900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zgodba o Lisi – hčeri Steva Jobsa, ki je ni želel priznati

16. 6. 2017; 07.30
Avtor: D. B
lisa brennan jobs

Lisa Jobs je diplomirala iz novinarstva in danes piše za reviji Vogue in O magazine. foto: Profimedia

Steve Jobs je postal oče Lise Brennan Jobs, ko je bil star 23 let, očetovstvo pa je priznal šele po analizi DNK.

Ustanovitelj podjetja Apple Steve Jobs je hčer Liso Brennan Jobs dobil v ljubezenskem razmerju s Chrisann Brennan. Spoznala sta se leta 1972 v srednji šoli, in čeprav sta bila skupaj šest let, je bil Steve v šoku, ko je izvedel, da je njegovo dekle noseče in ni želel priznati očetovstva.

Ko se je Lisa 17. maja 1978 rodila, Jobs ni bil zraven pri porodu. Pojavil se je nekaj dni kasneje ter pomagal Chrisann izbrati ime za deklico, nato pa je spet odšel. "Ničesar ni želel imeti ne z Liso ne z menoj," je izjavila Chrisann, ki je hčer vzgajala sama.

Steve jo je priznal šele leta kasneje, ko so rezultati DNK pokazali, da je resnično on njen oče. Do takrat se je na sodišču očetovstvu izmikal s trditvami, da ni ploden. Pri tem je zanimivo, da se je na podoben način priznanju očetovstva izmikal tudi Jobsov oče.

Svoj prvi računalnik je poimenoval Lisa, ter več let trdil, da ime ni povezano z njegovim otrokom. foto: Profimedia

Prvi računalnik poimenoval po njej

Svoj prvi računalnik je poimenoval Lisa, ter več let trdil, da ime ni povezano z njegovim otrokom. Po pripovedovanju zaposlenih v družbi Apple, naj bi bila LISA kratica za Local Integrated System Architecture. Delavci so celo dobili nalogo, naj si izmislijo večbesedno poimenovanja za kratico, da ne bi izpadlo, da je računalnik poimenovan po Jobsovi hčeri. Jobs je sicer kasneje piscu svoje biografije priznal, da je računalnik poimenoval po Lisi. 

Sodišče je po tem, ko so testi potrdili njegovo očetovstvo, odločilo, da mora Steve plačevati alimente v višini 343 evrov mesečno, kasneje pa se je ta znesek zvišal na 446 evrov mesečno. Kljub temu je Jobs vlagal v tisto, v kar je verjel – v hčerino izobraževanje in stanarino, ki je Lisa in njena mama nista zmogli plačevati.

Lisa se je prvič srečala s svojim očetom leta 1986. "Moj oče je bil znan in bogat in ko sem ga spoznavala, sem spoznavala tudi nek novi svet. Z njim sem hodila na počitnice, kasneje pa sva nekaj let celo živela skupaj," je razkrila Lisa. Na Harvardu je diplomirala iz novinarstva leta 2000, danes pa piše za Vogue in O magazine.

"Želim si, da bi se vedel drugače. Takrat sebe nisem videl kot očeta, niti se nisem mogel soočiti s tem. Poskušal sem narediti pravo stvar, a če bi imel še eno priložnost, da se vrnem v preteklost, bi vse naredil drugače," je kasneje priznal Jobs.

Kljub temu je popravil svojo napako in postal dober starš. 18. marca leta 1991 se je poročil z Laurene Powell Jobs in v zakonu z njo dobil še tri otroke. Jobs je umrl 5. oktobra leta 2011.

Preberite tudi: Vojvodinja Kate v bolnišnici, Velika Britanija v hudem šoku. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Voditelj POP TV najprej na odru, zdaj sredi alkohola
Svet slavnih
Voditelj POP TV najprej na odru, zdaj sredi alkohola
naslednji članek
Magnifico med prijateljicami noči in policisti
Svet slavnih
Magnifico med prijateljicami noči in policisti