klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

Kakšna nedeljska kosila kuhajo tekmovalci šova MasterChef Slovenija?

3. 6. 2018; 11.00
Avtor: Brigita Potočki, Vklop
gašper masterchef

Gašper Kramar foto: Pop TV

Je tradicionalno nedeljsko kosilo še moderno, smo povprašali tekmovalce priljubljenega kuharskega šova.

Deset tekmovalcev, ki so sodelovali ali pa še sodelujejo v letošnjem šovu MasterChef Slovenija, smo povprašali, kaj kuhajo doma. Ali ohranjajo tradicionalno nedeljsko kosilo in kakšno je ter ali ga pripravljajo sami in za koga? Preberite, kdo ima čas in voljo za pripravo nedeljskega kosila in kdo ne.

Gašper Kramar
»Nedeljska kosila so pri nas, kot v večini slovenskih domov, zelo tradicionalna: goveja juha, krompir, meso in solata. To skoraj vedno pripravlja moj oče, se pa trudim, da tudi jaz kdaj pa kdaj prevzamem to pomembno nalogo.«

Tibor Baiee foto: Pop TV

Tibor Baiee
»V otroštvu in ko smo bili kot družina še pod isto streho, nedeljsko kosilo ni smelo manjkati. Goveja juha, meso iz juhe ali dunajski zrezki, pražen krompir ter zelena solata z bučnim oljem in česnom, veliko česna. (smeh) Ko sem kot mladenič zavil v svet turizma in zaživel svoje življenje, je bilo posledično nedeljskih druženj manj, torej tudi nedeljskih kosil. Zato mi je to kot običaj nekako ušlo in tega na žalost nisem prenesel naprej. Nedeljska kosila tako doma uživam redko ali pa le še na nedeljskih obiskih pri babicah, takrat pa razvajam brbončice in uživam ob spominih na otroštvo. Seveda pa ni nikoli prepozno za uvrstitev teh jedi na redni jedilnik.«

Alja Viryent foto: Pop TV

Alja Viryent
»Tradicionalno nedeljsko kosilo mora biti, brez tega ni nedelje. Pripravljam ga skupaj z mami ali sama. Kosilo se vedno začne z juho, največkrat je to zelenjavna kremna juha; zadnje čase obožujem koromačevo. Glavno jed sestavljajo meso, priloga in zelenjava. Najraje imam v pečici pečene jagnječje zarebrnice, kremo iz sladkega krompirja in v pečici pečeno mešano zelenjavo. Seveda ne sme manjkati motovilec s fižolom. Brez sladice ni nedeljskega kosila, čeprav je ne pripravljam vsakič, saj sladice niso preveč zdrave. Če pa jih, je to čokoladni sufle ali panakota s sadnim pirejem.«

Žan Bukovnik foto: Pop TV

Žan Bukovnik
»Kar zadeva nedeljska kosila, mi žal služba tega ne dopušča, tako da nedeljsko kosilo pripravim kar med tednom. Načeloma pa nisem pretirano tradicionalni tip človeka, tako da je na meniju vsak dan kaj drugega, ne maram namreč rutine.«

Jaka Mankoč foto: Pop TV

Jaka Mankoč


»Seveda, tradicionalno nedeljsko kosilo je pri nas običaj. Sicer je res, da včasih nimamo dovolj časa, zato je bolj skromno, ko imamo čas, pa se zbere cela družina in kuhamo vsi skupaj: od slovenskih domačih do zahtevnejših restavracijskih jedi.«

Boris Cesar foto: Pop TV

Boris Cesar
»Tradicionalno nedeljsko kosilo seveda ohranjam, iskreno pa najraje vidim, da me kdo povabi. Še posebno sem vesel, ko me na nedeljsko kosilo povabi babica Nena, ker res z ljubeznijo kuha in ker takega 'tenstanega' krompirja ne zna pripraviti nihče drug. Niti moj ni tako dober. Izjemno rad se udeležim kosila pri Mojci, ki mi je kot druga mama in vedno pripravi pravo poslastico. V Pragi me na nedeljsko kosilo večkrat povabi praška 'V. D. mame', Radka; ona pripravlja tradicionalne češke jedi in zelo okusne juhe. Ko kuham nedeljsko kosilo sam, pa se predvsem zanašam na jedi, katerih priprave sta me naučili moja mati in pokojna babica, ko sem bil še zelo majhen in še nisem pil piva, saj mi zlasti v Pragi to pomaga potešiti občasno domotožje in daje dodaten občutek topline. Največkrat kuham za mlajša brata in prijatelje, ki me v Pragi pogosto obiščejo.«

Simone Michielen foto: Pop TV

Simone Michielen
»V resnici ne poznam pojma nedeljsko kosilo. Na Nizozemskem in v Španiji greš v nedeljo ven, da se malo pokažeš in pobahaš ter ure dolgo ješ v dobrih restavracijah. Ko kuham za svoje goste, kuham več ur in ni pomembno, kateri dan v tednu je. Zame in za vse druge, ki delamo v turizmu, je vsak dan nedelja.«

Leon Oberstar foto: Pop TV

Leon Oberstar
»Sam tradicionalnega nedeljskega kosila nikoli ne pripravljam, saj se mi zdi malo dolgočasno. Če v nedeljo kuham doma, se lotim česa novega, običajno azijskega. Vendar pa večino koncev tedna preživim pri starih starših, kjer se vedno najde kaj tradicionalno nedeljskega

Jernej Žavcer foto: Pop TV

Jernej Žavcer
»Nedeljsko kosilo imamo skoraj vsak teden; ponavadi je pri mami doma, kjer si kuhinjo deliva, ali pa v zadnjem času kar jaz skuham. Vedno se pripravi kakšna predjed, juha in seveda glavna jed, tako da imamo velik izbor. Sladica je tudi kar pogosta, ampak ni nujna. Včasih se po obroku prileže samo kakšna kavica.«

Siniša Vasiljev foto: Pop TV

Siniša Vasiljev


»Sem privrženec tradicije, in ko obiščem svojo družino, sta nujna goveja juha in 'restan' krompir iz črne posode Emo ... Vse to na štedilniku na drva. Za sladico pa brez jabolčnega 'štrudla' ne gre.«

prejšnji članek
Kaj pomenijo oznake na jajcih?
Kulinarika
Kaj pomenijo oznake na jajcih?
naslednji članek
Vedenje slovenskih devetošolcev osupnilo goste restavracije
Zdravje
Vedenje slovenskih devetošolcev osupnilo goste restavracije
#obraziavenija
obraziavenija