reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Meghan ne bo imela skrbništva nad otroki

2. 9. 2018; 07.00
Avtor: N.S.
meghan harry

Ko bosta Meghan in Harry postala starša, tudi ne bosta imela skrbništva nad otroki. foto: Profimedia

Ob vročih ugibanjih o nosečnosti priljubljene Meghan Markle je spregovorila tudi strokovnjakinja za britanski dvor, ki je opomnila, da je ne glede na starše prav kraljica tista, ki ima pravno skrbništvo nad vsemi vnuki.

To nenavadno pravilo o skrbništvu nad otroki izhaja iz časov kralja Georgea I. in se od takrat ni spremenilo. Bizarno kraljevo pravilo velja od leta 1700, ko se je kralj George odločil, da hoče popoln nadzor nad svojimi vnuki. "Za to se je odločil, ker je imel zelo slab odnos s sinom, bodočim kraljem Georgeem II.," je pojasnila strokovnjakinja za kraljevi dvor Marlene Koenig. »Zdaj je kraljica Elizabeta tista, ki ima pravico do pravnega varstva mladoletnih vnukov.« To pomeni, da je imela kraljica Elizabeta pravico do pravnega varstva princa Williama in princa Harryja, ni pa povsem jasno, ali to velja tudi za Georgea, Charlotte in Louisa, ker so njeni pravnuki. Res pa je, da bo skrbništvo nad njimi ter bodočimi otroki princa Harryja in Meghan Markle pripadlo princu Charlesu, ko bo postal kralj.

Princ William in Kate sta ponosna starša treh otrok, a zaradi 300 let starega pravila nimata skrbništva svojih otrok. foto: reuters

Kako bo v prihodnje?

Kralj ali kraljica imata v tem primeru besedo pri vzgoji vnukov, potovanjih in izobrazbi, določanju guvernant, skrbi in odobritvi njihovih zakonov. Tako je moral princ Charles, ko sta bila Harry in William mlajša, prositi za dovoljenje, da sta ga lahko spremljala na potovanje na Škotsko. Ko je denimo princesa Diana sinova želela odpeljati v Avstralijo, je kraljica njeno prošnjo zavrnila. »Pri takšnih odločitvah ima kraljica zadnjo besedo,« je pojasnila strokovnjakinja, ki pa je dodala, da čeprav je zakon še vedno uradno v veljavi, ni pričakovati, da bi princ Charles vplival na starševske odločitve kraljevih parov.

Ko je princesa Diana sinova želela odpeljati v Avstralijo, je kraljica njeno prošnjo zavrnila.

Ko je princesa Diana sinova želela odpeljati v Avstralijo, je kraljica njeno prošnjo zavrnila. foto: arhiv

prejšnji članek
Alenka Godec odkrito o svojem sinu
Svet slavnih
Alenka Godec odkrito o svojem sinu
naslednji članek
Diagnoza jo je dotolkla! Obraz Pop TV zelo osebno
Svet slavnih
Diagnoza jo je dotolkla! Obraz Pop TV zelo osebno