favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Legendarna lika se vračata

3. 12. 2018; 09.00
Avtor: Tina Guček
A je to (2024)

A-JE-TO3 foto: PROMOCIJSKO GRADIVO

Videli ju bomo že jutri na Salomonovi premieri

Vsi, ki ne sodimo več v najbolj rosno mlado generacijo, se še kako dobro spominjamo legendarnih likov iz češkoslovaške risanke A JE TO. Pat in Mat, ne preveč spretna možaka, sta delo Lubomírja Beneša in Vladimírja Jiráneka, risanka pa je bila prvič predvajana leta 1976. Pat in Mat sta tako pred dvema letoma praznovala svoj 40. rojstni dan, tokrat pa se vračata v velikem slogu – ne na male ekrane, ampak kar na velika platna. Že jutri ju bomo v Koloseju videli na premieri radia Salomon, nato pa tudi na rednem sporedu. Pat (v rumeni majici) in Mat (v rdeči majici) se v 21. stoletju spopadata z vsakdanjimi opravili in povsod promovirata zdrav način življenja. Žal jima tudi najbolj preprosta opravila včasih postavijo življenje na glavo.

Če se ozremo v zgodovino …

A je to2 foto: PROMOCIJSKO GRADIVO


Če se ozremo v zgodovino, izvemo, da je bila prva serija risanke celo prepovedana za predvajanje, ker naj bi prikazovala »pomanjkanje socialistične zavesti«, cenzorje pa je predvsem motil izbor barve majic. Rdeča in rumena barva sta predstavljali največji socialistični državi – Sovjetsko zvezo in Kitajsko. Prva serija je bila prvič javno predvajana šele po padcu komunizma na Češkoslovaškem. Začelo pa se je pravzraprav s stripi – Beneš je kratke stripe risal za lokalni časopis, glavna junaka pa sta bila gospod Ouholiček in gospod Sedlec. Leta 1979 so ustvarjalci serijo poimenovali: A je to! Po daljšem odmoru so leta 1985 nadaljevali s snemanji serij in takrat spremenili njuni imeni (v Pat in Mat).

A-JE-TO1 foto: PROMOCIJSKO GRADIVO

Do leta 1994 so posneli 49 epizod (vsaka je dolga 10 minut), leta 1998 je bila predvajana še 50. epizoda, leta 2003 pa so ustvarili še 28 dodatnih epizod. Trenutno je bilo predvajanih 91 epizod te zelo priljubljene risanke. Serija je uspešna po vsem svetu. Na Poljskem se imenuje Soseda, na Nizozemskem Sosed in sosed, na Bližnjem vzhodu pa Zingo in Ringo. Samo ena država jim je dala glasova – nizozemska sinhronizacija z glasovi dveh znanih igralcev.

prejšnji članek
Dnevni horoskop: Ne zapirajte se vase!
Horoskop
Dnevni horoskop: Ne zapirajte se vase!
naslednji članek
Junak serije Mladi zdravniki preživlja težke čase
Svet slavnih
Junak serije Mladi zdravniki preživlja težke čase