hormona sreče, pa lahko pošteno pade. Toda to niso le izgovori za slabo voljo. Če imamo v telesu premalo serotonina, se naše doživljanje sveta spremeni, ne glede na to, ali smo po naravi optimisti ali pesimisti. Takrat drugače »vidimo« oziroma doživljamo lepe stvari v življenju, na primer sončni zahod in ljubeč nasmeh, težke razmere pa se nam zdijo še bolj strašne in grozne. Zato je zelo pomembno, da vsak dan poskrbimo za pravi odmerek srečnih trenutkov, pri tem pa se zavedamo, da se spremembe razpoloženja ne dogajajo čez noč. Bodite potrpežljivi sami s seboj in negujte optimista v sebi, hkrati pa sprejmite tudi notranjega žalostnega otroka, ki mu gre vse na živce in je izgubil upanje, da bo življenje sploh še kdaj prijazno do njega.

Ne pozabite na svoje telo

Telo je naš tempelj, ki ga v stresnih obdobjih mimogrede in nevede zanemarimo. Pač preprosto zmanjka časa za to, da bi se uredili, negovali in si vzeli čas za vsa tista drobna opravila – od pilinga in hranilne maske do oljenja telesa in lakiranja nohtov na nogah. Čeprav se vam bo sredi kaosa morda zdelo smešno, da se lotevate temeljite nege telesa, ko pa vas vendar čaka toliko drugih opravil, ki so veliko bolj nujna, je dolgoročno gledano to vendarle prava odločitev. Čas, ki si ga boste tako rekoč ukradli zase, vas bo napolnil z umirjenostjo in pozitivno energijo, ki jo boste pošteno potrebovali za vse nujne opravke. Pravzaprav se boste telesno urejeni lažje lotili stresnih nalog, ki vas čakajo, tako kot je lažje miselno ustvarjati v urejenem kot razmetanem okolju. Zato si brez slabe vesti vzemite čas zase in za svoje telo. Tudi duša vam bo hvaležna.

»Srečna« družba

Ko smo na dnu, težko prisluhnemo težavam drugih, še težje pa poslušamo, kaj vse smo naredili narobe in zakaj smo se zdaj znašli tukaj, kjer smo. V takšnih obdobjih se zato izogibajte »jamračev« in »pametnjakovičev«, pa tudi tistih, ki se pretvarjajo, kot da se v vašem življenju ni prav nič spremenilo. Obkrožite se s sočutnimi ljudmi, ki zmorejo prenesti vaše težave in solze, hkrati pa vam dajo pozitivno oporo, saj bolj kot trenutno vi verjamejo v vas, da vam bo uspelo. V kriznih življenjskih trenutkih namreč potrebujemo predvsem realnega in sočutnega prijatelja, ki nas spodbuja k temu, da gremo počasi, korak za korakom, proti spremembam na bolje. Ki nam pomaga najti tako cilj (če smo ga izgubili) kot pot do njega. In ne pozabite: včasih se takšni pravi prijatelji skrivajo na naslovih, kjer jih ne bi nikoli pričakovali. Le upati se moramo odpreti.

NE BOJTE SE POISKATI POMOČ

Če je zelo težko, poiščite pomoč. Več »slabih« dni in mesecev ko imamo, večja je verjetnost, da se nam bo razvila depresija – resna bolezen, ki je nikakor ne smemo jemati zlahka. Kemično ravnovesje v telesu se nam namreč lahko tako močno poruši, da se sami in brez strokovne pomoči ne moremo izvleči iz občutenja, ko nas več nič ne (raz)veseli, motivira in osrečuje. Če torej čutite, da se nikakor ne morete postaviti na noge, zaupajte težavo osebnemu zdravniku ali obiščite strokovnjaka za psihične težave – psihologa, psihiatra ali psihoterapevta. In ne pozabite: prav vsak človek lahko zboli za depresijo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

prejšnji članek
Botri: Mirjana zaradi stresa izgubila zavest
Svet slavnih
Botri: Mirjana zaradi stresa izgubila zavest
naslednji članek
Delavnica Štej do 11: Delati moramo na tem, da sovražnega govora ne bi bilo
Moda&Lepota
Delavnica Štej do 11: Delati moramo na tem, da sovražnega govora ne bi bilo