volodimir zelenski, oleksander sirski
Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina potrebuje manj vojakov, kot se je zdelo

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Karamelno mleko z žajbljem zoper boleče grlo

9. 7. 2022; 03.00
Avtor: V. M.
karamelno mleko

Napitek precedite in prelijte v skodelico. Popijte še toplega. foto: One Sweet Mess

Poletje je, vas pa pesti boleče grlo? Letos se mnogo ljudi soča z omenjeno nevšečnostjo, ki je eden izmed trenutno najpogostejših znakov okužbe s koronavirusom. Obudimo spomin na star recept, s katerim so nekoč zelo pogosto lajšali boleče grlo.

Naravnost iz domače babičine lekarne prihaja učinkovit napitek, ki pomaga pregnati simptome prehlada in neprijetno bolečino v grlu, pripomore pa tudi k obilnemu izločanju sluzi, ki se je nakopičila v pljučih. Saj se spomnite prežganega sladkorja z mlekom, kajne? Z dodatkom suhih žajbljevih lističev še dodatno povečamo učinek napitka. Žajbelj namreč deluje protivnetno in razkuževalno, blaži pa tudi bolečine.

Žajbelj lajša vnetje sluznice ust in žrela. foto: Profimedia

Kako pripraviti karamelno mleko?

V lonček stresite obilno žlico sladkorja, nato pa ga pri nizki temperaturi segrevajte. Ob tem sladkor ves čas mešajte, da se počasi karamelizira. Ko postane nežno rjave barve, lepljivo zmes prelijte z 3 dcl mleka. V nadaljevanju mleko segrevajte in ob tem ves čas mešajte, da se bo karamel raztopil. Ko bo dišeči napitek tik pod vreliščem, ga odstavite in dodajte dve žlički posušenih žajbljevih lističev. Lonček nato prekrijte in pustite stati pet minut. Napitek nato le še precedite in še toplega zaužite.

foto: Dreamstime

prejšnji članek
Sovražim svojo službo!
Zdravje
Sovražim svojo službo!
naslednji članek
Jejte borovnice!
Kulinarika
Jejte borovnice!