Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Napitnina? Da ne boste koga užalili ...

20. 2. 2016; 09.11
Avtor: K. Š.
tn_2911_tipping-peru-1396316539
Koliko, pa je odvisno od kraja, kjer se trenutno nahajate. Le koliko denarja se pričakuje, da boste pustili za napitnine?

Kovanci so vedno dobrodošli
V večini krajev po svetu je po navadi bolje dati vsaj nekaj kot ničesar - torej, če ste v dvomih, je bolje, da pustite nekaj napitnine. Čeprav v evropskih državah ta ni zahtevana, saj je napitnina vračunana v ceno. Lepo pa je, če pustite približno pet do deset odstotkov vrednosti računa. Taksisti, na primer, pričakujejo okoli deset odstotkov od vrednosti vožnje, nosači pa približno dva evra za vsak kovček. 

Toda pozor: napitnina je lahko žalitev!
Japonska prepoveduje napitnino, saj je ponujanje ali celo dajanje napitnine dojeto kot groba žalitev v vseh primerih, medtem ko se na Kitajskem v restavracijah pričakuje okoli 3 odstotke napitnine, v Hongkongu pa kar 15. 

ZDA: Kje je zgornja meja? 
ZDA so znane po tem, da je napitnina skorajda pričakovana. Pa veste, koliko je pravšnji znesek? Običajna napitnina za hrano je 15 odstotkov prvotne cene, v prestižnejših restavracijah pa se boste manj kot 20 odstotkom težko izognili. V mestih, kot sta New York in Chicago, tudi taksisti pričakujejo 15-odstotno napitnino, v manjših mestih pa je dovolj, da vsoto zaokrožite navzgor.




prejšnji članek
Triki za nego obraza, ki jih preprosto morate poznati
Moda&Lepota
Triki za nego obraza, ki jih preprosto morate poznati
naslednji članek
Rezervirano za petičneže ...?
Življenjski slog
Rezervirano za petičneže ...?